Värdet av en tydlig linje

Skriven av Michael Livijn

Affärsikonen, investeringslegenden och nära följeslagare till Warren Buffet, Charlie Munger, har avlidit. Under decennier har deras investmentbolag Berkshire Hathaway imponerat många med sin framgångsrika avkastning. Det, och vilken gemensam nämnare bolaget har med Formue, skriver vår chefsstrateg Michael Livjin mer om.

Veckokommentaren fortsätter nedan

Testa om vi är rätt partner för dig och din familj!


Fråga 1 av 8

Fråga 2 av 8

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 4 av 8.

Fråga 5 av 8.

Fråga 6 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 7 av 8.

Fråga 8 av 8.
Tack för dina svar! När du skickar in detta formulär kommer en av våra medarbetare ta kontakt för ett första förutsättningslöst samtal.









Vissa människor gör ett större avtryck i historien än andra, dock brukar inte finansfolk höra till dem som får mest uppmärksamhet när de lämnar jordelivet. Ett lysande undantag är dock Charlie Munger, som denna vecka gick bort strax före sin 100-årsdag. Det har redan skrivits spaltmil av runor över Munger, fast vad som är lite intressant i sammanhanget är att det skrevs än fler spaltmil om honom innan han dog. Som partner till legendaren Warren Buffet stod han inte bara för ett galaktiskt ”track record” när det kommer till avkastning, utan han är kanske mest känd för alla sina citat som var både humoristiska och skarpa, levererade på ett sätt som slog an hos många. Faktum är att karln kläckte ur sig så mycket visdom/roligheter att det knappt går att överblicka, googla på ”Charlie Munger qoutes” så förstår ni vad jag menar!

Munger/Buffet/Berkshire Hathaway (deras investmentbolag) har varit en konstant sedan jag läste ekonomi under förra årtusendet, och var det garanterat även innan dess. Fokus ligger förstås på deras fantastiska förmåga att leverera avkastning. Sedan börsintroduktionen av Berkshire 1965 har bolaget avkastat 19,8 procent per år i snitt mot 9,9 procent för S&P 500. Det är nästan svårt att ta in dessa tal, så jag siffersätter det i stället: 100$ investerade 1965 ger ett utfall på 21,700$ i slutet av 2022 om du investerade dem i S&P 500. Minst sagt hyggligt i min bok, fast sätt er ned, samma 100$ investerade i Berkshire hade givit ett utfall på 2,965,000$! Det är som sagt inte svårt att bli svårt imponerad.

Siffror i all ära, vad jag tycker är mest intressant är sättet de arbetade på. Diversifiering var knappast någon hörnsten i processen, utan få koncentrerade aktiepositioner utgjorde kärnan, blandat med en viss opportunism när tillfälle gavs. Investeringsfilosofi i all ära, vi kan debattera till döddagar om vad som är bäst, vad jag är ute efter här är konsistensen och långsiktigheten som präglar Berkshire. Oavsett marknadsmiljö blev de vid sin läst och uppenbarligen fungerade det hyggligt. Jag har i flera veckobrev berört det som brukar kallas för ”behavioural finance” (läs mer här) och vad det verkar så var Buffet och Munger nästan själva anti-tesen till alla de misstag som vi som investerare gör regelbundet. Därmed inte sagt att det inte blev fel ibland, fast jag misstänker att dessa två herrar dissekerade varje misstag ordentligt och drog de nödvändiga slutsatserna. Ödmjukhet inför egna tillkortakommanden hjälper inte bara inom investeringar.

Formue har en helt annan investeringsfilosofi än Berkshire, fast jag vill peka på en sak som är gemensam, nämligen långsiktigheten och vikten av att ha en strukturerad process för portföljen. Det betyder inte att det per automatik kommer att trilla in 19,8 procent per år i avkastning, men att ha en tydlig linje betalar sig ofta över tid. Det går nästan inte att illustrera detta bättre än att faktiskt plocka fram ett av alla citat Charlie Munger bjöd på:

”The big money is not in the buying and selling, but in the waiting.”

Michael Livijn Chefsstrateg

Michael Livijn har över 20 års erfarenhet ifrån finansbranschen. Han tar fram Formues House View, skriver marknadskommentarer, veckobrev, medverkar i Förmögenhetspodden samt under Formues webinarer. Michael är även extern talesperson för Formue.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss