It-entreprenören om Formues rådgivning: “Det ger mig tid över”

Skriven av Ingun Stray Schmidt

Vid 36 års ålder sålde han sitt första företag till it-jätten Visma. Nu är han i gång med sitt hittills största entreprenörsprojekt, en möjlig “Facebook-killer” som han själv beskriver det. För att frigöra tid har serieentreprenören Roy-André Tollefsen tagit hjälp av Formue.

– För mig har det varit viktigt att delegera hanteringen av kapitalet till Formue. Det ger mig mycket tid över och gör att jag kan fokusera på de mer kreativa delarna av arbetet, säger Roy-André Tollefsen.

I staden Sandnes, belägen i Rogaland söder om Stavanger i Norge, hittar vi Roy-André Tollefsen. Roy-André är en framstående entreprenör som började bygga och skapa saker redan som barn. När han var 13 år startade han sin allra första onlinebutik.

– När du är entreprenör börjar fröet ofta gro tidigt, säger han.

”Ser på företag som ett fotbollslag”

Entreprenörsådran skulle fortsätta att brinna starkt. Mitt under finanskrisen 2009 valde Roy-André att lämna en trygg anställning för att starta Trollweb Solutions. Trollweb blev den ledande leverantören för en plattform för e-handel för Norden med över 500 e-handelsbutiker och 2017 hade företaget expanderat till nästan 100 anställda. Men Roy-Andrés mål hade alltid varit att ha ett specialiserat team med högst 15 till 20 anställda.

– Jag tycker det är en perfekt teamstorlek. Jag ser på företag som ett fotbollslag, där de anställda är spelare med sina egna ansvarsområden och där de tillsammans skapar något bra. En vd kan på många sätt jämföras med en fotbollstränare. Det är den som står i fronten, den som tänker smart och leder sitt team att hela tiden bli bättre.

Samma år sålde Roy-André Trollweb Solutions till Visma för nära 100 miljoner norska kronor – en försäljningsprocess som genomfördes utan externa rådgivare eller jurister.

– När Visma kontaktade oss hade vi många av Norges största varumärken på vår kundlista och vi hade levererat ett positiv resultat varje år. Dessutom hade vi byggt upp en produktportfölj av betydande värde, och inte minst ett mycket starkt renommé på marknaden.


Roy-André Tollefsen: “När du är entreprenör börjar fröet ofta gro tidigt”.

Blev kund hos Formue efter försäljningen

I samband med försäljningen blev Roy-André kund hos Formue. Han beskriver en process där flera Private banking-aktörer ställdes emot varandra.

– Det som var avgörande var den känsla av trygghet, soliditet och det förtroende som jag upplevde från allra första stund hos Formue. En viktig faktor för mig var även att ha en aktör som kunde översätta det komplexa till något förståeligt. Det lyckades Formue förenkla.

Vill du komma i kontakt med oss på Formue? Klicka här

Han drar paralleller till Trollweb.

– Att lära kunderna förstå något så komplicerat som det vi levererade var ofta en utmaning. Lösningen blev att vara rak på sak och inte överkomplicera saker. Samma gäller för aktörer som Formue. Fakta ska inte döljas med komplicerade ord och uttryck. När du känner dig för dum för att fråga är det vanligtvis motparten som inte har förklarat tillräckligt bra.

Idag är Roy-André rådgivare inom it- och teknologi, han investerar i tech-bolag och är i gång med sitt hittills största entreprenörsprojekt som han menar kommer att utmana Facebook. Plattformen Enjoy!.

– Facebook har ett mål, och det är att ha kvar dig som användare på deras plattform så länge som möjligt för att visa så många annonser som möjligt. Med Enjoy! har vi en helt motsatt strategi, och det är att snabbt låta användaren komma ut och uppleva saker i verkligheten, ensam eller tillsammans med andra.

Plattformen Enjoy.ly ska få människor att uppleva saker i den verkliga världen.

”Spelar i Champions League”

Enjoy! är plattformen som samlar allt som händer i användarens närområde. Från konserter till teater, museum, fjällvandringar och andra aktiviteter. Användaren ska alltid kunna boka och betala för en aktivitet på mindre än en minut, berättar Roy-André.

Eilert Hanoa, vd för Kahoot!, gick in som investerare tidigt och Roy-André har själv investerat vad han beskriver som ”en betydande miljonsumma”. Han har även lyckats knyta till sig några utav landets främsta utvecklare.

– De mest skickliga utvecklarna är som världens bästa fotbollsspelare. De vill spela i det bästa laget, tillsammans med de bästa värderingarna och den bästa ”missionen”. Med Enjoy! spelar alla i Champions League från dag ett, säger Roy-André med ett leende.

Delegera för att fokusera

Vidare berättar Roy-André att en av hans viktigaste erfarenheter i rollen som entreprenör är att delegera. Det kan vara avgörande på en fotbollsplan – också i ett företag.

– Många misslyckas i onödan eftersom de delegerar för många viktiga beslut. De som har studerat personer som Steve Jobs och Elon Musk vet att de var, och är, involverade i alla detaljer kring det kreativa arbetet. Andra omgången kan man delegera bort. För mig har det varit viktigt att delegera hanteringen av kapitalet till Formue. Det ger mig mycket tid över och gör att jag kan fokusera på de mer kreativa delarna av arbetet, avslutar han.

“Det som var avgörande var den känsla av trygghet, soliditet och det förtroende som jag upplevde från allra första stund hos Formue”, säger Roy-André Tollefsen. Här tillsammans med Normann Oftedal, chef på Formues kontor i Stavanger.

Vill du komma i kontakt med en rådgivare på Formue? Klicka här

Ingun Stray Schmidt Head of PR and content på Formue

Ingun är ansvarig för innehåll och PR på Formue. Hon har redaktionellt ansvar för allt skriftligt material som publiceras på Formues blogg Insikt, samt rapporter som produceras av Formues marknadsavdelning. Hon är även koncernens presskontakt.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss