Hilde Midthjell har byggt och sålt koncernbolag, vänt förluster till vinster – och blev Norges första kvinnliga självskapade miljardär. Idag är hon Private banking-kund. ”Genom att överlåta mitt kapital till Formue har jag fått mer tid över till det som engagerar mig och det jag är bra på”, säger Hilde Midthjell.
Efter några år som medicinstudent startade Hilde Midthjell kosmetikföretaget Dermanor (1987) som växte till den skandinaviska koncernen Dermagruppen med 400 miljoner i omsättning, 90 miljoner i nettovinst och 170 anställda. Här var Hilde vd och ensamägare.
2009 sålde Hilde Dermagruppen. Nästa utmaning blev den norska nationalklenoden Dale of Norway. Här lyckades Hilde med en imponerande omorganisering och vände förluster till stora vinster, innan hon 2017 sålde företaget till Private equity-företaget Altor.
”Förvalta mitt privata kapital”
Under åren som entreprenör har Hilde Midthjell lyckats bygga upp ett miljardkapital. Hon har också, i likhet med många framstående företagare, upplevt en utmaning i att hitta tid för att förvalta sitt kapital och sina tillgångar, parallellt med sitt engagemang som entreprenör.
– Jag tycker det är mycket roligare att driva företag som jag kan förstå och bygga upp. Jag ser en spänning i att göra bra affärer, och jag drivs av utmaningar och att uppnå mål. Jag trivs med att arbeta med struktur, ordning, marknadsföring och interagera med människor. Däremot har jag inget intresse inom områden inom finans och aktieplaceringar. Vi har alla våra unika intressen och styrkor, säger hon och fortsätter:
– Men jag förstod så småningom att jag la alltför lite tid på att förvalta mitt eget kapital och mina tillgångar jämfört med hur företaget förvaltades.
Ville börja investera
Men när Hilde sålde Dermagruppen, till en prislapp som nådde en halv miljard kronor, ändrades det. Här var Hilde redo att ta hjälp av en en förmögenhetsrådgivare eller Private banking-aktör för att göra en plan för sitt kapital, precis som hon haft för sina företag genom åren.
– Jag ville ha mer tid över och mindre att bära på mina axlar samtidigt som jag inte ville att pengarna skulle ligga på banken. Jag ville investera dem, berättar hon och fortsätter:
– Det var många som aktörer inom Private Banking, förmögenhetsrådgivare och kapitalförvaltare som kontaktade mig vid den här tiden, men jag valde Formue som förmögenhetsrådgivare eftersom jag hade hört mycket bra om bolaget. Och jag tyckte om, och tycker om, hur de arbetar med en rådgivning som är helt oberoende.
Viktiga dokument redo
Hon drar en parallell mellan Formues kapitalförvaltning och hur hon som entreprenör byggt sten för sten, framför att ta en hög risk.
– Jag vill bevara det jag har skapat, men jag är inte intresserad av att fördubbla kapitalet och mina tillgångar. Därför gillar jag hur Formue har byggt upp en diversifierad portfölj till mig, säger hon.
Bredvid kapitalförvaltningen har Hilde även känt ett ansvar inför att ha en plan om någonting skulle hända henne.
– Med hjälp av Formues bredd har jag nu även, bland annat, skrivit testamente och framtidsfullmakt, och jag har också fått hjälp med att upprätta en stiftelse. Sammantaget är allt ordnat inför den dag jag går bort. Med hjälp av Formue har jag också strukturerat upp säkerheten kring mina bankkonton och de sköter även min redovisning, säger hon och lägger till:
– Jag känner verkligen att mina förmögenhetsrådgivare tar hand om mig på många olika områden, utöver mina investeringar, och det känns tryggt.
Göra något meningsfullt
Efter över 30 år som entreprenör och företagsledare har Hilde Midthjell ännu inte bestämt sig för vad som väntar härnäst.
– Jag har fortfarande inte bestämt mig för mitt nästa stora projekt, om det ens blir ett nytt projekt. Jag funderar över det tills jag hittar någonting som verkligen inspirerar mig. Jag vill engagera mig i och göra saker som jag tycker är meningsfulla, berättar hon.
En del av hennes tid använder hon för att utforska olika välgörenhetsprojekt.
– Jag har bland annat engagerat mig som styrelsemedlem i den ideella organisation Partnership for Change och Unicef. Med min egna stiftelse är det också viktigt att se vad som har fungerat för andra, hur de har lyckats, och hitta projekt som verkligen engagerar mig, avslutar hon.
Intervjun med Hilde gjordes 2019.