Framtiden blir sällan som väntat, en insikt som marknaden gärna påminner oss om. NVIDIA slog rekord men föll ändå, och globala aktieprognoser för 2025 ramar in bekanta 6–12% – trots att historiken sällan följer ett sådant snitt. Mellan dåtidens avkastning och framtidens förhoppningar lurar risken att extrapolera för högt och hamna i besvikelsens famn.
En ”evergreen”, även i denna publikation, är att framtiden inte alltid blir som förväntat. Kanske gäller det speciellt för marknadsutvecklingen, som ju har en tendens att överraska åt alla håll. Detta blir extra tydligt när det rör sig om enskilda investeringar, som en aktie eller en obligation i ett specifikt bolag. Case in point skulle kunna vara den amerikanska tech-jätten NVIDIA, som i veckan kom med sin rapport för tredje kvartalet. Bolaget slog förväntningarna på alla plan, levererade ett rekordresultat och slutade ned drygt 3% i efterhandeln (tilläggas bör att den genomsnittliga kursrörelsen för NVIDIA efter de senaste 6 kvartalsrapporterna har varit 9%, åt båda hållen, så möjligen var detta en liten förbättring). Utfallet kan verka lite kontraintuitivt, fast rekordsiffrorna hade ju redan hänt, och marknaden handlar ju (nästan) uteslutande om att blicka framåt. Följaktligen var kursrörelsen nedåt inte driven av siffrorna i sig, utan av bolagets framåtblickande guidning om att tillväxttakten under kommande kvartal skulle avta något. Det stämde knappast överens med marknadens förväntningar, därav nedgången.
Enskilda aktier i all ära, förväntningar styr även marknaden i stort. Stannar vi vid aktiemarknaden, för enkelhetens skull globala aktier (MSCI AC Världen), så brukar prognoserna inför ett kommande kalenderår grovt sett hamna någonstans mellan 6-12%. Gott så, historiskt har globala aktier sedan 1994 haft en avkastning på drygt 8%. En sak är dock säker, detta genomsnitt är mycket långt från att vara linjärt, och döljer stora variationer enskilda år:
Källa: Macrobond
Sedan finanskrisen är det bara 2012 och 2015 som kommer i närheten av de dryga 8% som är snittet, övriga år ligger betydligt över eller under. Men, likt NVIDIAS senaste siffror ligger ovanstående övning i dåtiden medan fokus på marknaden ligger framåt. Och likt föregående kalenderår börjar nu prognoserna från marknadens aktörer inför 2025 nu droppa in i mailboxen. Föga förvånande håller de sig i intervallet 6-12%. Meningen är självklart inte att ironisera, jag skulle själv om jag hade den uppgiften troligen hamna i samma intervall!
Oavsett prognoser så kommer jag inte runt det faktum att perioden 2019 och fram till idag är intressant, framför allt ur ett förväntansperspektiv. Även om det också där har slagit stort mellan enskilda år så är snittavkastningen hela 17,5%, klart över vad som kan förväntas (tar vi hela grafen sedan 2011 är snittavkastningen 13,5%). Det är någonstans här mina antenner åker upp. För givet det faktum att marknaden över tid är så kallat ”mean reverting”, alltså att den rör sig mot det historiska snittet, är det inte omöjligt att se en lägre avkastningstakt framöver. Det är särskilt viktigt att ha i bakhuvudet eftersom vi har en stark tendens att extrapolera, eller dra ut kurvan utifrån nuvarande erfarenhet/läge. Där anser jag att 17,5% (eller för den delen 13,5%) är helt fel startpunkt att utgå ifrån, en sådan förväntning är helt enkelt för hög och riskerar att leda till besvikelser. Därmed inte sagt att jag tror att 2025 kommer att innebära kris och elände för globala aktier, det finns definitivt förutsättningar även nästa år. Snarare handlar det om att försöka vara någorlunda realistisk och ha rimliga förväntningar. Hörde jag 8% för globala aktier 2025?