Marknaden med Michael Livijn

Spela det senaste avsnittet här

Description of the image

Höjdpunkter

-0,35%

Globalt aktieindex:
MSCI ACWI

2,80%

Svenskt aktieindex:
OMXS B Capped GI

0,72%

Globalt obligationsindex:
BB Barclays SEK Hedged

0,66%

Svenskt obligationsindex:
OMRX Total Bond Index

Maj

Marknads-
kommentar

Maj blev något av en återgång till den positiva trenden som rått under 2024 efter rekylen under april. Då oroade sig investerarna för att den globala ekonomin kanske gick lite för starkt, med risk för uppskjutna/uteblivna räntesänkningar och en inflation vars bana nedåt inte längre var spikrak.

Ekonomiska utsikter

Årets bättre än väntade ekonomiska utveckling har till stora delar drivits av USA. Visserligen har en del data där kommit in lite sämre än förväntat, men det är knappast tal om någon inbromsning. En del mjukhetstecken på arbetsmarknaden är snarare bra ur ett inflationsperspektiv, liksom en lite lugnare konsument

Marknadsutsikter

Som ovan antytts vände sentimentet tillbaka mot mer riskvilja efter det ganska abrupta stoppet under april. Och återigen handlar det om förhållandet mellan tillväxten, inflationen och centralbankernas agerande. Perioden fram till början av maj dominerades av starkare ekonomiska data, vilket marknaden genast prisade in positivt samtidigt som inflationen inte föll som förväntat och förväntningarna på räntesänkningar sköts på framtiden.