Historien spelar roll

Skriven av Michael Livijn

Formues chefsstrateg Michael Livijn pratar om historien som ett smörgåsbord och en spegel av den framtid som händer här och nu. Han kopplar det till portföljen och listar fyra punkter som tar upp vad du som investerare kan lära dig av just historien.

“Those who cannot remember the past are doomed to repeat it.”
George Santayana

Historia, och historien för den delen, är onekligen fascinerande, av flera skäl. Dels kan de flesta hitta något som de tycker är intressant, dels är den en ständigt pågående kunskaps- och erfarenhetsöverföring. Kort sagt, kanske ett av de bredaste smörgårdsbord som finns därute. Till exempel tjafsas det fortfarande om vem som egentligen kläckte ur sig ovanstående citat och framför allt, om det stämmer. Ofta tillämpas det på stora historiska skeenden, som krig och geopolitik (i nuläget har vi till exempel jämförelsen mellan Vladimir Putin och diverse diktatorer från 1930-talet), men det går såklart att applicera på det mesta. Varpå det med största sannolikhet uppstår ett argument. En mer vardagsnära variant av citatet skulle kunna vara ”jag ska inte bli som mina föräldrar”.

Vad har då det här att göra med din portfölj? Allt och inget blir det något utspädda svaret, eftersom varje portfölj är unik eftersom den utgår ifrån det individuella snarare än det generella. Förutsättningarna som den verkar under, det vill säga marknaden, är däremot lika för alla portföljer. Och det är här historien kommer in. Finansmarknaden är knappast något nytt, aktier, obligationer och andra finansiella instrument har handlats betydligt längre än vad man tror. Börsen i Amsterdam drog igång redan 1602 och sedan dess har innovationstakten på den finansiella sidan varit minst sagt hög. Både före och efter detta årtal har dock investeringsdrömmar både realiserats och kvaddats på världens marknader*. Finns det något att lära sig här? Jag tycker det, och här är några av mina favoriter:

# Det finns ett samband mellan risk och avkastning. Ju högre risk, desto högre avkastning har åtminstone historiskt varit legio. Utmaningen här är att hitta en risknivå som man är bekväm med i både upp- och nedgång eftersom det är klurigt att veta vad som ska ske (se nedan).

# Många försöker, få lyckas; att förutspå framtiden är minst sagt svårt. Se därför till att sprida din portfölj över flera tillgångsslag och även inom dem. Diversifiering är en av få gratisluncher därute.

”Time in the market is more important than timing the market”. I korthet är tiden din bästa portföljvän, inte din (eller någon annans) förmåga att ”tajma” marknaden. Tillsammans med ränta-på-ränta-effekten ger detta stora resultat på avkastningen över tid.

# Psykologi är portföljens Loke. Du är inte rationell, och styrs lika mycket av känslor som av något annat, oavsett vilken etikett du sätter på dina beslut. Har du byggt din portfölj någorlunda i enlighet med ovanstående är det lättare att släppa det dagliga bruset och låta just portföljen (och tiden!) göra jobbet.

Historien är ju något av en spegelbild av den framtid som händer här och nu, vilket innebär att den delvis skapas av det faktum att nämnda framtid är okänd. Lite av en ”trial-and-error”-process med andra ord och därmed en evig källa till att vi ständigt ältar den. Jag hoppas att åtminstone en del av historien skapas av att vi inte glömt bort den, annars är risken uppenbar att man blir omsprungen, och det gäller även din portfölj!

*En alldeles utmärkt introduktion till pekuniära fyrverkerier är boken ”The Ascent of Money”, av den brittiske historikern Niall Ferguson. Från guld till tulpanlökar över Rothschild och Lehman-kraschen får vi följa med i den berg- och dalbana vi kallar marknaden.

Text: Michael Livijn

Michael Livijn Chefsstrateg

Michael Livijn har över 20 års erfarenhet ifrån finansbranschen. Han tar fram Formues House View, skriver marknadskommentarer, veckobrev, medverkar i Förmögenhetspodden samt under Formues webinarer. Michael är även extern talesperson för Formue.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss