Ge bort en konstpresent i jul

Skriven av Katinka Traaseth

Julen närmar sig med stormsteg, och för många är det en stressfaktor att hinna med alla julklappar innan det är dags för semester. Och samma fråga dyker ofta upp år efter år – vad är den perfekta julklappen till den som “har allt”? I den här artikeln delar våra konstspecialister med sig av sina tips för julklappar till den konstintresserade.

Artikeln är skriven i samarbete med Katja Bergstrøm.

Ge ett år av glädje genom upplevelser

Ett medlemskap på olika museer är en fantastisk julklapp av många anledningar. Det kan inkludera förmåner som gratis inträde, exklusiva förhandsvisningar, guidade turer och rabatter i museets butik. Museer som Moderna Museet (Stockholm och Malmö), Bonniers Konsthall (Stockholm), Göteborg konstmuseum (Göteborg), Nationalmuseum (Stockholm) och Thielska galleriet (Stockholm) erbjuder medlemskap med olika förmåner. Besök deras webbplatser för mer detaljerad information. Vanligtvis kostar ett årligt medlemskap från 300 kr.

Bild: Before Tomorrow – Astrup Fearnley Museet 30 år. Foto: Abrakadabra Studio

Bild: Before Tomorrow – Astrup Fearnley Museet 30 år. Foto: Abrakadabra Studio

När det kommer till museer är välsorterade museibutiker den perfekta platsen för att botanisera bland noggrant utvalda föremål och spännande design, gärna med en nordisk touch. Här har du möjligheten att hitta presenter som tackkort, pussel, glas, vaser, keramik, böcker och andra spännande produkter.

Butiken på Louisiana Museum of Modern Art är en av våra favoriter. Den erbjuder ett brett sortiment av exklusiva inredningsprodukter, från glas och keramik till textilier. Ta till exempel en titt på den här handgjorda keramikvasen från det köpenhamnska varumärket Wauw, eller varför inte överraska någon med nya kaffekoppar från märket Af Jord?

Föremål designade av konstnärer – Shrig Shop

Vardagliga produkter, designade av konstnärer, kan bli ett lekfullt inslag i vardagen för den konstintresserade. I Köpenhamn driver den brittiska konstnären David Shrigley butiken The Shrig Shop, där du kan hitta ett varierat utbud av föremål skapade av konstnären själv. Utbudet sträcker sig från litografier till kökshanddukar och keramik. Med sina karakteristiska, lekfulla och humoristiska motiv är David Shrigley känd för att sprida glädje, omtanke och nyfikenhet.

Tekannan “The tea is alive” kommer definitivt att dra blickarna till sig och sprida glädje när du serverar te nästa gång, eller varför inte slå till på ett av Shrigmas presentpaket?

Shrig Shop. Butikens utsida nattetid. Foto: Anders Sundberg

Konsttryck

Ett fint sätt att bidra till en blomstrande konstsamling är att ge bort konsttryck som present. Många erkända konstnärer skapar tryck för att göra sina verk mer tillgängliga prismässigt, och dessa finns oftast i storlekar som passar olika hemmiljöer. Det brittiska onlinegalleriet Counter Editions erbjuder tryck från framstående internationella samtidskonstnärer som Tracey Emin, Howard Hodgkin, Rachel Whiteread och andra. Vi rekommenderar att du tar en titt på de tryck de nyligen lanserade för ICA:s 75-årsjubileum, där hittar du en fascinerande samling tryck från åtta ledande samtidskonstnärer.

Counter Editions. Antonia Showering sätter sin signatur på verken.

Boken är den bästa presenten

Ett känt ordspråk säger “Ett väl valt ord är den bästa presenten”, och vi kan inte annat än hålla med. Vi rekommenderar Katy Hessels bok “Story of Art Without Men”, som snabbt har blivit en bästsäljare enligt New York Times. Det är en bok som omdefinierar konsthistorien genom att lyfta fram kvinnliga konstnärer från renässansen till idag. “The Story of Art Without Men” täcker alla betydelsefulla konstnärliga framsteg och utforskar ikoniska kvinnor inom konstvärlden, såsom Barbara Kruger, Guerrilla Girls och Jenny Holzer. Utöver att vara en fängslande läsning gör boken sig även bra på kaffebordet med sina energifulla färgtoner.

“The Story of Art Without Men” av Katy Hessel.

Gör ett klipp på andrahandsmarknaden

Vad sägs om att ge dig ut på skattjakt på andrahandsmarknaden online? På onlineauktioner kan du hitta unika konstverk, designobjekt, vintage-smycken, antikviteter och andra spännande fynd. Det är en chans att göra ett klipp och köpa en helt unik och personlig present. Våra konstspecialister rekommenderar att du besöker de onlinebutiker som tillhör auktionshusen Bukowskis (Stockholm) och Blomqvist (Oslo), samt de internationella auktionshusen Christie’s och Sotheby’s.

Blomqvist, en av Norges ledande auktionshus med onlinebutik för unika andrahandsfynd.

Konstresa

Lockar tanken på en resa till Venedig? Nästa år, 2024, står Venedigbiennalen för konst på schemat, en av världens mest inflytelserika utställningar för samtidskonst. Detta evenemang tar pulsen på den aktuella konstscenen och sätter tonen för kommande år. Här har du chansen att uppleva konst i världsklass mitt i hjärtat av Venedig samtidigt som du kan njuta av den vackra miljön och italiensk mat. Och, förresten, har vi nämnt att det är en av världens mest romantiska städer?

Venedigbiennalen är öppen från den 20 april till den 24 november 2024.

2024 är det dags för Konstbiennalen i Venedig, en internationell konstutställning som äger rum under evenemanget Esposizione Internazionale d’Arte di Venezia i staden.

Vill du veta hur konstspecialisterna på Formue kan hjälpa dig? Kontakta oss här

Katinka har det överordnade ansvaret för konstavdelningen hos Formue, vilket inkluderar konstrådgivning, konstevent, nyhetsbrev för konst, utställningar på Formue, och utveckling av Formues egna konstsamling. Katinka har bred erfarenhet inom konstområdet med rådgivning, evenemang och innehåll.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss