Klockexperten från Genéve om vintageklockor

Skriven av Caroline Lundh

Mikael Wallhagen, Head of Watch Department på Sotheby’s

Ett äldre armbandsur kan vara mer än en stilmarkör som avslöjar dubbla tider. Det begränsade utbudet kan även göra det till en smart investering. Vi lät klockprofilen Mikael Wallhagen ifrån auktionshuset Sotheby’s i Genéve guida oss genom vintagevärlden för klockor.

En hundraårig klocka räknas som antik – men hur gammal ska en klocka vara för att vara vintage? 25 år svarar Mikael Wallhagen, Head of Watch Department på auktionshuset Sotheby’s i Genéve. Med lika många års erfarenhet ifrån klockindustrin tillägger han att det dock är en siffra som kan variera och att en vintageklocka även kan vara daterad till något senare 1995.

– Begreppet vintage står vanligen för äldre än 25 år och eftertraktat, men jag skulle säga att en vintageklocka är tillverkad någon gång mellan år 1920 och 1995. 1985 är dock då klockorna började ritas och tillverkas i datorer och inte längre gjordes för hand.


Mikael Wallhagen

Matchen mellan nytt och vintage

Den senaste tiden har det skett ett uppsving på marknaden för vintageklockor. På köpet med en vintageklocka följer en unik historia, design och teknologi. Dessutom gör den begränsade tillgången det till en ofta säker investering som kommer att bero på rådande utbud och efterfrågan.

– Du får en klocka som ingen annan bär. Det kan vara en modell som inte längre tillverkas och som förmedlar något unikt med sitt utseende. Många är intresserade av kombinationen stil och accessoar, och att förmedla vem man är. Det är sällan du träffar någon som har en exakt likadan klocka som du. Omvänt är fördelen med att köpa en ny att du är den första som äger den. Du vet vad som har hänt med den, och du har ofta en fabriksgaranti som täcker ett antal år, säger han och fortsätter:

– Många gånger börjar man med att köpa nya klockor, kanske en Omega, Rolex eller Patek Philippe. Det är sällan du köper vintage på en hög nivå direkt och efterhand växer det ofta fram ett intresse för till exempel teknik och urverk, att det är flera hundra små delar som samverkar för att visa tiden. Det i sig är fascinerande – samtidigt som det är ett smycke på handleden.

Från sexsiffriga till sjusiffriga belopp

De klockor som toppar popularitetslistan är enligt Mikael Wallhagen just nu Rolex Daytona, Patek Philippe Nautilus och Patek Philippe 1518/2499, även Audemars Piguet Royal Oak. Prislappen för klockorna på toppen sträcker sig från 150 000 svenska kronor, upp till miljonbelopp.

– De är väldigt eftertraktade och även om det funnits en större produktion har klockorna unika nummer som går att spåra. De kan också se ut på olika sätt, till exempel boetten och urtavlan. Men det är viktigt att du köper en klocka som har den kvalitet, det skick och de tillbehör som du har råd med. Har du inte råd med marknadens bästa Rolex ska du köpa marknadens bästa Omega. Ofta lönar det sig att köpa den bästa kvaliteten av det man har råd med.

Klockprofilens fyra tips inför ditt nästa vintageköp:

1. Gör din hemläxa – var noga med klockans skick

Var noga med att klockan har originaldelar ifrån sin tid och om klockan är renoverad, be om en condition report. Är du osäker – ta kontakt med någon du litar på och som fått rekommendationer eller kontakta ett auktionshus.

2. Fundera på vad och vilken känsla du vill förmedla

En guldklocka med guldlänk kommer att förmedla ett helt annat budskap än en klocka med ett läderband. Vill du förmedla status? Vill du sända ut sofistikerade, sportiga eller vågade signaler?

3. Fundera över hur klockan ska användas

Ställ dig frågan om det är en klocka du planerar att använda dagligen, om den ska användas vid speciella tillfällen, eller om du ska kunna bada med den. Det finns inte bara exklusiva bilar som inte bör användas varje dag.

4. Bestäm vilken budget du har – innan köpet

Om du ska investera i en klocka eller klocksamling, gör en budget som är anpassad efter en klocka eller tio. Ett misstag många gör på auktion är att inte ha en välberäknad budget. Akta dig för att bli inspirerad på plats för att inte riskera att spräcka din budget innan köpet klubbats igenom.

 

Caroline Lundh Content Manager

Caroline initierar, producerar och driver text och innehåll som publiceras på Formues blogg Insikt, samt övrig kommunikation för Formue i Sverige.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss