RevolutionRace börsnoteras: “Resan har varit helt fantastisk”

Skriven av Formue

På bara åtta år har Pernilla och Niclas Nyrensten tagit klädföretaget RevolutionRace från pappas garage till Stockholmsbörsens huvudlista. Onsdagen den 16 juni blev Pernilla första svenska kvinnliga grundare att börsnotera sitt eget bolag. Kunder hos Formuesforvaltning och Burenstam & Partners har indirekt ägarskap i företaget genom private equity-bolaget Altor.

Det var 2013 som RevolutionRace grundades av Pernilla Nyrensten, vd, och Niclas Nyrensten, Creative Director. De startade sport- och friluftsmärket RevolutionRace i Pernillas pappas garage i Borås. Företagets affärsmodell är att sälja utomhuskläder med innovativ design, hög kvalitet och funktionalitet till överkomliga priser – direkt till konsumenterna.

Sedan starten har företaget uppvisat en stark tillväxt och deras produkter säljs idag till cirka 35 länder. Onsdagen den 16 juni börsnoterades RevolutionRace i Sverige. Med det blev Pernilla Nyrensten första svenska kvinnliga grundare att ta sitt eget bolag till den svenska huvudbörsen.

– Denna resa har varit helt fantastisk med tanke på att vi startade med 300 000 kronor i startkapital – och med en verksamhet i pappas garage. Sedan starten har vi vuxit till att omsätta 732 miljoner svenska kronor på ett rullande genomsnitt på 12 månader och vid utgången av mars 2021, och vi har alltid siktet inställt på minst 20 procent i marginal.

De senaste åren har vi fått se ett rekordantal av börsintroduktioner. Flera av dessa företag är inte särskilt lönsamma idag, men de har som mål att uppnå starka resultat i framtiden. Pernilla Nyrensten säger att företaget alltid har haft målsättningen om att växa i storlek och öka lönsamheten.

– Vi har aldrig behövt välja mellan tillväxt och en bra lönsamhet, båda kan uppnås samtidigt.

Stora framtidsplaner

Pernilla Nyrensten är nöjd med börsnoteringen och ser fram emot resan framåt

Företaget har stora planer om att fortsätta expandera. Innan räkenskapsåret 2023/24 är målsättningen att omsätta två miljarder kronor, med en rörelsemarginal på 25 procent.

– Vi har historiskt uppnått de mål vi har satt. Målet kommer att uppnås genom att sortimentet utökas och att vi växer på befintliga och nya marknader.

2017 investerade private equity-företaget Altor i RevolutionRace med ambition om att stödja grundarnas tillväxtplan. Altors Managing Partner Andreas Källström säger att man har en stark tro på företagets framtidsplaner och att de kommer att behålla en stor del av aktierna även efter noteringen.

– RevolutionRace har blivit ett av världens mest framgångsrika D2C-företag (Direct-To-Consumer). Detta har varit möjligt tack vare ett fantastiskt team i företaget och skickliga grundare. Vi hade en stark tro på grundarna Pernilla och Niclas och partnerskapet med dem.

Pernilla Nyrensten säger att hon är mycket nöjd med att vara noterad på börsen och är glad över att ha med Altor som lagspelare framåt.

– När Altor kom in kom vi överens om vår gemensamma resa, och det fanns en fin kemi mellan oss. Redan från start pratade vi om aktiemarknaden som potentiellt nästa steg. Nu får vi in trevliga, stora institutionella ägare, men vi har fortfarande Altor och våra anställda på ägarsidan. Nu kan våra kunder också bli aktieägare, och det är roligt att de kan ta del av den här resan.

Burenstam & Partners kunder har varit med på resan

Altors fond är en del av Burenstam & Partners breda private equity-portfölj. Deras investering 2017 har lett till att flera av våra kunder har varit med på RevolutionRace äventyrliga resa ifrån ett tidigt skede.

– Företagets försäljningsintäkter har sexfaldigats. Dessutom har tillväxten gjorts med mycket goda marginaler, säger Källström om utvecklingen sedan Altor investerade i företaget.

– RevolutionRace har också gått in på många nya marknader och bevisat att de har en mycket effektiv go-to-market-strategi, vilket innebär att de är lönsamma från andra dagen de går in på en ny marknad. Företaget har också investerat i flera tillväxtinitiativ, inklusive ett nytt ERP-system, en ny ecom-plattform, ett nytt CRM-system och en lansering på Amazon.

Burenstam & Partners erbjuder kunderna investeringar i private equity

Sedan starten har Burenstam & Partners gett kunder tillgång till investeringar i private equity, som en bred och långsiktig investeringsportfölj. Vår erfarenhet, storlek och position ger våra kunder tillgång till ansedda förvaltare som inte är tillgängliga för privata investerare. Du kan kontakta oss här för ett förutsättningslöst möte om våra förvaltningstjänster.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss