En bild säger mer än tusen ord

Skriven av Michael Livijn

Årets sista veckokommentar är här i form av en årsresumé med grafer av vad som hände under 2023. Från vilket det bästa tillgångsslaget var till hur det gick för aktier, räntor, kronan, avkastning och ”Magnificent 7”. 

Veckokommentaren fortsätter nedan.

Testa om vi är rätt partner för dig och din familj!


Fråga 1 av 8

Fråga 2 av 8

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 4 av 8.

Fråga 5 av 8.

Fråga 6 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 7 av 8.

Fråga 8 av 8.
Tack för dina svar! När du skickar in detta formulär kommer en av våra medarbetare ta kontakt för ett första förutsättningslöst samtal.

Med bara de sista, skälvande handelsdagarna kvar av 2023 är det dags att summera ännu ett händelserikt år. Mycket förutspåddes, ännu mer hände, fast som vanligt var de två inte helt i linje med varandra. Som vanligt det också frestas jag tillägga! När det kommer till att 100 procent titta i backspegeln går det förstås att skriva hur mycket som helst, men jag anser att några grafer kanske fångar året bättre. Nedan är ett axplock (med mig som enväldig redaktör) av saker som hände:

Källa: Macrobond

Rejält rally på de flesta marknader på sluttampen, aktier bästa tillgångsslag med nästan tre årsavkastningar (!), fast även räntor hade ett fint år, inklusive korta räntor.

Källa: Macrobond

Alla år på svensk aktiemarknad sedan 1993, och vad som för bara knappt två månader sedan såg ut som ett förlorat år vändes snabbt till en segermarsch (läs mer om att det fort i hockey här).

Källa: Macrobond

Efter den massiva försvagningen av kronan under 2022 såg stora delar av 2023 ut att gå lite åt samma håll, men likt Lazarus steg vår valuta upp igen och avslutade året med en liten (!) förstärkning.

Källa: Macrobond

Stigande räntor var på allas läppar…tills de inte var det. Vändningen i slutet av oktober var ordentlig, och lägre räntor bidrog stort till den positiva avslutningen på året…

Källa: Macrobond

…vilket såklart bidrog till att lyfta de flesta ränteslag, inklusive svenska statsobligationer, upp på plussidan.

Källa: Macrobond

Varje år ser alltid nya fyndiga akronymer och ”Magnificent 7” blev en stapelvara under 2023. Ovan ser vi vad dessa megatech-bolag (+3 till) betydde för avkastningen i USA. Av 22,4 procent stod de tio största för 15,5 procent av totalavkastningen, resterande 490 stod för 6,8%.

Källa: Macrobond

Avslutningsvis, det ser som sagt ut att ordna upp sig någorlunda i år, åtminstone avkastningsmässigt. Kom dock ihåg att aktier som tillgångsslag har hög risk och ett enskilt år innehåller ofta stora svängningar. Du kan som investerare se fram emot en eller flera nedgångar under året, och 2023 var inget undantag. Största ”drawdown” under året blev 12,5 procent, och snittet sedan 1995 ligger på drygt 18 procent! Värt att hålla i minnet när det blåser snålt på marknaden.

Denna lilla ”graf-bonanza” får avsluta 2023 för veckobrevets del. Jag tackar för uppmärksamheten och önskar God jul och Gott nytt år. Veckobrevet är tillbaka i början av januari.

Michael Livijn Chefsstrateg

Michael Livijn har över 20 års erfarenhet ifrån finansbranschen. Han tar fram Formues House View, skriver marknadskommentarer, veckobrev, medverkar i Förmögenhetspodden samt under Formues webinarer. Michael är även extern talesperson för Formue.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss