Hyra ut ditt sommarhus i år? Här är sex viktiga tips

Skriven av Formue

Allt fler väljer att tillbringa semestern på hemmaplan, vilket ger dig som har ett fritidshus goda möjligheter att hyra ut. Men innan du överlämnar nycklarna finns det några viktiga saker att tänka på. Här går vi igenom sex tips till dig som funderar på att hyra ut – bland annat hur du bestämmer hyra, väljer försäkringar, hanterar skatt och upprättar protokoll.

Sommaren är här, en tid som ofta är synonym med avkoppling och lugna dagar borta från vardagen. Det är också en tid då allt fler åker till sitt sommarställe. Kanske till ett rött trähus med vita knutar, ett stenhus vid vattnet, en stuga på fjället eller ett torp på landsbygden – Sveriges 607 000 fritidshus (2019) erbjuder varierande sommaridyller. För dig som äger ett finns det goda möjligheter att hyra ut till någon som står utan, och därigenom möjligtvis skapa en extra inkomstkälla. Men innan du flaggar för ledighet och lämnar över nycklarna finns det några saker att tänka på.

Sex tips för en smidig och lyckad uthyrningsprocess:

1. Ta en skälig hyra

Hyran för ditt sommarhus måste enligt lag vara skälig och baserad på de faktiska kostnaderna för huset. Det innebär att hyran bör täcka både kapitalkostnader, såsom räntor, och driftskostnader, som el, vatten, värme och underhåll. Om du tar ut en orimligt hög hyra, som inte står i proportion till dessa kostnader, riskerar du att bli återbetalningsskyldig.

2. Ha en försäkring som täcker

Om du planerar att hyra ut ditt sommarställe under en längre period i sommar, är det viktigt att som ägare med ett ekonomiskt intresse i sommarhuset teckna en tilläggsförsäkring. Denna försäkring är speciellt utformad för att täcka sommarhuset och fungerar som ett komplement till din hemförsäkring under uthyrningsperioden. Genom att göra detta säkerställer du att du är skyddad mot eventuella skador, såsom brand eller läckage, och minskar därmed din ekonomiska risk.

3. Skriv ett hyreskontrakt

Ett tydligt och välformulerat hyresavtal är avgörande för att skydda dig som hyresvärd vid eventuella tvister. Det är ditt ansvar att upprätta ett sådant avtal som inkluderar viktiga villkor som tillträdesdatum, hyresperiod, betalningsvillkor och andra relevanta bestämmelser. Genom att säkerställa att alla detaljer är tydligt specificerade i avtalet kan du undvika missförstånd och konflikter med hyresgästen.

 

4. Besiktiga och signera protokoll

Genom noggrann besiktning av huset både vid in- och utflyttning kan du undvika anklagelser och tvister i framtiden. Det är viktigt att dokumentera eventuella skador vid inflyttningen och se till att hyresgästen signerar protokollet. På så sätt kan du säkerställa att du inte felaktigt blir ansvarig för skador som uppstått under hyresperioden men som du inte kan bevisa. Detta protokoll fungerar som värdefullt bevis vid eventuella tvister och bidrar till en tryggare uthyrningsprocess för både dig och hyresgästen.

5. Upprätta en inventarieförteckning

Att skapa en inventarieförteckning är viktigt om du hyr ut ett möblerat boende. Genom att låta hyresgästen skriva under listan kan du tydligt fastställa vilka möbler och tillbehör som finns i bostaden. Endast de föremål som finns med på listan kan du kräva ersättning för om de saknas vid utflyttningen. Det är därför viktigt att inventarieförteckningen är korrekt och detaljerad för att undvika tvister.

6. Deklaration av hyresintäkter och schablonmässiga avdrag

När du hyr ut ett fritidshus måste du redovisa intäkten som kapitalinkomst i din deklaration. Skatt ska endast betalas om hyresintäkterna överstiger 40 000 kronor per år. Dessutom kan du dra av 20 procent av hyresintäkten innan du gör schablonavdraget på 40 000 kronor per år och per bostad. Hyresinkomster beskattas som privatperson med 30 procent efter avdrag. Det är viktigt att förstå skattereglerna för att säkerställa att du betalar rätt skatt och undviker onödiga problem.

Här kan du räkna ut din skatt och vad du ska deklarera

Här kan du ladda ner en blankett för att räkna ut eventuellt överskott som ska redovisas i din inkomstdeklaration

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss