Vad styr marknaderna, och hur kan du förhålla dig till det?

Skriven av Michael Livijn

Från en nedgång i april till rekordhöga nivåer i maj – vad ligger bakom denna vändning, och varför förändrades allt? Här skriver Formues chefsstrateg Michael Livijn mer om det – han skriver också om drivkrafter för aktie- och obligationsmarknaderna under 2024.

Vill du få veckokommentaren skickad till din epost varje fredag? Klicka här

Med sommarvärmen (äntligen!) har även de globala marknaderna vänt runt efter rekylen nedåt under april. Nåja, det var kanske inte en speciellt stor rekyl, globala aktier föll som mest drygt fyra procent, likväl var det ett klart brott mot den trend som inledde 2024. Maj har bjudit på nya all-time-highs på många marknader och vän av ordning undrar vad som fått detta att hända? Var det helt enkelt en ”glitch in the matrix”? Åtskilliga gånger har jag tagit upp det faktum att framtidens rörelser i stort styrs av de förväntningar som marknaden har. Och ibland behöver det faktiskt inte vara svårare än så. I början av året citerade jag en investerarundersökning från Bank of America (Global Fund Manager Survey, läs mer här) där en av frågorna var vilken drivkraft som var viktigast för både aktier och obligationer under 2024. 52 procent (aktier) respektive 68 procent (obligationer) av investerarna svarade ”Fed”, alltså den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Den gamle ekonomen John Maynard Keynes sade en gång att ”Successful investing is anticipating the anticipations of others”, att man ska försöka förvänta vad andra förväntar. I ljuset av ovan nämnda undersökning börjar jag misstänka att den spelat in i tänket hos ganska många investerare i år eftersom förväntningarna på Fed har varit helt centrala.

Perioden fram till rekylen präglades av förväntningar om en tillväxt som skulle bromsa in något, en fortsatt fallande inflation och framför allt, saftiga räntesänkningar från Fed. Drygt sex stycken om 0,25 procent när vi gick in i året för att vara exakt. Scenariot var en mjuklandning i ekonomin, inflationen på ättestupan och strålande tider efter det. Med tanke på hur mycket många marknader steg var det en ljus förväntansbild. Trubbel i paradiset var dock att ekonomin faktiskt gick bättre än förväntat och att inflationen inte riktigt ville ge med sig. En viss osäkerhet om kommande räntesänkningar började märkas och plötsligt var förväntningarna nere på drygt en(!) räntesänkning i slutet av året med åtföljande sura marknader eftersom scenariot uppenbart avvek från det prissatta. Det har förstås hänt en rad andra saker också, fast fokus på Fed har varit helt centralt i de narrativ som rått på marknaden i år.

Ofta blir det rätt, men kanske av lite fel anledning. Sedan början av maj har den ekonomiska dataskörden, främst i USA, faktiskt kommit in lite sämre än väntat, dock inte rakt av dåligt. Tillsammans med en inflationssiffra som för en gångs skull föll marknaden på läppen vände än en gång förväntningarna på Fed, och nu är två till tre räntesänkningar under 2024 i spel igen. Vän av ordning kan ju tycka att rekylen nedåt kanske borde varit större eller fortsatt eftersom dagens förväntansbild är lägre på Fed än vad den var i början av januari, innan årets uppgång tog fart. Jag kommer inte att ta det argumentet, marknaden förväntas(!) ju alltid vara rationell och korrekt prissatt. Vad jag dock kan konstatera är att den är en mästare på att tänja på begreppet ”rationell”. Priset kommer alltid att vara vad det är.

Och nu då? Ska vi följa Keynes råd så är det bara att förvänta förväntningarna hos resten av marknadens aktörer. Ett aber där är att det är en del gissande att göra och ingen aktör har möjlighet eller viljan att göra det. Det är nästan så att jag börjar att tro att flertalet aktörer helt enkelt har tagit hinten från Bank of Americas undersökning och förväntat att alla andra ska göra det också med tanke på hur ensidigt det handlat om Fed i år, både på aktie- och obligationsmarknaden. Fast kom ihåg att förväntningar är lite som en momentum-strategi, de håller fram tills att de inte gör det. Och det är ett utmärkt argument för att fortsätta diversifiera sin portfölj mellan olika typer av tillgånsslag!

Testa om vi är rätt partner för dig och din familj!


Fråga 1 av 8

Fråga 2 av 8

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 4 av 8.

Fråga 5 av 8.

Fråga 6 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 7 av 8.

Fråga 8 av 8.
Tack för dina svar! När du skickar in detta formulär kommer en av våra medarbetare ta kontakt för ett första förutsättningslöst samtal.









Michael Livijn Chefsstrateg

Michael Livijn har över 20 års erfarenhet ifrån finansbranschen. Han tar fram Formues House View, skriver marknadskommentarer, veckobrev, medverkar i Förmögenhetspodden samt under Formues webinarer. Michael är även extern talesperson för Formue.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss