”Slava Ukraini!”

Skriven av Ingun Stray Schmidt

Andriy Yartys på Formue växte upp i Lviv i nordvästra Ukraina. Sedan den ryska invasionen i fjol har han känt en stark oro för sin familj som lever i en vardag som fortsätter mellan flyglarmen, nära inpå kriget. Engagemanget för Ukraina har varit och är stort och Andriy beskriver ett unisont stöd och valde själv tidigt att hjälpa ett krigshärjat Ukraina på sitt sätt.

 – Jag känner ett stort stöd från både vänner, bekanta och kollegor och många i min närhet har öppnat sina hem för ukrainska flyktingar. De flesta är väldigt engagerade i vad som händer i Ukraina, säger Andriy Yartys.

På Formues kontor i Oslo arbetar Andriy Yartys i rollen som Head of Compliance & Risk, den kontrollfunktion som ansvarar för bolagets riskhantering och regelefterlevnad. Andriy har bott i Norge sedan 1997, men har den största delen av sin familj och sina svärföräldrar på plats i Ukraina. Fjolåret blev därför, efter Rysslands invasion, ett speciellt och utmanande år.

– Mina föräldrar och min fru är ukrainska. Vi har båda många familjemedlemmar och vänner som lever nära inpå kriget varje dag, och vi försöker bidra där vi kan, säger han.

Kom till Norge som 15-åring

Andriy växte upp i Lviv i nordvästra Ukraina, en av de ukrainska städer som många återkommande har hört om i nyhetsrapporteringen efter krigets utbrott i fjol. Flytten till Norge kom när Andriys pappa fick ett jobberbjudande utanför Lillestrøm i Norge.

– Min pappa är forskare och när jag var 15 år fick han ett jobberbjudande på institutionen för energiteknik på Kjeller utanför Lillestrøm. Efter ett tag valde min familj att stanna i Norge. Jag gick färdigt gymnasiet här och tog min universitetsexamen innan jag 2007 började arbeta på Formue.


Bra stöd från kollegor. Andriy Yartys berättar om ett stort stöd från vänner och kollegor på Formue.

Tänker mest på barnen

Han berättar att informationen om krigets utbrott kom som en chock för honom.

– De första dagarna var väldigt emotionella och det utfärdades snabbt undantagstillstånd. Det var väldigt mycket osäkerhet runt vad som egentligen hände och vad som skulle hända framåt. Många försökte fly landet och det utvecklades snabbt till att bli en humanitär kris. Tågstationerna kryllade av människor och övergivna djur och många lämnade sina bilar vid gränsen eftersom det gick snabbare att gå än att stå i bilköer för att komma ut ur landet, säger han och fortsätter:

– Vi som var på andra sidan av detta blev naturligtvis väldigt oroliga och undrade vad detta innebar för familj och vänner.

Flyglarm nästan dagligen

– Vad hände med din familj den 24 februari i fjol?

– Några flydde efter en tid, men de flesta valde att stanna i Ukraina. Mina svärföräldrar lämnade landet och flyttade in hos oss, medan min moster och kusin flyttade in hos mina föräldrar. Idag har alla, förutom min kusin, rest tillbaka. De vill och försöker komma tillbaka till vardagen som de hade innan kriget bröt ut, berättar han och fortsätter:

– De flesta av våra nära i Lviv har inte drabbats lika hårt som människor i andra områden i Ukraina, även om Lviv har utsatts för många attacker. Flyglarmen ljuder nästan dagligen, de flesta hör när luftvärnssystemen används och strömavbrotten är återkommande. Det skapar en osäkerhet, men alla är ändå vid gott mod. Jag tänker mest på barnen som behöver ha så mycket negativitet runtomkring sig. Krig är något alldeles fruktansvärt.

Frivilligheten blomstrar

Andriy berättar att ukrainarna står samman och hjälper varandra så bra de kan och att företag och privatpersoner ställer upp och hjälper militären och civila.

– Ukrainare har bland annat samlat in pengar för att köpa stora militära drönare, Bayratar-drönare, och militär utrustning till soldaterna. Ukrainare utomlands har också spelat en otroligt viktig roll i stöttningen av Ukraina. Människor hittar en gemensam nämnare kring vad som är viktigt och samarbetar mot ett gemensamt mål, säger Andriy.

Skakig energiförsörjning

Men ukrainare står inför många utmaningar när de försöker komma tillbaka till den vardag som var innan krigets utbrott. Någonting som påverkar alla är en opålitlig energiförsörjning och de står stundtals utan både el och vatten.

– Strömmen kommer och går hela tiden. Det skapar en oförutsägbarhet när man försöker ha en så normal vardag som möjligt. Många har dock försökt ta det med ett glatt humör och det finns en hel del humoristiska videoklipp online om vad man väljer att göra när elen åter fungerar. Det visar verkligen på en positiv och stark inställning om att vi ska ta oss igenom det här, och man klagar generellt väldigt lite. Det finns en stor tacksamhet och tillit till de ukrainska militära styrkorna – och en stark tro på seger för Ukraina.

Kallar in fler soldater

 – Är det några av dina närmaste som strider vid frontlinjen?

– Det är ingen i min familj eller bland mina vänner som har tagit värvning som soldat, men det är många som har bidragit med stöd och som arbetat ideellt. Detta har gått i två vågor. Till en början togs alla in som värvat sig, oavsett jobb. Nu behövs det fler soldater och militären har börjat kalla in människor mer aktivt. Inkallningen behöver överlämnas personligen och kan inte skickas med post. Vissa arbeten är dock skyddade. Till exempel brukar inte it-specialister kallas in, men deras kompetens används på andra sätt i kriget.

Lärt mycket på ett år

Andriy säger att viljan för att kämpa för sitt fosterland är hög.

– Den hjälp vi har fått ifrån väst har varit avgörande. Utan det hade det tagit slut för länge sedan. Ukraina har på ett år blivit ett av de mest tränade länderna på Nato-utrustning i faktiskt krigsföring. Vi har gått från att hantera maskingevär och gammal sovjetisk utrustning till att hantera Leopard-stridsvagnar. På ett år. Det visar igen på en väldigt stark kampvilja och anpassningsförmåga, säger Andriy och fortsätter:

– Samtidigt är det otroligt tragiskt att tänka på alla de tiotusentals soldater som har förlorat sina liv, de som har fått sina familjeliv förstörda och inte minst de som har skadat sig i kriget. Det är otroligt sorgligt att tänka på alla dessa liv som kunde ha fortsatt om Ryssland inte hade invaderat Ukraina. De som har offrat sig och sina liv behöver kommas ihåg för all framtid.

Organiserat olika hjälpinsatser

Andriy berättar att han kanaliserat sin kampvilja till olika projekt som han personligen följer upp. Inköp av en ambulans i Ukraina, kraftaggregat – och bilar.

– I april i fjol bestämde jag mig för att samla in pengar för att köpa en bil. Merparten av insamlingen kom från kollegor på Formue och vänner och Formue som bolag donerade även en summa. En person i mitt nätverk bestämde sig även för att donera en bil och med dessa två bilar körde vi till gränsen.


Körde till gränsen: Andriy Yartys fick hjälp av en vän med att köra bilarna till gränsen mellan Polen och Ukraina. Här står de vid gränsen där de lämnade över bilarna till de som skulle hjälpa till med att köra in bilarna i Ukraina.

Han berättar att den bil som köptes används av en militärläkare och den som donerades gick till ett projekt i Kiev där restauranger har gått samman för att laga mat både till militären och de områden som har drabbats mest av kriget. Den här bilen, som nu ägs av en restaurangägare som Andriy själv känner, ska förflyttas till östra Ukraina där det finns ett stort behov av bistånd.


Köpte en ambulans: Här är den ambulans som Andriy Yartys även hjälpte till att samla in pengar till.

Slava Ukraini!

– Kriget är inte över och det är väldigt fint att känna ett unisont stöd bland norrmän i att fortsätta hjälpa till. Jag ser fram emot en snabb seger för Ukraina, så att alla ukrainare kan leva tryggt och säkert – från Lviv till Lugansk och från Kiev till Sevastopol, och att de får tillbaka sin vardag. Det kommer att bli ett enormt projekt att återuppbygga allt som har förstörts av det ryska kriget. Och jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka till Lviv och bjuda in alla som har stöttat mina insamlingar för att visa hur fantastiskt Ukraina är. Slava Ukraini!

Dela artikel

Ingun Stray Schmidt Head of PR and content på Formue

Ingun är ansvarig för innehåll och PR på Formue. Hon har redaktionellt ansvar för allt skriftligt material som publiceras på Formues blogg Insikt, samt rapporter som produceras av Formues marknadsavdelning. Hon är även koncernens presskontakt.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss