Om käpphästar, risk och avkastning

Skriven av Michael Livijn

Vår chefsstrateg Michael Livijn pratar om käpphästar, risk och girighet i veckokommentaren denna vecka.

Alla gillar inte att erkänna att de har käpphästar. Det beror förmodligen på vad nämnda käpphäst är.  Jag tänkte slänga fram en av mina, som jag absolut inte har något problem att skylta med. Snarare är problemet att den i de flesta situationer uppfattas som så tråkig att de flesta slutar lyssna relativt omgående ändå. Men här kommer den: För att få avkastning måste du ta en risk.

Begreppet risk spänner över ett ganska brett fält, men givetvis är det finansiell risk som jag har en benägenhet att återvända till. Kalla det arbetsskada. Sambandet när det kommer till sparande och investeringar är – lite hårdraget – att ju högre risk du tar, desto högre avkastning får du. Och över tid har det sambandet stämt relativt väl. Aktier har gett mer än riskfria räntor. Inga nyheter där alltså, så var kommer käpphästen in i det här?

Som vanligt är teorin mer eller mindre elegant, verkligheten en helt annan. För vi har en viss tendens att fokusera mer på avkastningen än risken och i brist på bättre kan vi kalla det girighet. Vem vill inte ha massor av avkastning men helst ingen nämnvärd risk? I min käpphästvärld är det här någonstans folk brukar se sig om efter någon mer intressant konversationspartner eller i bästa fall, byter samtalsämne.

Nu slumpar det sig så att vi faktiskt kommer från ett decennium där ovanstående drömläge varit ett faktum. Det är inte så att risk har saknats de senaste tio-tolv åren, långt ifrån, men i de allra flesta tillgångsslag har man fått högre avkastning än vad som borde varit fallet i förhållande till risken, åtminstone relativt historien. Inget konstigt med det. Utmaningen ligger i att vara medveten om att avkastningen varierar kring sitt långsiktiga, historiska snitt. Det kan bli svårt, eftersom vi gärna vill att något som varit bra ska fortsätta att vara det. Och vem vill inte stoppa drygt 12 procents avkastning per år för globala aktier i säcken även framöver? Det har faktiskt varit fallet under 2010-talet. Och 20-talet började inte dåligt det heller, både 2020 och 2021 bjöd på rejäla uppgångar, trots att det förstnämnda innehöll en global pandemi. Extrapolering är en lurig motståndare när det kommer till investeringar.

Om sanningen ska fram är det inte ofta (utanför mitt jobb) jag hamnar i en situation där denna diskussion kommer upp. Kanske lika bra det. Likväl tycker jag att ämnet är värt att fundera kring eftersom vårt sätt att hantera en okänd framtid mycket består i förväntningar (eller förhoppningar?) baserat på tidigare erfarenheter. En av få konstanter i historien är att den just inte är konstant, utan i ständig förändring*, och det gäller även marknaden. Även om den knappast är något facit kan den åtminstone ge vissa ledtrådar, som till exempel att avkastningen inte konstant ska ligga över vad vi kan förvänta oss långsiktigt och att den periodvis också legat under det historiska snittet. Det betyder inte att det inte kommer att finnas avkastning att hämta även framöver, men anpassa förväntningarna efter den avkastningsstinna period vi kommer ifrån. Annars finns risken för att jag kommer springande med min käpphäst!

*En alldeles lysande podcast om man dras till historia är ”The rest is history” med Tom Holland och Dominic Sandbrook, två meriterade historiker. Allt från Troja och sociala medier på 1500-talet till konspirationsteorier och händelser år 1981 avhandlas med sedvanlig engelsk finess och humor.

Dela artikel

Michael Livijn Chefsstrateg

Michael Livijn har över 20 års erfarenhet ifrån finansbranschen. Han tar fram Formues House View, skriver marknadskommentarer, veckobrev, medverkar i Förmögenhetspodden samt under Formues webinarer. Michael är även extern talesperson för Formue.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss