”Snälla robotar” lockar investerare

Skriven av Formue

När robotarna blir allt fler och fler och allt smartare och smartare – och till och mer får egen tankekraft – finns det trots allt goda skäl att vara på den säkra sidan. Det är absolut nödvändigt att AI-forskning formas av ett brett spektrum av röster – inte enbart av ingenjörer och företag

The Register rapporterade nyligenatt ett flertal investerare (däribland LinkedIn-grundaren Reid Hoffman och eBay-grundaren Pierre Omidyar) gått in med totalt 27 miljoner dollar för att stötta The Ethics and Governance of Artificial Intelligence Fund: ett forskningsprojekt vars uppgift är att bredda forskningen inom AI för att säkerställa framtidens robotars pålitlighet.

“Det är absolut nödvändigt att AI-forskning formas av ett brett spektrum av röster – inte enbart av ingenjörer och företag, utan också sociala forskare, etiker, filosofer, religiösa ledare, ekonomer, advokater och beslutsfattare.”

– The Knight Foundation, en av investerarna i projektet.

Även på hög akademisk och politisk nivå är ämnet en het potatis. På Oxford, Cambridge och Harvard tillämpar man redan forskning inom robot-etik och i Storbritannien och USA har regeringen respektive senaten börjat diskutera planer och strategier för hur man ska ta sig an utmaningen.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss