Om fler narrativ, lång väntan och din portfölj

Skriven av Formue

Chipbolaget Nvidia har rusat uppåt – ett börsrally som tar bolaget till en ny högstanivå, samtidigt sätter Japan sitt första nya all-time high på 34 år. Hur kan egentligen börsbubblor som dessa påverka din portfölj? Det skriver vår chefsstrateg Michael Livijn om den här veckan.

Vill du få veckokommentaren skickad till din epost varje fredag? Klicka här

Förra veckan berörde jag narrativ på marknaden, specifikt inflationen (läs mer här), fast självklart kryllar det även av andra ”storys” som får mer eller mindre uppmärksamhet. Det som förenar dem alla är att de är skapade av att de har haft en rörelse, och den kan både ha varit positiv eller negativ. Marknaden (och vi själva också för den delen) tenderar att inte intressera sig speciellt mycket för skeenden som är normala, eller i linje med förväntningarna. Kort sagt, sådana driver knappast marknaden på samma sätt som något som antingen antar en parabolisk kurva alternativt står för en magnifik dikeskörning.

I avdelningen dikeskörningar var en av de allra magnifikaste, och längsta, kraschen i japanska aktier efter toppen (då Japan nådde 40 procent andel av ett globalt aktieindex) i slutet av 1980-talet. Faktum är att nämnda topp inträffade den 29 december 1989:

Källa: Macrobond

Sedan följde en låååång utförslöpa ända fram till vändningen efter finanskrisen, japanska aktier nådde botten den 9 mars 2009, runt 20 år efter toppen. I veckan satte Nikkei 225, efter 34 år, återigen ett nytt all-time-high, vilket fått en hel del uppmärksamhet:

Källa: Macrobond

Så, vad nu? Läge att titta närmare på japanska aktier, kanske till och med öka upp andelen i portföljen? Två reflektioner från min sida: 1. Om Japan kommer att fortsätta uppåt eller inte står skrivet i stjärnorna, när ett narrativ tar fart finns det alltid flera vinklar för och emot. Dock, även om rörelsen varit kraftig sedan 2023 så kan jag tycka att 34 år är en tillräckligt lång tid för att konkludera att allt inte är förlorat vad gäller japanska aktier! 2. Investeringar handlar inte om allt eller inget, och det är också den inbyggda faran med narrativ, de kan lätt förföra dig och ta överhanden, till exempel från din långsiktiga strategi. Och kom också ihåg att när ett narrativ väl får fart, så har en stor rörelse oftast redan skett.

Vilket osökt för oss över på en kanske än hetare potatis, nämligen artificiell intelligens (AI) generellt men NVIDIA specifikt. Bolaget tillverkar de halvledare/chip som driver dessa AI-algoritmer. Som ett av bolagen i ”Magnificent 7”-buketten har utvecklingen för NVIDIA det senaste året varit närmast parabolisk, något som naturligtvis blivit ett dominerande narrativ på marknaden:

Källa: Macrobond

Debatten om det är en bubbla eller inte är naturligtvis i full gång, och det är en debatt jag håller mig utanför. Vad som dock gör NIVIDIA intressant, tillsammans med övriga i Mag 7, är storleken på dem. Som andel av S&P 500-indexet utgör de runt 30 procent, i ett globalt aktieindex väger de nästan 20 procent, och därmed har de faktiskt potentialen att flytta hela tillgångsslaget aktier upp eller ned, så fokuset på dessa bolag är inte helt oviktigt.

Men, och det är ett viktigt men, inget vet om eller när NVIDIA/Mag 7 kanske blir ett nytt Japan. Dominerande narrativ som driver utvecklingen på marknaderna kommer alltid att finnas och självklart kan man som investerare bli lite konfunderad när man ser grafen ovan. Centralt här är att se på sin portfölj i rätt perspektiv, och det är att den (förhoppningsvis!) innehåller fler investeringar än ett enda bolag, eller för den delen en enda marknad, som till exempel Japan. För trots att Japan genomgick en ökenvandring rent avkastningsmässigt under 34 år så var det knappast så att ett globalt aktieindex hade samma utveckling, trots att Japan var runt 40 procent av ett globalt index när grafen börjar:

Källa: Macrobond

Diversifiering, att ha flera olika tillgångsslag i portföljen och även en diversifiering inom dessa tillgångsslag, är ett långsiktigt bra recept att hantera alla de narrativ som dominerar på kort sikt. Stalltipset är att det troligen gäller även denna gång!

Veckobrevet tar uppehåll kommande sportlovsvecka och är åter vecka tio.

Testa om vi är rätt finansiella rådgivningspartner för dig och din familj!


Fråga 1 av 8

Fråga 2 av 8

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 4 av 8.

Fråga 5 av 8.

Fråga 6 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 7 av 8.

Fråga 8 av 8.
Tack för dina svar! När du skickar in detta formulär kommer en av våra medarbetare ta kontakt för ett första förutsättningslöst samtal.

Dela artikel

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss