– Vår tid kommer alltmer att präglas av att datorerna och maskinerna tar över jobb som vi tror är säkra idag, spår Jane Walerud som bland annat ligger bakom framgångssuccéerna Klarna, Lensway och Bluetail.
Hon refererar bland annat till grupper som redovisningsekonomer och jurister, samt alla de branscher där manuella uppgifter redan övertagits av maskiner. Och såväl journalister som läkare kommer bli överflödiga, i varierande grad, när datorerna tar över våra jobb.
– Det visar sig ju redan att datorer ofta är överlägsna på att tolka medicinsk data, som röntgenbilder, och delar av grundforskningen kan inte sällan en dator sköta”, säger hon.
En annan bransch som hon tror kommer förändras drastiskt, och till det bättre, är taxiverksamheten. Hon pekar på det faktum att det redan nu finns många biltillverkare som arbetar med att lansera fordon som kan navigera utan mänsklig inblandning, och att denna utveckling endast är början på något större som kommer medföra billigare, säkrare och smidigare bilresor.
Tänk en chaufför som aldrig blir arg, inte messar bakom ratten och alltid hittar rätt.
– Tänk en chaufför som aldrig blir arg, inte messar bakom ratten och alltid hittar rätt. I förlängningen måste inte alla människor ha en egen bil, du loggar in och beställer en taxi istället! Du behöver inte skjutsa barnen till fotbollsträningen, beställ istället en säker och trygg taxi för hämtning och lämning. På helgen tar man en automatisk bil till lantstället eller picknicken och bestämmer om tid för upplockning.
Ingen nyhet
Det faktumet att vi människor ersätts av datorer kan te sig en aning dystert, även om Walerud påpekar att detta inte är någon egentlig nyhet för oss. Att strukturomvandlingar under historiens lopp hela tiden ändrat förutsättningarna.
– För 80 år sedan skedde en liknande omställning då drängarna och pigornas traditionella arbeten försvann. Läs Emil i Lönneberga, där beskrivs en verklighet som inte existerar längre men var aktuell bara för en generation sedan. Nu gäller samma förutsättningar, det spelar ingen roll hur kunniga och flinka människor är, de kan ändå aldrig konkurrera med maskinerna, säger hon.
Men hon ser dock en problematik:
– John Maynard Keynes förutspådde att vi med vårt nutida BNP generellt skulle arbeta mycket mindre än vi gjorde för 50 år sedan. Men frukterna av automatisering har så att säga inte fördelats som Keynes trodde. Vinsten har inte placerats i mindre antal arbetstimmar utan i billigare råmaterial och därmed billigare produkter.
Serviceyrken – inget för maskiner
Tekniken utvecklas allt snabbare och framtiden verkar onekligen vara vigd åt datorerna. Så frågan är; finns det överhuvudtaget några branscher där den mänskliga faktorn i en överskådlig framtid fortfarande tjänar sitt syfte? Svaret är ja.
– De som hanterar andra människor sitter säkrare, som personliga tränare, restaurangjobbare och sjuksköterskor. Inom de sektorerna kan det gå att starta framgångsrika företag, säger Walerud.
Det här är en sammanfattande text av artikeln “Framtiden – tillhör maskinerns” ur “Tillväxt och trender”. Artikeln i sin helhet kan du läsa här.