Investeringar i filmstudior hyrda av Netflix, Amazon och Disney

Skriven av Formue

Har du fastnat för serier som Narcos, Money Heist eller White Lines? Då har du tittat på serier inspelade i studior som Formues kunder äger en liten del av genom våra fastighetslösningar. Det är studior som hyrs ut till bland annat Netflix, Amazon Studios och Walt Disney.

2007 revolutionerade Netflix med sina streamingtjänster vårt serie- och filmtittande. Sedan dess har det dykt upp allt fler aktörer på spelplanen. Enligt CNBC har Netflix idag över 220 miljoner betalande kunder världen över, följt av Amazon Prime med mer än 175 miljoner kunder och Disney+, med runt 120 miljoner kunder som använder sig utav deras streamingtjänster.

Allt fler filmproduktioner har inneburit goda investeringsmöjligheter för fastighetsinvesterare.

Ett ökat intresse för filmstudior

För att möjliggöra produktion av högkvalitativt innehåll är det viktigt med tillgång till bra lokaler i rätt områden. De senaste åren har vi sett en ökande trend bland fastighetsinvesterare vad gäller investeringar i filmstudior. Formue har investerat i flera fastighetsförvaltare som äger lokaler för film- och tv-produktion.

En av dessa förvaltare är Hackman Capital Partners, som ingår i en av Formues fastighetslösningar. De har en egen studiofond dedikerad till lokaler vars hyresgäster producerar bland annat filmer, serier och animationsvideos. Fonden hyr idag ut till bland annat Netflix, Amazon Studios, YouTube, Walt Disney och Apple, för att nämna några.


Bjarne Brynning, chef realinvesteringar och fastigheter hos Formue.

– Vi ser att detta är en fastighetssektor som växer i takt med en ökande popularitet för streaming av filmer och serier på nätet. Vi har samarbetat med Hackman sedan 2017. Det startade med en co-investering, eller sido-investering, i ikoniska CBS Television City-studion i Hollywood. Nyligen har vi också investerat i en fond de har startat och som hittills har investerat i ett betydande antal studior runtom i Nordamerika och i Europa, säger Bjarne Brynning och fortsätter:

– Hackman har avtal med de största aktörerna i branschen. 2017 ingick de bland annat avtal med Amazon Studios med en löptid på 15 år. Fonden investerar i filmstudior i städer som Los Angeles, New York, Vancouver och London. Detta är attraktiva platser för produktion av filmer, serier och annat innehåll. Fonden har hittills genererat en god avkastning och vi förväntar oss att det är en trend som kommer att fortsätta inom denna sektor.


Hackmans portfölj inkluderar Raleigh Studios i Hollywood och Saticoy, Kalifornien. Det är anläggningar för film- och tv-produktion.

Serier förlänger hyrestiden

Förr var det en vanlighet att samla familjen i soffan för att titta på lördagsfilmen på tv tillsammans. I dag ersätts filmerna ofta av serier med många avsnitt och flera säsonger. Att producera just serier kräver dock mer tid än att producera en film – en trend som har lett till att serieproducenter ofta vill hyra lokaler över flera års tid.

Trots att filmproduktioner har inneburit goda investeringsmöjligheter för fastighetsförvaltare är det tydligt att läget är en betydande faktor. I Nordamerika sticker områden som Los Angeles, New York och Vancouver ut, både vad gäller historik och landskap. Myndigheterna i USA och Kanada har också infört  incitament för att öka produktionen av olika typer av innehåll.

H.I.G. Capital är en annan av Formues utvalda förvaltare som investerar i filmstudior. Tidigare i år köpte de Saugus Station, en stor fastighet i Santa Clarita i Kalifornien. Förvärvet omfattade 24 byggnader på över 90 000 kvadratmeter där alla hyresgäster i första hand sysslar med film, tv, underhållning och innehållsproduktion.

– Förvärvet av Saugus Station ger H.I.G. en unik möjlighet att dra nytta av en marknad med begränsat utbud för underhållning och innehållsproduktion. Med ljudscener från Los Angeles som opererar med full kapacitet […] tror vi att Saugus Station är en mycket bra investeringsmöjlighet, säger David Hirschberg, Co-Head för H.I.G., i ett pressmeddelande.

Kampen om de bäst placerade studiorna

Sedan 2015 har filmstudior eller filmateljéer, stora ljudisolerade byggnader eller rum som används för inspelning av film och tv-serier inne i studiorna, haft en uthyrningsprocent på 95 procent. Detta visar populariteten som finns för dessa studior.

Enligt Thomas Grant, investeringsanalytiker hos Formue, kommer investeringar i denna sektor att bidra till att skapa jobb, ett ökat kassaflöde och även minska risken i fastighetslösningar i perioder av nedgångar.

– Med en blomstrande efterfrågan av innehåll på nätet är kampen om de bäst placerade studiorna i gång. Detta kommer att öka efterfrågan på studior, en efterfrågan som också sprider sig vidare till fastigheter inom industri och detaljhandel som är bra positionerade för produktion av film och tv-serier. Även i tider av marknadsnedgångar kommer det vara möjligt att hyra ut lediga ljudscener för till exempel fotograferingar, konserter, modevisningar och andra aktiviteter, säger Thomas Grant.


Thomas Grant, investeringsanalytiker hos Formue.

Spanien stödjer två miljarder dollar i lokal produktion

Frankrike, Spanien och Storbritannien är ledande destinationer för fastighetsinvesteringar kopplat till filmproduktion. Även här har H.I.G. gjort flera investeringar. I början av 2021 investerade de i Madrid Content i Tres Cantos utanför Madrid, ett stort utvecklingsprojekt inom film och tv-produktion. Detta förvärv har hittills gett en god avkastning och byggnaden har varit inspelningsplats för flera kända Netflix-sända serier, bland annat Narcos, Money Heist och White Lines.

– Madrid Content City är Netflix huvudkontor i Europa. Utöver filmproduktion ska det etableras ett universitet för utbildning inom media och film med studentbostäder, säger Bjarne Brynning.

Investeringen ligger i linje med Spaniens storsatsning på filmproduktion. I fjol offentliggjorde Spaniens statsminister Pedro Sánchez att de kommer att satsa totalt 1,9 miljarder dollar mellan 2021 och 2025 för att stärka spansk film- och tv-produktion, i syfte att uppmuntra stora utländska aktörer att filma och sätta upp produktionscenter i Spanien.


Madrid Contet i Tres Cantos utanför Madrid.

Vill ta med framgångarna från LA till England

Som nämnts tidigare är England, och specifikt London, bland de mest attraktiva platserna för film- och tv-produktion. I fjol offentliggjorde Blackstone och Hudson Pacific Properties, två förvaltare i Formues fastighetslösningar, sin storsatsning i Hertfordshire, norr om London.

Tillsammans väntas de investera över 700 miljoner pund i filmstudior, vilket kommer att skapa över 4 500 jobb och årligen bidra med 300 miljoner till den lokala ekonomin. De vill med det ta med framgångarna från deras investeringar i studior i Los Angeles, där de har hyrt ut till en rad Oscar-produktioner som till exempel ”When Harry Met Sally” och ”La La Land”.

– Vi är glada över att utöka Sunset Studios-plattformen i Storbritannien, ett globalt nav för film- och tv-produktion. Med vår expertis inom utveckling och drift av toppmoderna mediacampus kombinerat med Blackstones resurser och befintliga marknadsnärvaro, är vi övertygande om att denna anläggning kommer att efterfrågas av ledande innehållsskapare, säger Victor Coleman, vd Hudson Pacific i ett pressmeddelande.

Enligt Bjarne Brynning har investeringar i byggnader och lokaler med fokus på tv- och filmproduktion bidragit till en hög avkastning de senaste åren. Han menar att detta är en långsiktig trend som kommer att fortsätta.

– Dessutom tror vi att den här branschen innebär en låg risk, något vi har observerat de senaste åren under pandemin. Streamingtjänster är en trend som med stor sannolikhet kommer att ha en god tillväxt de kommande åren, avslutar Bjarne Brynning.

Dela artikel

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss