Konstspecialistens sju tips: Konsten att investera i konst

Skriven av Katinka Traaseth

Konst kan berika livet på många olika sätt och samtidigt vara en långsiktig investering. Men hur hittar du den konst du vill ha, och vad ska du tänka på? Här delar Formues konstrådgivare Katinka Traaseth med sig av sina tips och råd inför konstköpet – oavsett om du är novis eller samlare.

Vad är skillnaden mellan att köpa konst genom ett galleri, på auktion eller på en konstmässa? Vilka är de mest ansedda mässorna både i Sverige och internationellt? Vilka överväganden bör du egentligen göra när du köper konst? I den här artikeln delar Formues konstrådgivare Katinka Traaseth med sig av sina sju tips och råd – och hon beskriver det som en fascinerande resa att utforska utställningar, konstverk och fördjupa sig i konstvärlden.

– Du möter intressanta människor, kanske är det konstnärerna själva, likasinnade, samlare eller gallerister. Dessutom erbjuder konsten en palett av upplevelser från olika konstnärer som belyser aktuella ämnen och öppnar upp för nya perspektiv. Och att omge sig med konst i sitt hem kan bidra till mycket glädje och lyfta ett helt rum. Det kan spegla en period i livet och skapa dynamik i samtalsämnena runt middagsbordet.

Formues konstexpert Katinka Traaseth

1. Våga ställa frågor

De allra flesta har besökt en utställning som de förstått väldigt lite utav och för den oinvigde kan konstvärlden verka komplex. Att våga ställa frågor är en del av en konstupplevelse och ett utmärkt sätt för dig att lära dig mer om konsten och konstnärens intentioner – oavsett om du ska köpa ditt första verk eller utöka din konstsamling. Och kom ihåg att personalen på galleriet är där för att dela med sig av sin kunskap. Genom att ställa frågor kan du ta ditt besök till en helt ny nivå; du kan lära dig nya saker och betrakta konstverk och utställningar på ett helt nytt sätt.

2. Se mycket konst

Det finns inget sätt som är rätt eller fel när det kommer till att samla på konst. Smaken varierar och olika konstnärer och verk tilltalar olika människor. De mest imponerande konstsamlingarna präglas ofta av en personlig touch, och det är en ständig resa att utveckla sin smak. Ju mer bra konst du tittar på, desto mer kommer din smak att utvecklas. Fråga dem som har mer kunskap än dig om rekommendationer och tips på vilka konstutställningar som är värda ett besök. Det kan vara en vän som samlar konst, en gallerist eller en konstrådgivare.

3. Upptäck dina favoriter

Med tiden kommer du med stor sannolikhet att upptäcka dina personliga favoriter som du vill se fler gånger, och kanske en specifik konstnär. Börja med att köpa något som är representativt för den specifika konstnären som blir lite utav en favorit för dig. Oavsett om det är deras stil, teknik eller konstnärliga uttryck som berör på ett emotionellt eller intellektuellt plan. Kom ihåg att alla konstnärer går igenom olika livsfaser och konstnärliga epoker och att följa en specifik konstnär kan leda till en spännande konstresa. Prata med galleriet som representerar en viss konstnär, för att ta reda på vad som är tillgängligt.

4. Var bekväm med att vara obekväm

Även om du kanske inte direkt tycker om allt du möter och ser kan det konstverk som påverkar dig och som väcker frågor (och kanske inte är helt behagligt att betrakta) vara det konstverk som du kommer att uppskatta mest över tid. Genom att utmana dig själv och utforska olika konstnärliga uttryck kommer du också att utveckla dina kunskaper och din förståelse för konst.

5. Köp efter budget – originalverk eller upplaga

Om du är ny i konstvärlden kan du välja var du vill börja din samlarkarriär baserat på din budget. Med en något lägre budget kan det vara värt att välja en ung konstnär som är i början av sin karriär. Om du har en högre budget kan du satsa på att investera pengarna i något mer etablerat. Priserna på de flesta väletablerade konstnärerna kan dock vara höga och därmed svåra att nå för en bredare publik. Ett bra alternativ till det kan vara konst i upplaga. Många konstnärer skapar verk i upplaga för att göra sin konst mer tillgänglig för en bredare publik. Dessa prissätts lägre än unika konstverk eftersom de produceras i flera exemplar. Kom ihåg att konst i upplaga också utgör fullvärdig konst.

6. Gallerier vs. auktion

Ett sätt att handla konst på är att besöka erkända gallerier med högkvalitativ konst från framstående konstnärer. Om en konstnär är kopplad till ett bra galleri har denna ofta en god chans att lyckas eftersom de har galleriets stöd i ryggen. Det kan vara tryggt.

Ett annat sätt är auktion. I Sverige finns auktionshus som Bukowskis och Barnebys och de mest välkända auktionshusen globalt är Sotheby’s och Christie’s. De har fysiska visningsrum och även försäljning online. Deras objekt kan sträcka sig från några tusenlappar upp till hisnande summor. Priserna på andrahandsmarknaden sätts av auktionshusens specialister, som bedömer verken utifrån dess kvalitet och tidigare auktionsresultat för liknande verk.

Market Art Fair på Liljevalchs Spritmuseum, Stockholm. Foto: Jean Lapin

7. Gå på konstmässa – runtom i världen

Det kan också vara en bra idé att besöka en konstmässa som samlar ett större antal gallerier, konstnärer och samlare. För att vara med vid de större konstmässorna måste gallerierna genomgå en ansökningsprocess, och det är bara ett fåtal gallerier som väljs ut. En del av arbetet med att hitta bra gallerier är därför löst genom att gå på en mässa. För att inte missa höjdpunkterna kan det vara en bra idé att ta med någon som har kunskap om vad som visas.

Det finns flera framstående konstmässor globalt som anses vara bland de bästa inom konstvärlden. I Skandinavien finns Market Art Fair i Stockholm och CHART Art Fair och Enter Art Fair i Köpenhamn. Utanför Skandinavien finns Art Basel som visas i Basel, Paris, Miami samt Hong Kong. I London och NYC hittar du Frieze. I Venedig finns en av världens mest prestigefyllda internationella konstutställningar som arrangeras vartannat år. Om du vill resa, äta god mat och samtidigt se det bästa som konstvärlden har att erbjuda inom samtidskonst är Venedigbiennalen för konst (2024) en stark rekommendation.

Skandinaviens största konstmässor:
Market Art Fair (Stockholm)
CHART Art Fair (Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Tyskland, England, Österrike)
Enter Art Fair (Köpenhamn)
Internationella konstevenemang:
Art Basel (Paris, Miami och Hong Kong)
Frieze (London och NYC)
Venedigbiennalen (Venedig)

Katinka har det överordnade ansvaret för konstavdelningen hos Formue, vilket inkluderar konstrådgivning, konstevent, nyhetsbrev för konst, utställningar på Formue, och utveckling av Formues egna konstsamling. Katinka har bred erfarenhet inom konstområdet med rådgivning, evenemang och innehåll.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss