Därför ska du skriva testamente – har du koll?

Skriven av Formue

Alla borde ha ett testamente redo, oavsett familjekonstellation eller storlek på förmögenhet. Det menar familjerättsjuristen Josefin Mörner. Här får du reda på varför och vad du ska tänka på när du slutar prokrastinera och bestämmer dig för att upprätta det minst sagt, viktiga dokumentet.

– Jag har inte träffat en enda person som inte behöver ett testamente, och jag tror inte att jag kommer träffa den personen heller, säger Josefin Mörner på Argum.

I en undersökning från 2019 som Hjärnfonden låtit utföra avslöjas att sju av tio svenskar över 50 år inte har upprättat ett testamente. Fyra av tio tycker att det är för tidigt att tänka på det – och tre av tio har inte tagit upp testamentesfrågan med sina föräldrar eller nära anhöriga. Av de som gjort det är det enbart 50 procent som vet vad som står i deras föräldrars testamenten.

Även om coronaläget har fått familjerättsjurister att uppmärksamma en markant ökning i antal upprättade testamenten är det inget som borde få fart av ett virus. Att inte planera för sin död och istället vänta till livets slutskede är ingenting Josefin Mörner på Argum förespråkar. Hon menar att alla borde ha ett testamente på plats. Oavsett om du är gift, omgift, sambo eller singel. Oavsett storlek på din förmögenhet.

– Det är nog lätt att bli lite filosofisk i dessa tider. Man blir påmind om att livet tar slut någon gång och att man inte är odödlig. Det är många som tar tag i det nu, säger hon och fortsätter:

– Vi försäkrar hus, bil, hund och båt, men vi är dåliga på att försäkra oss själva. Det gäller att se det som en försäkring med en engångspremie där du är garanterad användning.

”Det finns inget annat som kan styra”

Anledningarna är flera till varför du ska upprätta ett testamente. En är att det är det enda juridiska dokument som kan styra över vad som ska hända med din egendom den dag du går bort.

– Det finns inget annat dokument som med juridiskt bindande verkan kan styra över vem som ska ärva och på vilket sätt, säger Josefin Mörner.

Men det finns en del som inte kan testamenteras bort. Bröstarvingar har alltid rätt till sin laglott på 50 procent av arvslotten. Med bröstarvingar kan du således bestämma över 50 procent – eller 100 procent om bröstarvingar saknas. Du har med andra ord stora möjligheter att dirigera din kvarlåtenskap dit du vill att den ska gå.

Se till att arvet blir enskild egendom

Men ett testamente är viktigt ur fler aspekter. Genom att låta ett barn ärva sommarhuset och ge ett barn en pengagåva kan du undvika samägande. Kanske vill du även nyttja möjligheten i att markera viss egendom som enskild egendom. På så sätt behöver de som ärver dig inte dela med sig av arvet vid en eventuell skilsmässa.

– Det kan bli oerhörda ekonomiska tråkigheter om arvet inte är mottagarens enskilda egendom, säger Josefin Mörner och fortsätter:

– Om du till exempel har ett familjeägt bolag som ärvs av ett barn som plötsligt hamnar i skilsmässa och aktierna inte är enskild egendom kommer dels barnet i skilsmässa att påverkas, även det barn som samäger bolaget med syskonet. Det är en liten handling som krävs för att trygga sig ifrån en sådan situation.

För att undvika arvsfejder och osämja

Ytterligare en anledning till att låta upprätta ett testamente är att du kommer att underlätta för dina anhöriga.

– Finns ett testamente har du förklarat hur du tänker och hur du vill ha det. Då slipper arvingarna ta ställning i sorgliga, jobbiga och känsliga frågor. Är de istället utlämnade till lagen ligger det mycket på dem att komma överens. Det har en förmåga att ta fram det sämsta ur oss. På så sätt blir det en ekonomisk försäkring men också en trygghetsförsäkring för att undvika tvister.

Skriv inte det själv – ta hjälp

Det finns inget juridiskt krav att en jurist, advokat eller annan sakkunnig ska upprätta ett testamente. Det innebär att du kan skriva det själv. Men det är viktigt att komma ihåg att det kommer med flera risker.

– Det är mer regel än undantag att jag får ändra i ett egenskrivet testamente. Det är lite som med en elektriker eller rörmokare, första gången kanske man testar själv. Det är enkelt att googla mallar för testamenten eller skriva av en vän, men det är värt att låta en sakkunnig hjälpa till för att den yttersta viljan ska fram. Då slipper du en falsk trygghet för att du råkade snubbla på ett ordval eller en juridisk term.

Här förvarar du ditt testamente

När testamentet är skrivet är det viktigt att det förvaras på en trygg plats. Ett bankfack, kassaskåp i hemmet eller i en låda med viktiga papper. Men det är viktigt att det kan hittas, understryker Josefin Mörner.

– Det finns de som gömmer det så väl och inte berättar att det skrivits så att det aldrig hittas. Då går det aldrig att uppfylla viljan. Ett tips är att ta en kopia på testamentet där det står var originalet finns och att du lämnar kopian till en person du litar på, avslutar Josefin Mörner.

 

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med alltifrån testamente och framtidsfullmakt – till kapitalförvaltning? Boka ett förutsättningslöst introduktionssamtal!


Boka ett introduktionssamtal

Lyssna gärna till vår podcast med Josefin Mörner också där hon guidar oss genom testamenten och framtidsfullmakter. Vad är egentligen skillnaden, vad ska du tänka på när du upprättar dokumenten och borde alla göra det? 

Dela artikel

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss