Retrospekt 2021

Skriven av Michael Livijn

Burenstam & Partners chefsstrateg Michael Livijn tar en titt i årsboken för 2021 och tar med oss på en tur längs med “memory lane” och 350 av 365 dagar. Från stormningen av Capitolium till uppmärksammade SPAC-bolag och kryptovalutor, men också ekonomins utveckling och avkastning för aktier, räntor och obligationer. Följ med!

”History will be kind to me for I intend to write it”

– Winston Churchill

Innerst inne tjusas nog alla av Churchills sätt att tänka, även om de flesta av oss knappast skulle våga lufta det offentligt. Och tänk om det även gällde marknaden, att böja historien efter sin vilja vore väl inte så dumt, då skulle portföljen definitivt slå index! Innerst inne vet vi ju ändå hur det ligger till, och osäkerheten över vad framtiden bär i sitt sköte brukar vara relativt konstant. Därför tänkte jag helt ignorera allt framåtblickande, plocka fram den stora backspegeln och (inte utan en viss nostalgi) ta en titt på 2021.

Det blev en flygande start på året. Visserligen med en lite fadd eftersmak, åtminstone i USA, efter stormningen av Capitolium den 6 januari, fast det var det stundande vaccinet, den ekonomiska återhämtningen och en bred riskvilja som drev marknaden uppåt. I princip blev det en obruten svit av stigande aktiemarknader fram till april, samtidigt som ränteutvecklingen också speglade en ökad optimism i form av högre långräntor. Hemmasittandet i spåren av restriktionerna parat med generösa stimulanscheckar, speciellt i USA, ledde till ett exploderande intresse av att handla själv. Kraften i sociala medier blev också uppenbar när ”Main street” (Mr & Mrs Smith) via forum som reddit och wallstreetbets tog sig an ”Wall street” (tänk Gordon Gekko). Tusentals sparare gav sig in i aktier som Gamestop och AMC, båda kraftigt blankade av hedgefonder, och drev upp kurserna till nivåer som orsakade stora förluster för nämnda hedgefonder. Någonstans i samma veva toppade också intresset för så kallade SPAC:s (Special Purpose Acquisition Company, ett skalbolag listat på en börs med syftet att köpa ett privat bolag och därmed undgå förfarandet vid en vanlig börsintroduktion). Även kryptovalutor har varit ett stående inslag under året, och värdet på denna sfär gick under året över 2 biljoner dollar. Volatiliteten i dessa har också varit ett minst sagt stående inslag.

I stora drag bjöd första halvåret således på en stark resa, något som fortsatte under sommaren (och bra väder blev det, till skillnad från 2020). Några skakningar på undre däck kunde dock skönjas, under våren hade den nästan bortglömda inflationen börjat röra sig uppåt. Rörelsen ökade i styrka och mot slutet av året bjöds det på inflationsdata som inte setts på nästan fyra decennier, ytterligare en effekt av pandemin, samt kraftigt stigande råvaru- och energipriser. Vilket naturligtvis ökade fokus på centralbankerna ännu mer. Balansgången mellan att inte riskera den ekonomiska återhämtningen och samtidigt hålla inflationen stången dominerade hösten med svängiga marknader på månadsbasis. September bra, oktober mindre bra, november hygglig. Under december blev nästan en varannan-dags-marknad, i och med att en ny variant av viruset gjorde entré, omikron. Oron för att nya restriktioner skulle bromsa den ekonomiska utvecklingen präglade årets sista månad.

Likväl blev det ett nästan lika starkt andra halvår på marknaden. Trots en ökad volatilitet och ett försämrat sentiment ser året ut att sluta på runt 30 procent i avkastning för aktier, förmodligen betydligt över vad de flesta hade trott. Räntesidan då? Där har det onekligen svängt under året och när vi nu summerar har de långa räntorna stigit, men bara marginellt. Som exempel startade en svensk 10-årig ränta året på 0,03 procent, i skrivande stund har den rusat upp till 0,13 procent. Följaktligen levererade statsobligationer en svag negativ avkastning medan företagsobligationer haft en bättre resa. Sammanfattningsvis: risk har onekligen betalat sig under 2021.

En del kom med, mycket gjorde det inte. Hade jag haft Churchills inställning hade denna text varit lättare att skriva, men jag har inga illusioner på den fronten. Återstår att önska en riktigt god jul och ett gott nytt år!

P.S. För den som är intresserad av att lyssna på personer och skeenden som faktiskt skrivit historia är podden ”The Rest Is History” en stark rekommendation för 2022. Tom Holland och Dominic Sandbrook är två ytterst meriterade och underhållande historiker som tar upp allt ifrån sociala medier på 1500-talet, Sparta vs. Aten, Watergate och varför så många länder har motsättningar mellan norr och söder.

Text: Michael Livijn

Michael Livijn Chefsstrateg

Michael Livijn har över 20 års erfarenhet ifrån finansbranschen. Han tar fram Formues House View, skriver marknadskommentarer, veckobrev, medverkar i Förmögenhetspodden samt under Formues webinarer. Michael är även extern talesperson för Formue.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss