Vad sägs om en tur till Köpenhamn i höst? Den danska huvudstaden är en skattkista av innovativ design, kulinariska upplevelser och en levande konstscen. Från den unika underjordiska konsthallen i de historiska cisternerna vid Frederiksborgs slott till stadens många gallerier – det finns mycket att se. Här är några konstupplevelser som väntar i Köpenhamn i höst!
Bild: SMK museipark och ingång. Foto: SMK
Against All Odds – Historiska kvinnor och nya algoritmer på Statens Museum for Kunst
Mellan åren 1870 och 1910 kämpade många nordiska kvinnliga konstnärer mot alla odds för att nå framgång. Trots deras betydande bidrag blev de nästan helt bortglömda i konsthistorien. Utställningen undersöker varför detta skedde och hur artificiell intelligens kan hjälpa oss att förstå och återberätta dessa kvinnliga konstnärer på nya sätt. En gemensam nämnare för dessa konstnärer är att de lämnade sina hemländer för att bygga internationella karriärer. I utställningen visas verk av bland andra Kitty Kielland, Asta Nørregaard, Marie Henriques, Marie Carl-Nielsen, Julia Bech och Eva Bonnier.
Den digitala konstnären Itzel Yard (Ix Shells) lyfter fram deras berättelser med en digital installation som baseras på deras resor, relationer och konstverk. Dessutom kan du samtala med bildhuggaren Anne Marie Carl-Nielsen genom en chatbot som använder data från historiska källor, brev, dagböcker och forskning. Utställningen erbjuder en inblick i hur varje generation omformar historien, och hur vi idag gör det med hjälp av artificiell intelligens och algoritmer.
Anish Kapoor: Unseen på Arken Museum
Arken Museum i Ishøj presenterar den första separatutställningen i Skandinavien med den världsberömda indiska konstnären Anish Kapoor. I denna utställning får du möjlighet att utforska Kapoors unika konstvärld genom ett urval av hans mest betydelsefulla monumentala verk från de senaste 40 åren. Flera av verken är integrerade i museets arkitektur, och med hans speciella användning av material, former, ytor och färger blir du djupt engagerad i konstverken, vilket skapar en helt unik upplevelse som berör både sinnen och känslor.
När du besöker Arken får du inte missa museets skulpturpark, där du kan se verk av kända konstnärer som Antony Gormley, Astrid Myntekær, Elmgreen & Dragset och Jeppe Hein.
Havet på Louisiana
Bara en kort tågresa från centrum hittar du ett av våra favoritmuseer, Louisiana. I oktober öppnar museet höstens stora utställning, Havet. Utställningen bjuder in till en resa över och under havsytan, där konst och vetenskap möts och ger nya perspektiv på både historia och samtid. Den påminner oss om hur mycket vi vet om Mars yta jämfört med hur lite vi vet om världshaven, som täcker över 70 procent av vår planet. Genom konsten får vi uppleva de känslor och tankar som väcks när vi ställs inför havets okända djup. Havet samlar verk av en rad konstnärer, bland annat Caspar David Friedrich, El Anatsui, Georgia O’Keeffe och Wolfgang Tillmans.
När du besöker Louisiana – missa inte utställningen med den schweiziska superrealisten Frans Gertsch (öppen till 10 november) och det unika mötet mellan Bourgeois och Giacometti (öppet till 19 januari). Ta dig också tid att strosa genom skulpturparken och njut av en lunch i museets vackra trädgård.
Nina Beier på Gl. Holtegaard
Norr om Köpenhamn ligger Gl. Holtegaard, en unik konsthall belägen i en barockvilla. Utöver sitt ambitiösa utställningsprogram erbjuder konsthallen även en storslagen miljö och en imponerande barockträdgård. Nu har Gl. Holtegaard bjudit in den danska konstnären Nina Beier att skapa ett omfattande verk i den 30 000 m² stora trädgården. I sitt verk ”Ø” har Beier samlat marmor- och naturstensplattor, som från början var tänkta för kök och badrum, och spritt ut dem över trädgården. Under året kommer gräs att växa upp genom plattorna och bilda en vild vegetation som skapar en kontrast till den välskötta gräsmattan och de polerade stenytorna.
Läs också: Arv av konst och värdefulla föremål? Tänk på det här
Artificial Optimism på Den Frie
Kan en konstnärlig rörelse från tidigt 1900-tal fortfarande ha betydelse idag? Det är frågan som utställningen Artificial Optimism tar upp. Futurismen, som växte fram i Italien mellan 1909 och 1944, präglades av politisk och social oro samt världskrig. Den första internationella utställningen för futurismen ägde rum i februari 1912 i Paris och visades senare samma år på Den Frie i Köpenhamn. I vår samtid, som också präglas av osäkerhet, reflekterar 18 samtida konstnärer över existentiella frågor med inspiration från futuristerna, men med nya perspektiv och syften. Utställningen inkluderar verk av bland andra Umberto Boccioni, Marc Camille Chaimowicz, Jana Euler, FOS, Sidsel Meineche Hansen, Simon Dybbroe Møller, Sandra Mujinga och Pamela Rosenkranz.
After the Sun på Gammel Strand
Historiskt sett har nordiska konstnärer haft en djup koppling till naturen. Utställningen After the Sun utforskar hur nutida nordiska konstnärer reflekterar över den akuta krisen i vår natur, med fokus på klimatkrisen. I utställningen medverkar 20 konstnärer, bland dem Ragna Bley, Sara Vide-Ericson, Lea Porsager och Apichaya Wanthiang, som alla har gjort stort intryck på nordiska konstsamlare och konstinstitutioner de senaste åren.
Utställningen presenterades först på Buffalo AKG Art Museum i USA som en del av museets arbete med att lyfta fram nordisk konst utanför Norden. Buffalo AKG har genom detta initiativ samlat in finansiellt stöd för att både säkra framtida utställningar och utveckla museets samling av nordisk samtidskonst under de senaste 60 åren.
about a moment – in a moment på Kunsthal n
Den 24 augusti öppnar Köpenhamns nya konsthall, Kunsthal n, i en historisk byggnad i Nørrebro. Konsthallen kommer att visa internationell samtidskonst med temat “här och nu”. Invigningsutställningen erbjuder en storslagen solopresentation av den amerikanska målaren Danielle McKinney. Under titeln about a moment – in a moment visar McKinney en serie målningar med livfulla penseldrag och intima berättelser om speciella ögonblick.