Proffsens tips om konstmarknad och värdering

Skriven av Formue

Suzanne Bennet var tidigare chef för inlämningen på Bukowskis i Stockholm. Under årens lopp har hon ställts inför otaliga värderingssituationer.

För dem med mindre erfarenhet på området har hon ett konkret råd – ta hjälp av en expert då du vill bestämma ett verks värde.

– De flesta auktionsföretag erbjuder kostnadsfri värdering om du som privatperson kommer in med en målning. I princip alla auktionsföretag tar betalt för tjänster som inte är kopplade till direkt försäljning, till exempel försäkringsvärdering eller när det gäller dödsbon. Då kommer en expert hem till dig och jobbar utifrån timtaxa, säger Suzanne Bennet.

Peter Andrén, tidigare värderingsman på Bukowskis och nu fristående expert, kallar sig generalist vad gäller kunskap om konst. Men måste han välja en inriktning säger han att verk från 1800-talet och det tidiga 1900-talet ligger honom varm om hjärtat.

Visst går konst upp och ned, men köper man bra kvalitet är chansen större att värdet ligger stabilt.

Hans eget konstintresse tog fart tidigt:

– Jag har alltid varit intresserad av bild, och då jag började på universitetet ville jag få lite kött på benen och läste några kurser i ämnet. Det var så roligt att jag bara fortsatte och till slut fick jag en fil. kand. i konstvetenskap.

Till nyblivna konstälskare ger också han rådet att ta hjälp av människor i omgivningen med större kunskaper.

– Man ska vända sig till personer som kan marknaden. Jag menar även att det är säkrast att köpa kända namns typiska verk i gott skick. Det behöver inte vara så dyrt men etablerade konstnärer brukar inte rasa i pris. Visst går konst upp och ned, men köper man bra kvalitet är chansen större att värdet ligger stabilt.

Vilka andra misstag riskerar nybörjare att göra?

– Att inte ta reda på den korrekta prisbilden. Det är lätt hänt att någon med för lite insikt går in på ett galleri och bli uppskörtad utan att ens inse det. Du måste helt enkelt ha tillgång till kunskaperna. Har du inte egna får du fråga någon som du har förtroende för. Vad brukar det kosta? Har det gått mycket upp och ned?

Det är lite som att handla en bostad. Tänk läge och trivsel. Köp kanske lite bättre, och till rätt pris. Den där ljusa våningen kanske var klokare på sikt? Samtidigt vill jag understryka att man inte ska låta för mycket taktik förta glädjen. Hittar du något och blir förtjust är det bara att slå till för den som har råd.

Kan det vara en framkomlig väg att förena nytta, nöje och investering genom att ”sponsra” okända konstnärer som jag uppskattar genom att köpa deras alster?

– Det är aldrig fel, något jag varmt kan rekommendera. Har du näsa för detta kan det stiga i värde, men man ska bara gå in med pengar som man kan avvara. Utbudet är nämligen stort och många blir det ingenting av. Men känner man att det är rätt galleri som ligger bakom och andra tongivande aktörer köpt så är det en positiv signal. Köper museum alster av den aktuella konstnären finns det alla skäl att hänga på.

Har du några tips om hur jag kan hänga konsten hemma?

– Det är vanligt att man har gamla snören i sina tavlor, och i värsta fall slutar det med ett dyrbart ”tavelras”. Starta med att byta ut till ståltråd. Belysningen är också jätteviktig, den gör väldigt mycket för hela upplevelsen. När jag skaffade nytt ljus i hemmet trodde flera vänner att jag köpt nya tavlor.

Håll dessutom rent och var noga med att damma. Konstverk ska vara i gott skick. Ett annat problem är att akvareller och grafiska blad kan blekna med tiden, undvik därför helst att hänga dem i solljus. Oljemålningar håller i regel för det men ingen konst för inomhusbruk bör hänga i direkt solljus.

– Själva placeringen ska vara harmonisk. Generellt gäller att man inte får vara rädd för att möblera om och sätta konsten i centrum, det kan ge en helt ny energi. Det är en konst att hänga konst. Som tur är finns det experter också inom detta, anlita någon om du är osäker

Vad ska jag tänka på angående försäkringar?

– Fotografera det du äger, det är ju så lätt att själv ta bilder i dag. Gällande smycken vill försäkringsbolagen gärna att ägaren fotograferas med smyckena.

Det är också bra att med jämna mellanrum gå igenom situationen med sitt försäkringsbolag och tala om och dokumentera ifall man äger något som sticker ut värdemässigt.

Hur tycker du att man bör gå till väga för att värdera sin konst?

– Kontakta en värderingsman och ge henne eller honom uppdraget att gå igenom samlingen. Var noggrann med att beskriva vad det handlar om för sorts värdering. Rör det återanskaffningsvärde? Bodelning? Försäljning? Spara dessutom alla kvitton och kataloger. Det kan rentav hända att man vid något tillfälle lånar ut ett konstverk till ett museum. Dokumentera detta noggrant, det handlar om verkets så kallade proveniens, dess historia. Den kan påverka värdet betydligt.

[sc name=”kontakt_konst”]

Text: Ossian Grahn

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss