Tänk bakvänt och bli en bättre investerare

Skriven av Michael Livijn

Att bli en bättre investerare handlar inte om att hitta nästa succé – utan om att undvika misstagen. Genom att tänka bakvänt, som statistikern Abraham Wald, kan vi se förbi brus, dålig data och våra egna beteendefällor.

Statistikern Abraham Wald är kanske inte det första namnet som kommer upp när det gäller framgångsrika investerare, ofta tänker vi på Warren Buffet, Benjamin Graham eller någon annan av historiens superinvesterare. Wald studerade under andra världskriget skadorna på amerikanska bombplan som kom tillbaka efter uppdrag och hur man kunde förbättra skyddet på dem. Enkelt illustrerat såg träffbilden på planen ut så här:

Källa: Wikipedia

Slutsatsen han drog var att man skulle förbättra skyddet genom att förstärka/bepansra de områden som inte blivit träffade. Kontraintuitivt? Möjligen, fast vad exemplet visar är de plan som kom tillbaka, inte de som blev nedskjutna. Med största sannolikhet blev de träffade just där Wald vill ha skyddet. Termen för detta kallas survivorship bias och innebär att man kan komma till en felaktig slutsats/beslut på grund av att delar av data-setet saknas, i detta fall de nedskjutna planen. Så vad har det här med investeringar att göra? En hel del om ni frågar mig, för principen om survivorship bias är relevant även här.

Böcker om hur du blir en framgångsrik investerare går det minst tretton på dussinet av, och alla lovar fantastiska resultat om du följer vad de säger. Jag vill absolut inte framstå som negativ eller sarkastisk här, fast hade de fungerat hade det varit en enkel sak att bli nästa Warren Buffet. En som tar ett ”bakvänt” perspektiv på hur du blir en bättre investerare är Barry Ritholtz, som i sin bok ”How to NOT invest” fokuserar på hur man som investerare bäst undviker att göra misstag.

I korthet delar han upp dessa misstag i tre kategorier:

  • Dåliga idéer: Här hittar vi bland annat den allestädes närvarande brandslangen med information där vi blir träffade 24/7 av råd, tips, den senaste marknadshändelsen, uppmaningen att agera nu, ”så ska du göra…” och vad den för stunden aktuella ”marknadsgurun” säger. Investeringar handlar om långsiktighet och medielandskapet är allt annat än det. Att stänga av detta brus, hur svårt det än kan vara, är ett första steg mot en mer hälsosam portfölj. Då kan det vara värt att i stället studera olika misstag vi gör som investerare för att ha en bättre motståndskraft mot informationsöverflödet, framför allt i oroliga tider.
  • Dåliga siffror: ofta får en enskild siffra stor uppmärksamhet, till exempel ett inflationstal, ett inköpschefsindex eller ett värderingsmått. Få siffror existerar dock utan en kontext, vi missar ofta den dimensionen och reducerar vår syn, och agerande, till enbart siffran i sig. Vidare har vi svårt att förstå exponentiella tal, eller ränta-på-ränta-effekten, då vi ofta tänker linjärt. Vikten av att vara långsiktig för att på så sätt dra nytta av denna effekt går inte nog att understryka. Albert Einstein, som väl få anses vara ganska smart, kläckte ur sig följande: ”Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it; he who doesn’t, pays it.”
  • Dåligt beteende: vi är bara människor, och med detta faktum följer ett antal beteenden som riskerar att hindra uppbyggnaden av en framgångsrik investeringsresa. Till dessa kan räknas att vi agerar på känsla, vi har svårt att hålla motstridiga fakta samtidigt i huvudet, vi ignorerar det som utmanar vad vi tycker och vi går hellre på ett narrativ (media igen) snarare än vad data faktiskt säger. Den ”bubbla” vi lever i vad gäller investeringar spricker ofta när marknaderna blir turbulenta/negativa. Listan kan göras lång över våra inbyggda brister när det kommer till investeringsbeslut.

Ovanstående ”take” på hur du kan bli en bättre investerare är förstås ingen strategi som garanterar att du blir nästa Warren Buffet, andemeningen är att vi måste bli bättre på att förstå hur vi agerar och fungerar. En annan brist vi har är att vi är dåliga på att utvärdera oss själva, och det är ofta till nackdel för våra investeringsbeslut. Att undvika att göra misstag är betydligt viktigare än att hitta nästa Nvidia, vilket du troligen ändå inte kommer att göra. Att tänka lite bakvänt, som Wald en gång gjorde, är i min bok definitivt ett sätt att bättre kunna förhålla sig till sin förmögenhet och förbättra chanserna för den att växa ytterligare.

Eller som Charlie Munger, Buffets affärspartner, en gång sa: “The most important thing is knowing where you are competent and where you aren’t. The human mind tries to make you believe you are smarter than you are. Rub your nose in your mistakes.”

Michael Livijn Chefsstrateg

Michael Livijn har över 20 års erfarenhet ifrån finansbranschen. Han tar fram Formues House View, skriver marknadskommentarer, veckobrev, medverkar i Förmögenhetspodden samt under Formues webinarer. Michael är även extern talesperson för Formue.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss