Kahoot! blev succé!

Skriven av Formue

Ouiz-plattformen Kahoot! som nyligen noterades på Oslo-börsen har nu ett värde på 7,5 miljarder norska kronor. Flera av Burenstam & Partners kunder har varit med på resan genom Private Equity-fonden Northzone VII.

Värdet av det från början entreprenörsdrivna bolaget Kahoot! har stigit avsevärt under det senaste året. När företaget noterades på den så kallade OTC-listan förra året låg värdet på knappt en miljard NOK. Nyligen noterades bolaget på handelsplatsen Merkur Market på Oslo-börsen. Då hade värdet stigit till över fem miljarder norska kronor. Genom årgångslösningen Private Equity 2013-2014 har många av våra kunder investerat i PE-fonden Northzone VII som är en av de större ägarna i Kahoot!.

Intäkterna skall ökas

Kahoot! är ett gratis online-baserat quiz som kan användas både i utbildningssyfte och av privata grupper. Upplägget går ut på att man skapar en quiz där deltagarna deltar online. Bolaget etablerades år 2011 och har blivit enormt populärt. Enligt webbplatsen e24.no har bolaget ambitioner om att öka intäkterna från 10 till över 50 miljoner dollar innan år 2021. Intäkterna skall komma från månatliga abonnemang från kunderna. Hittills har Kahoot! cirka 50 000 lärare som prenumeranter enligt e24.no.

Fler framgångar

Burenstam & Partners har sedan 2005 investerat i olika fonder i Northzone. Genom dessa investeringar har många av våra kunder fått möjlighet att placera i kända svenska framgångs-företag som Spotify, iZettle och Klarna. Med Kahoot! har Northzone än en gång visat på sina goda val av investeringar.

– Kahoot! eskalerar nu snabbt och kan mycket väl visa sig vara ett nytt namn på listan av välkända bolag Burenstam & Partners har investerat i. Från ett norskt perspektiv är det extra spännande när detta sker, då Norge hittills har saknat den ”förlösande” kraften som en sådan framgångshistoria bidrar till i ekosystemet för bolag i tidiga faser, säger Fredrik Lie-Nielsen, ansvarig för alternativa investeringar hos Formuesförvaltning, Burenstam & Partners moderbolag.

– En av orsakerna till att Sverige har många fler sådana här företag har varit effekten av att ha fler av dessa framgångshistorierna i den lokala miljön från början, vilket gjort att många som varit med sedan tidigare sedan startar nya företag och lockar till sig nytt kapital enklare, säger han.

 

 


Få insikt, direkt i din inbox!


Genom att skicka in formuläret ger du ditt medgivande att motta nyhetsbrev eller annan relevant information av oss. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.


Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss