Hjärteprojektet som blåste liv i mahognybåten

Skriven av Ingun Stray Schmidt

Efter mer än ett sekel till havs var mahognybåten Sylfiden nedsliten och redo att lämna de norska fjordarna för att skrotas. Istället gav Magnus Devold och hans fru Mariann Reite tillsammans med båtbyggaren Risør Trebåtbyggeri Sylfiden nytt liv, och nu seglar den återigen på vågorna.

– Båten är en del av min och Devold-familjens historia och genom att bland annat bevara den här båten kan jag förvalta min historia, säger Magnus Devold.

Alla förmögenheter bär på en historia – och vissa historier kräver en förmögenhet för att överleva. Så var fallet med den långa, smala mahognybåten Sylfiden. Sylfiden byggdes 1911 i Stockholm och designades av den välrenommerade svenska båtdesignern C.G. Pettersson. 22 år senare, 1933, blev båten en del av Devold-familjens ägo – och den har överlevt tre generationer, haft både smugglare och kungligheter ombord och vittnar om en tid då familjen Devold ägde en av Norges största arbetsplatser.

“Ytterligare hundra år”

Sylfiden har också varit en välkänd och uppskattad syn i skärgården utanför Ålesund, men efter mer än ett sekel på vatten var den i så pass dåligt skick att den var redo att skrotas. Istället startade en omfattande renovering – något Magnus Devold beskriver som ett hjärteprojekt.

– Jag hade möjlighet att rädda Sylfiden, och den möjligheten tog jag, säger Magnus Devold och fortsätter:

– Upprustningen är förmodligen den minst ekonomiskt genomtänkta investeringen jag någonsin har gjort. Men det är ett projekt som ligger mig varmt om hjärtat. Det har ett värde, både personligt och för andra, att jag bevarar den. Nu får den kanske fortsätta i ytterligare hundra år.

Se videon om Sylfiden och hennes spännande historia här:

Från ullföretagare till båtägare

Magnus Devold beskriver sig själv som “fjärde generationen i en familj som har stickat tröjor sedan 1853”. Det var Magnus farfars farfar som efter sina studier kom hem till Ålesund från Tyskland och startade ullföretaget Devold of Norway på den västnorska kustlinjen i Langevåg utanför Ålesund. Det blev början på en industriell framgångssaga som nådde sin kulmen i början av 1950-talet. Då var Devold-familjen en av landets rikaste familjer med stora tillgångar på banken och i fastigheter över stora delar av Ålesund. Fabriken hade även en betydande påverkan på Langevåg, där familjen som mest sysselsatte närmare 800 personer.

När en ung arvtagare kom till Langevåg från Oslo för att testa lyckan i en rökeriverksamhet 1927 hade arvtagaren med sig Sylfiden. Ekonomiska svårigheter ledde till att Magnus farfar köpte båten sex år senare, och den blev älskad av hela familjen.

– Den har varit ute på vattnet varje år och använts vid små och stora tillfällen. Främst har den använts vid representativa tillfällen och av familjen. Jag minns ett tillfälle när mamma och pappa åkte vattenskidor efter den, berättar Magnus.

Ottar och Bjørg Devold ombord på Sylfiden. Båten användes både privat och i affärssammanhang av Devold-familjen. Foto: Privat från familjen Devold.

Tappade familjeföretaget

Under mitten av 1900-talet drabbades Devold-fabriken av en brand, och rekonstruktionen blev en dyr affär. Efter flera generationsskiften stod företaget inför en utmaning med flera ägare som hade svårt att enas om en framtida strategi. För att täcka förlusterna blev såldes fastigheter. Här var Magnus den primära aktieägaren i familjeföretaget efter ett tidigt generationsskifte 1989, och vid den tiden återstod det inte mycket av tillgångarna. Fabriken såldes då till Flakk-familjen, som sedan dess har investerat betydande resurser för att vidareutveckla Devold.

– Det är fint att se att Flakk-familjen har fortsatt att driva verksamheten. Samtidigt kan det väcka en känsla av vemod. Företaget hade varit i familjens ägo i över 140 år och var en del av deras identitet, säger Magnus.

Kung Håkon VII ombord på C.G. Pettersson-båten Sylfiden utanför Devold-fabriken 1947. Foto: Privat från familjen Devold.

Gick sin egen väg

Snart skulle Magnus komma igång med sitt eget äventyr. 2005 grundade han tillsammans med Vidar Aspehaug bioteknikföretaget PatoGen, som växte och blev den största aktören i Nordeuropa för PCR-testning av fisk. 2015 sålde de delar av företaget till Kverva, ägare till Salmar, och tillsammans fortsatte de att utveckla PatoGen ytterligare. Det var under denna period som Magnus blev kund hos Formue, och 2021 såldes hela företaget till Fürst, som ägs av Ferd.

– När jag startade företaget sa jag att jag skulle hålla på i sju år. Jag bär på Devolds historia, där alla tillgångar fick säljas för att verksamheten skulle kunna fortsätta. Jag lärde mig av det. Dit skulle jag aldrig. Jag ville i stället sälja det till någon som kunde ta det vidare, säger Magnus.

Hittade kärleken på jobbet

Det var på PatoGen som Mariann och Magnus fann varandra. Mariann anställdes som företagets ekonomichef, och sju år senare blev de ett par.

– Det var otroligt roligt att arbeta med Vidar och Magnus eftersom de var så anpassningsbara. De omfamnade allt som hamnade på deras bord och som de inte kunde själva, berättar Mariann entusiastiskt.

Försäljningen av PatoGen har gjort det möjligt för Magnus och Mariann att förverkliga sin dröm om att återställa Sylfiden.

– Under pandemin tog vi en spontan båttur längs Sørlandskusten och bestämde oss för att svänga förbi Risør Trebåtbyggeri för att prata med dem om våra tankar om att renovera båten. När vi frågade om prislappen nämnde de en ganska stor summa. Jag kunde se att de var något skeptiska men Magnus och jag tittade på varandra i två sekunder och sa i kör: Vi gör det!

Mariann Reite och Magnus Devold ser renoveringen av Sylfiden som ett hjärteprojekt som inte bara handlar om pengar, utan om att bevara historien.

Fick bra hjälp av Formue

Efter två år och en fördubblad budget sjösattes Sylfiden i somras. Mycket av inredningen kunde behållas men delar av skrovet var så pass skadat att de var tvungna att bygga upp det på nytt. En överbyggnad som inte var original och estetiskt oattraktiv, som sattes dit på 80-talet, togs bort och båten fick nya däck.

– Gänget på Risør Trebåtbyggeri har varit trevliga att jobba med. Förutom att vara landets mest skickliga inom sitt yrke är de intressanta människor att vara runt. Mycket av restaureringsarbetet de har föreslagit har faktiskt blivit överraskande bättre än förväntat. Nu är hon så gott som ny, säger Mariann och fortsätter:

– Det har varit ett stort projekt men vi har fått bra hjälp från våra rådgivare och redovisningsspecialister på Formues kontor i Ålesund.

– Formue har som Private banking-aktör ett helhetsperspektiv som ingen annan har. Vi använder oss utav många av deras tjänster. Bland annat redovisning, skatterådgivning och juridisk rådgivning. Det fungerar väldigt bra, särskilt när du bygger företag och inte har några system runt dig, säger Magnus och fortsätter:

– Något som också har stor betydelse är den personliga relationen vi har till våra rådgivare här i Ålesund. Jag känner att de verkligen säger vad de tycker.

Sylfiden var i dåligt skick när hon kom till Risør Trebåtbyggeri. Skrovet var så tunt att hon var nära att brytas itu. Foto: Risør Trebåtbyggeri.

Vill hyra ut den

Nu vill paret hitta ett sätt att använda båten på – och bevara den genom användning. Den ligger just nu i Ålesund, men de är öppna för att den används som en turistbåt vid speciella tillfällen i Oslofjorden eller någon annanstans.

– Det är en båt som drar till sig uppmärksamhet, och vi tror att den lämpar sig för hotell eller företag. Jag minns själv första gången jag såg Sylfiden. Då var jag åtta, tio år. Det var något speciellt när båten var ute och körde i skärgården utanför Ålesund, säger Mariann och avslutar:

– C.G. Pettersson, som har designat henne, har ritat många tusen båtar. Det speciella med hans båtar är att de är långa och smala. De har mycket vackra proportioner. Men Sylfiden skiljer sig från de andra Pettersson-båtarna eftersom den är ovanligt lång. Det är helt enkelt en smäcker, vacker dam!

Testa om vi är rätt finansiella rådgivningspartner för dig och din familj!


Fråga 1 av 8

Fråga 2 av 8

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 4 av 8.

Fråga 5 av 8.

Fråga 6 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 7 av 8.

Fråga 8 av 8.
Tack för dina svar! När du skickar in detta formulär kommer en av våra medarbetare ta kontakt för ett första förutsättningslöst samtal.









Ingun Stray Schmidt Head of PR and content på Formue

Ingun är ansvarig för innehåll och PR på Formue. Hon har redaktionellt ansvar för allt skriftligt material som publiceras på Formues blogg Insikt, samt rapporter som produceras av Formues marknadsavdelning. Hon är även koncernens presskontakt.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss