Om murmeldjur, förtroende och perspektiv

Skriven av Michael Livijn

Om filmistiska tidsloopar och tidsloopar på marknaden, om att förutspå vädret med skogsmurmeldjur och den globala ekonomins utveckling. I den här veckans kommentar drar vår chefsstrateg Michael Livijn en parallell mellan den senaste tidens marknader och en filmklassiker! Är vi också fast i en tidsloop?

Veckokommentaren fortsätter nedan

Prenumerera på Michael Livijns marknadsuppdateringar

Du får veckokommentaren en gång i veckan och videoserien "Marknaden" direkt i din inbox.




Input the campaign name that submitters should be added to.





I filmen Groundhog day spelar Bill Murray en cynisk väderpresentatör som varje år tvingas följa spektaklet med samma namn, där ett murmeldjur släpas fram den 2 februari i Punxsutawney, Pennsylvania för att spå om vintern kommer att fortsätta eller inte. Ser djuret sin egen skugga och kryper tillbaka in i grytet blir det vinter sex veckor till, annars inte. Handlingen går ut på att Murray fastnar i en tidsloop och måste uppleva den 2 februari om och om igen. Filmen blev populär och gav upphov till att titeln blev ett begrepp i det engelska språket, där lydelsen är en monoton, obehaglig och repetitiv situation. Kort sagt, något man vill undvika att hamna i. Möjligen är liknelsen med marknaden kanske långsökt, fast nog har det känts lite som Groundhog day på sistone?

De senaste veckorna har centrerats kring bankkollapser i USA och förra helgens ”deal”, där den krisande banken Credit Suisse togs över av konkurrenten UBS (läs mer om detta här) och i förlängningen, förtroendet för det finansiella systemet. Och om det är något som är grundbulten är det just förtroendet. Policy-sidan, alltså centralbanker och berörda tillsynsmyndigheter (och till viss del även den politiska sidan), har definitivt haft en Groundhog Day-period på sistone, för förtroendet för det finansiella systemet är inte något som återställs i en handvändning. Det har varit en repetitiv och obehaglig övning varje dag sedan bankoron startade. Eftersom det har varit så mycket osäkerhet på marknaden svänger pendeln mycket snabbt från ett läge till ett annat, fast baserat på denna vecka ser det ut som om situationen lugnat ned sig något, åtminstone på kort sikt. Däremot tror jag att man får ställa in sig på att det även framöver kommer att vara slagit på marknaden, oavsett om förtroendefrågan löses eller inte. Och om den inte gör det kan ni citera mig på att det kommer att bli stökigt!

Om vi blickar bakåt en evighet, cirka tre veckor, kretsade tidsloopen kring om det skulle bli en mjuk eller hård landning för ekonomin, eller till och med ingen landning. Redan då framstod riktningen för centralbankernas agerande som extremt knivig, och med bankoron har den blivit än mer osäker. Diskussionen kring den globala ekonomins utveckling har ingalunda försvunnit, och tids nog kommer den tillbaka, men först måste loopen kring bankoron brytas. Då den diskussionen till stora delar kretsade kring vilken typ av inbromsning ekonomin skulle få är såklart risken den att vi går från ett Groundhog Day-stadie till ett annat. Är vi fast i en permanent loop?

När det blir oroligt på marknaden händer ofta två saker hos investerare, professionella likväl som privata. Dels tar känslorna över, dels så förkortas tidsperspektivet. Och det är kanske utifrån dessa förutsättningar man fastnar i den där förbaskade loopen, oavsett vad den består av. Samma sak ältas om och om igen, innan något nytt tar över. Sträcker vi ut perspektivet, vilket är så svårt när det blåser, blir bilden dock ganska annorlunda; över tid är perioderna med negativa loopar färre än de med positiva, vilket också avspeglar sig i avkastningen över tid. Det råkar bara vara så att vi har en tendens att fokusera på, och förstora, de negativa. Missförstå mig rätt här, jag viftar inte bort nuvarande bankoro, eller för den delen den ekonomiska riktningen, fast sannolikheten att det kommer att bli ännu ett av många hack i en långsiktigt stigande kurva är ändå relativt stor. Perspektiv har betydelse, och investeringar är ingen kortsiktig övning även om det från tid till annan känns som man får uppleva Groundhog Day, eller som den svenska titeln lyder: Måndag hela veckan…

Hur gick det då med väderspådomen i år? Pennsylvanias mest berömda murmeldjur Punxsutawney Phil såg sin egen skugga och kravlade tillbaka in i grytet, så vintern fortsätter. Detta var dock den 2 februari, så det ligger nog ljusare tider i korten!

Michael Livijn Chefsstrateg

Michael Livijn har över 20 års erfarenhet ifrån finansbranschen. Han tar fram Formues House View, skriver marknadskommentarer, veckobrev, medverkar i Förmögenhetspodden samt under Formues webinarer. Michael är även extern talesperson för Formue.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss