En vägvisare mot en klimatpositiv framtid

Skriven av Caroline Lundh

Foto: Mattias Bardå

Cilia Holmes Indahl är namnet på den som ska driva den svenska miljardstiftelsen EQT Foundation. Stiftelsen befinner sig bara i startfasen – men målet är att de investeringar EQT-stiftelsen gör ska bidra till en mer inkluderande och «kyligare» framtid. Det är, om Cilia får svara, dags att använda kapital katalytiskt för att öka förändringstakten.

Norska Cilia Holmes Indahl lämnade nyligen Oslo till förmån för Stockholm. Här ska hon ansvara för den svenska investeringsorganisationen EQTs hållbarhetsstiftelse EQT Foundation. EQT Foundation är i färd med att formas, men det är klart att stiftelsen kommer att fokusera på att stötta och investera i lösningar som kan bekämpa klimatförändringar och ojämlikheter. Med samarbetsmöjligheter med EQTs 140 portföljbolag och ett aktiekapital värt 1,4 miljarder svenska kronor är möjligheter en underdrift.

– Ett av de mest effektiva sätten för EQT Foundation att göra skillnad på, är att dra nytta av de skalfördelar och den marknadstillgänglighet som EQTs över 140 portföljbolag ger. EQT Foundation äger en procent av EQT AB och får varje år en aktieutdelning som används för att finansiera stiftelsens aktiviteter på en grundläggande nivå. Jag hoppas att stiftelsen kommer att göra det lättare för andra att investera i dessa helt nödvändiga innovationer, och att externa investerare så småningom också kommer att kunna investera tillsammans med EQT Foundation.

«Jag vill skapa en plattform där entreprenörer kan få stöd baserat på sina behov, matchas med experter i EQTs globala nätverk och få relevanta portföljbolag som pilotkunder.»

«Miljömässig och social förändring»
Närmast kommer Cilia från rollen som vd på impact-investeringsruppen Katapult Group. Hon har även forskat i hur bolag kan bli mer lönsamma genom att använda hållbarhet som komparativ fördel, varit hållbarhetschef på Aker BioMarine och varit med i förhandlingarna om FN:s hållbarhetsmål som trainee vid det norska utrikesdepartementet.

Intresset för hållbarhet är med andra ord inget nytt för Cilia – det är snarare en hjärtefråga för henne – och i hennes nya roll som ansvarig för EQT Foundation drar hon nytta av att ha arbetat både politiskt och med hållbar innovation i små och stora bolag.

– Jag är anställd för att starta upp och leda EQT Foundation i samarbete med EQTs anställda för att kunna skala upp stiftelsens sociala bidrag genom tillgång till deras unika kultur, kompetens och nätverk. Det känns lite som att etablera ett startupbolag i ett mycket välfungerande ekosystem. Genomförandekraften och kulturen i EQT gör att vi har kommit mycket längre i projektet än jag kunnat drömma om.

Tillsammans med intressenter i och utanför EQT utvecklar Cilia Holmes Indahl stiftelsens strategi, arbetar med advokater för att få en struktur på plats och utformar mandat för investeringar och donationer.

– Och när allt detta kommer samman, har jag ansvar för den dagliga driften och att leda ett team mycket engagerade «EQT-are» runtom i världen. Jag är otroligt ödmjuk inför den här uppgiften och känner att jag hela tiden måste sträva efter att lära mer – men mest av allt är det bara väldigt spännande.

Hennes ambition är att göra det enklare för att fler klimattekniska bolag, som befinner sig i den tidiga kritiska fasen, ska ta sig vidare till nästa fas och lyckas med att ta ut ny klimatteknologi till marknaden.

– Jag vill skapa en plattform där entreprenörer kan få stöd baserat på sina behov, matchas med experter i EQTs globala nätverk och få relevanta portföljbolag som pilotkunder. Plattformen kommer också att ge EQT-anställda en unik möjlighet att lära sig mer om ny teknologi och trender, och med det stärka EQTs förmåga att framtidssäkra bolagen de investerar i.

– Mitt personliga mål är att stötta innovationer som kommer att ge oss kollektiv gåshud, utmana våra tankar kring vad som är möjligt och ge vårt framtidshopp en riktig «boost».


Foto: Mattias Bardå

Katalytiskt kapital
Det är här katalytiskt kapital kommer in. Katalytiskt kapital är kapital som investeras i en tidig fas. Investerare som investerar med katalytiskt kapital tar en oproportionerligt hög risk i förhållande till förväntad avkastning eftersom de vill att kapitalet ska bidra till en förändring.

– Det är ett område för de modiga och de som vill investera delar av sin förmögenhet för att få till en förändring där vanliga marknader verkar misslyckas. Jag upplever att fler och fler investerare förstår att vi har råd att förlora lite pengar, så länge vi förlorar dem i ett försök att rädda något som har en betydelse för oss. Vi står inför valet mellan en liten glass en solig dag eller en stor glass en regnig dag. Och lyckligtvis förstår fler och fler att det inte kommer vara kul med mycket pengar på banken i ett samhälle på randen.

Alla behöver inte gå in med katalytiskt kapital, menar Cilia. Men hon tror att vi om bara ett par år kommer att få se en signifikant reducering av vad vi idag kallar passivt kapital, alltså kapitalinvesteringar som uteslutande används för finansiell avkastning utan någon vidare intention om att bidra positivt till samhället.

– Förr investerade vi oftare där det investerade kapitalet varken gjorde gott eller ont, men kontexten har förändrats. Idag föredrar investerare hållbara bolag. Det är bolag som genom sina produkter och tjänster bidrar till samhället och en livskraftig planet, och som därmed också är tryggare investeringar.

– Jag tror också att marknadsförväntningarna bland fondförvaltare kommer att förändras och att det kommer att vara helt oacceptabelt att placera pengar i branscher som inte har någon framtid.

Hållbar transformation framför åtgärder
Men verklig hållbarhet är svår att få till i praktiken. Bolag måste vara ärliga mot sig själva och sina anställda. Genomför vi hållbara åtgärder för att täta igen hålen på ett sjunkande skepp, eller är vi i färd med att bygga om fartyget?

– En hållbar transformation kräver samarbete eftersom det sällan handlar om att ett enda bolag behöver göra en omställning, utan en hel bransch. Som bolag måste du ta ställning till var du ska samarbeta med konkurrenter och var du ska särskilja dig.

Världen har inte råd med att en bransch utvecklar fem konkurrerande standarder och 20 olika lösningar för pappersåtervinning. Risken och kostnaden vid en omställning är lägre för varje enskilt bolag när en bransch lyckas med ett samarbete.

– Samtidigt måste de stora bolagen bjuda in startups i samarbetet utan att äta upp dem. Vi behöver de små för att driva innovation i de stora. Och de små behöver de stora för att göra sina lösningar relevanta på marknaden. Den kopplingen ser jag fram emot att arbeta med.

Hon menar att ett bolags förmåga till en hållbar transformation begränsas på toppen.

– Förändringar sker i bolag där ledningen är med. Jag brukar säga att transformationen av ett bolag inte startar förrän toppchefen har förstått potentialen i hållbarhet för att nå långsiktiga finansiella resultat och trivsel på arbetsplatsen. Då är man igång, och kan kavla upp ärmarna för att göra det riktiga jobbet, vilket är en väldigt spännande resa. Jag tror att något av det mest effektiva du kan göra som ledare idag är att bjuda med de anställda på den resan.

«Idag förväntar vi oss att företag har ett syfte med sin existens, och vi är stolta över att vara en del av ett bolag som gör något positivt för samhället.»

Vägen till talanger
Att integrera hållbarhetsfrågan i verksamheten är inte enbart fördelaktigt för det finansiella resultatet, det kan även hjälpa bolag behålla medarbetare – och dra vinstlotten i jakten på talanger. Detta gäller särskilt för att attrahera och behålla stjärnskott inom gruppen «Generation Z», menar Cilia.

– Idag förväntar vi oss att företag har ett syfte med sin existens, och vi är stolta över att vara en del av ett bolag som gör något positivt för samhället. Det är inte coolt att arbeta för ett företag som bidrar till utrotningen av människor på jorden. Forskningen är kristallklar. Det har skapat en generation arbetstagare som är kompromisslösa.

«Utan att kritisera»
För den som spelar sina kort rätt inom hållbarhetsområdet finns mycket att vinna, men vi behöver prata om det i balans och utan skrämselpropaganda, menar Cilia och avslutar:

– Vi måste prata om det utan att kritisera dem vi inte tycker gör nog. Jag tycker att vi istället bör hylla alla som försöker göra något och hjälpa varandra att göra mer.

Här kan du se när Cilia Holmes Indahl gästar Burenstamdagen 2020 tillsammans med Exeger under temat “Next in sustainability”

Dela artikel

Caroline Lundh Content Manager

Caroline initierar, producerar och driver text och innehåll som publiceras på Formues blogg Insikt, samt övrig kommunikation för Formue i Sverige.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss