Varje månad tar Bank of America pulsen på marknaden genom att ställa aktuella frågor direkt till förvaltare och investerare. Vår chefsstrateg Michael Livijn listar den här veckan fyra svar från dessa som avslöjar investerarnas optimism, tillväxtförväntningar och hur förvaltare valt att omfördela mellan aktier och obligationer. Dessutom får vi veta hur många som förutspår mjuklandning, ingen landning eller hårdlandning.
Vissa företeelser gränsar till det klichéartade, och en sådan för mig är att marknaden i grunden är en dramaqueen. Jag misstänker att den, eller åtminstone dess aktörer som ju summerar upp till den, vill uppfattas som rationell, effektiv och rent av sofistikerad. Och inte helt oväntat hamnar den i skeenden där den nästan framstår som en yr höna. Med lite perspektiv är turbulensen i början av augusti ett bra exempel på detta beteende. En dålig makrosiffra i USA (ISM, eller inköpschefsindex) kom in sämre än förväntat, den japanska centralbanken höjde oväntat styrräntan med 0,10 procent (!) samtidigt som några av de amerikanska IT-giganterna signalerade lite trögare intäkter från AI-satsningarna de gjort. Under en period på tre till fyra dagar gick därför narrativet kring den amerikanska ekonomin från ”robust” till ”recession” och de globala aktiemarknaderna svarade med fall på mellan fem och tio procent beroende på region. Japan stod ut lite med ett fall på över 20 procent. Motiverat? Marknaden är ju alltid perfekt prissatt varje sekund, hävdar den själv, vilket så klart är svårt att argumentera emot trots att den ibland just påminner om en yr höna. Livet som investerare är inte alltid linjärt.
Nåväl, jag får ändå ge marknaden en guldstjärna för konsistens, för efter en slik episod brukar det komma en fas där dammet lägger sig något, och det skedde även denna gång. Fallet under början av augusti hämtades igen innan månaden var slut, och även om det kom en ”miniupprepning” i början av september ligger vi nu nära eller på all-time-high i många aktiemarknader. Vad hände med narrativet ”recession”? Kul att ni frågar! I nuläget är det få på marknaden som ser en sådan i USA, eller för den delen i den globala ekonomin. Snarare det omvända. En bra temperaturmätare, som jag refererat till ett flertal gånger i veckobrevet, är Bank of Americas Global Fund Manager Survey, som varje månad ställer en lång rad frågor till förvaltare och investerare (i oktober cirka 200 stycken med runt 5000 mdr i förvaltat kapital) kring vad de anser om ekonomin, marknaden och olika tillgångsslag. Den senaste, med rubriken ”Bull charge”, landade i veckan och belyser verkligen hur fort det kan svänga:
- BofA:s indikator för hur optimistiska investerarna är ökade kraftigt och rörelsen var den största sedan i juni 2020.
- Tillväxtförväntningarna för den globala ekonomin registrerade den femte största ökningen sedan 1994 (och den största sedan maj 2020)
- Andelen förvaltare som överviktar aktier steg från 11 procent till 31 procent, den största ökningen sedan juni 2020. Samtidigt gick andelen som överviktar obligationer från +15 procent till -11 procent, den största rörelsen någonsin en enskild månad (investerarna sålde alltså obligationer en masse).
- 76 procent av de tillfrågade ser en mjuklandning i ekonomin, 14 procent ”ingen landning” och endast 8 procent en hårdlandning (recession).
Med ovanstående svar är det nästan så att frågan kan ställas om augusti verkligen hände. Meningen är förstås inte att raljera över marknadens funktionssätt, snarare att lyfta fram att utvecklingen sällan är linjär. Som investerare är det viktigt att kunna förhålla sig till detta, och då gäller det att man är medveten om att marknadens beteende från tid till annan kan verka irrationellt, ineffektivt och rent av osofistikerat. Risken för att fatta fel beslut när narrativet svänger så fort och så mycket är inte obetydlig, och det är lätt att ryckas med i stunden. Som uppenbart kan förändras mycket snabbt. Standardrådet från min sida är som alltid att ha en portfölj som du kan ”stå ut” med oavsett marknadsklimat, fast än viktigare är insikten att marknaden faktiskt är en dramaqueen!