Matchen om presidentposten, senaten och representanthuset

Skriven av Caroline Lundh

Bidens 290 mot Trumps 218 elektorsröster ser ut att ge Biden tillräckligt många elektorsröster för att kalla sig näste president. Men räkningar återstår, det finns krav på omräkningar och vi ser stämningsansökningar, rättsprocesser – och en kamp om huset och senaten.

Joe Biden har knipit tillräckligt många röster för att Trump ska bli den första presidenten sedan George H.W. Bush (1992) att inte blir omvald att sitta två presidentperioder. Men alla delstater har ännu inte deklarerat (eller validerat) hur valet fallit ut. Samtidigt ser vi stämningsansökningar och krav på omräkning i flera delstater.

– Trump drar i de halmstrån som finns och vill framställa valet som fusk. Han hävdade valfusk redan i början av valkampanjen. Det är strategiskt och medvetet för att klara sig ut lite bättre vid en förlust, hävdar man valfusk blir förlusten lite mindre kännbar, säger Rose Marie Westman, chefsekonom Burenstam & Partners, och fortsätter:

– Vi ska också komma ihåg att röstkortet innehåller röstning för presidentvalet och även andra val. Att hävda valfusk på den första raden och inte andra gör anklagelserna om valfusk mindre relevanta.

Det finns argument att följa upp valfuskanklagelserna för att höja trovärdigheten i valresultatet och justitieminister William Barr har gett godkännande till att utreda anklagelserna. Det är en ovanlig åtgärd.

– Vi ser en desinformationskampanj som har förstört människors tilltro till valet. 70 procent av republikanerna tror på att det har varit valfusk. Det behövs en uppföljning för att få en högre trovärdighet i valresultatet. Det kan vara bra för Trump-anhängare men det är en väldigt ovanlig åtgärd att blanda in justitiedepartementet, det är inte brukligt innan det är färdigräknat. Det är utanför regelboken – igen. Många upplever det som en provokation som skapar en osäkerhet och olustkänsla.

Valkampanjen fortsätter – vill säkra majoritet i senaten

Det kan vara en underdrift att presidentvalet är både hektiskt och stökigt, men Joe Bidens för närvarande 290 elektorer mot Trumps 218 (av 538) ser inte ut att kunna rädda sittande president vid makten. Om allt faller till Bidens fördel kan han gå i mål med 306 elektorer. Det är också det antal elektorer Trump fick 2016.

Men innan den oberoende myndigheten GSA (General Services Administration) formellt utnämner en segrare ska platserna tilldelas i senaten – och det är i delstaten Georgia det kommer att avgöras. Här pågår en omräkning till följd av marginalen som är mindre än 0,5 procent. 5 januari 2021 ska resultatet vara färdigt, ett resultat som kommer att avgöra vem som kommer styra senaten.

Biden riskerar att bli bakbunden

Republikanerna kontrollerar i nuläget senaten med 50 senatorer, mot demokraternas 48. Det finns tre utfall efter omräkningen: 50/50, 51/49 och 52/48. Om demokraterna vinner de två platserna i Georgia och det blir jämnt ges vicepresident Kamala Harris en utslagsröst som gör demokraterna till majoritetsledare i senaten. Sett till den politiska makt som är knuten till att vara majoritetsledare är det mycket som står på spel.

– Det är en stor skillnad på att vara majoritetsledare och inte. Demokraterna ser ut att behålla majoriteten i representanthuset och får senaten republikansk majoritet blir det klart negativt för Biden som då begränsas. För republikanerna gäller det att försvara sin majoritet genom en så engagerande kampanj som möjligt i Georgia. Kanske kan detta senatorsval vara anledningen till att många republikaner fortfarande stöttar Trumps anklagelser om valfusk. Sen finns det alltid de som hoppar över partigränsen, men kan republikanerna få en tillräckligt stor majoritet kan den användas för att blockera till exempel lagförslag, krispaket och annat.

Att hålla facklan brinnande för att hålla liv i väljarbasen med syfte att ta hem senatormajoriteten är därför det viktigaste projektet som är kvar, menar Rose Marie. Det kommer sammantaget att avgöra presidents makt de kommande åren.

Kan vakna upp till en ny värld

Vem som 20 januari 2021 tillträder presidentposten och hur kongressens två kamrar fylls, bara dagar innan det, kan ha en stor betydelse för Europa.

– Trump har försökt underminera EU både före och efter Brexit-omröstningen. Så ett maktskifte kan helt klart ge Europa en högre framtidstro och ett bättre samarbete. För USA och i ekonomiska termer är EU-länderna en viktigare motpart än vad till exempel England är. 16 procent av USA:s export går till EU-länderna, fem procent går till England. Samtidigt går 40 procent av Englands export till EU. EU kommer sannolikt nu att vara en högre prioritet för USA än Storbritannien, avslutar Rose Marie Westman.

Dela artikel

Caroline Lundh Content Manager

Caroline initierar, producerar och driver text och innehåll som publiceras på Formues blogg Insikt, samt övrig kommunikation för Formue i Sverige.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss