Fenomen: Investera i din hjärna

Skriven av Formue

Burenstam & Partners presenterar en rad nya artiklar med temat omvärldsspaning som lyfter upp aktuella ämnen och nya fenomen. Tanken är att artiklarna ska underhålla, men också få dig att hänga med i de senaste samhällsutvecklingarna. Först upp är hjärnhälsa: I takt med ett allt mer stressat samhälle sker det en kapplöpning om hur människor ska prestera ännu bättre.

Öka hjärnkapacitet

I en klinik precis utanför Manhattan, New York, har beteendespecialisten Devon White precis inlett en behandling med en elitidrottare. Han ställer frågor kring när personen mådde som bäst, och hur det fick honom att känna sig inombords.

Man skulle kunna tro att detta var kopplat till en traditionell terapibehandling, men i själva verket är detta ett första steg i att öka patientens hjärnkapacitet. Kliniken heter Field och är världens första medlemsklubb för att optimera hjärnan. Genom att lära sig när patienten mår som bäst, är målet att behålla hjärnan i detta stadie. På en meny kan man välja bland allt från att reducera stress, få lättare lära sig saker, till att bli mer kreativ och få ökad medvetenhet.

Låter det för bra för att vara sant? Kanske. Men lösningen enligt Field är avancerad neuroteknologi utförd av doktorer och forskare. Snart ska elitidrottaren få förflytta sig till ett labb där han får bära en hjälm vars EEG-elektroder, analyserar hjärnaktivitet, och med precision optimerar specifika delar av hjärnan. På fingrarna monteras monitorer som mäter stress, och därefter sätts TMS-teknik in på hjärnan som kan modifiera den.

– Varje service som vi erbjuder är skräddarsydd. Just nu vänder vi oss till människor som redan presterar på topp inom områden som sport, finans och tech, men som vill att deras hjärnor ska fungera ännu bättre. Vi börjar varje behandling med att ta reda på personens psykodynamiska historia. Vi mäter sedan allt från deras hjärnaktivitet, EEG, biometrik, andning, hudkonduktans, hjärtslag och blodvärden. Sedan börjar vi med precisionsteknologi som aktiverar specifika delar av hjärnan, säger Devon White som är en av grundarna av Field. Enligt honom är detta en behandlingsform som radikalt kommer förändra hur vi lever i framtiden. Än så länge är tekniken dyr; att bli medlem i Field kostar cirka 30 000 dollar.

Vi går mot en framtid där vi är lyckligare.

Syftet med behandlingen är att så tidigt som möjligt identifiera vilken som är den bästa dieten, träningen osv för just dina gener. Vad gör dina hjärnvågor när de är optimala? Framtidens hälsa utgår från hjärnan, säger han och lägger till:

– Vi går mot en framtid där vi är lyckligare.

Även om medlemsklubbar som Field har en lång väg att gå innan tekniken når den breda massan, är det ett tecken i tiden på att det sker en explosionsartad utveckling på just hjärnhälsa just nu. Forskare och företag vill finna svaret på hur vi kan hjälpa människor att må bättre i framtiden. Det kan vara allt från livsmedel som optimerar hjärnan, speciella drycker med ’nooptropics’ som ökar hjärnkapacitet, till meditationsappar och wearables som säger sig reducera stress. Dessutom menar experterna att våra hjärnor i framtiden kommer vara uppkopplade med våra hem.

Neuroteknologi

Enligt Graeme Moffat som är chefsforskare på kanadensiska wearable-företaget Muse som säljer ett huvudband som mäter hjärnvågor för att hjälpa användaren att meditera, kommer neuroteknologi byggas in i de saker vi använder i vardagen.

– I stället för ett huvudband kommer det vara inbyggt i våra glasögon, hattar, hörlurar och klockor. Den kommer integrera sömlöst med annan teknologi i våra hem i stället för vår smartphone. Den kommer hjälpa oss att koppla bort teknologi när vi behöver fokusera och hjälpa oss att stressa ned. Det finns en massa dystopiska sätt att se på teknologi, men människor kommer inte använda teknologi som inte hjälper dem långsiktigt. Man måste designa den för det syftet, säger han.

Meditation

Förutom avancerad teknologi som förbättrar hjärnkapacitet, sker också en rad utvecklingar där minskad stress sätts i fokus: människor vill helt enkelt bara varva ned för att orka med vardagen. På en buss på Manhattan i New York har Carla Hammond precis dragit igång dagens första meditationspass. Deltagarna är stressade New York-bor som letat efter tillfällen att komma bort från den hektiska vardagen, om det så bara är för en timma. Bussen som heter Be Time Meditation Bus är meditationens svar på food-trucks, med andra ord en mycket flexibel studio på hjul.

– Efter att jag fått tvillingar behövde jag en plats där jag kunde meditera en gång i veckan, jag sökte efter studios på Manhattan men ingen passade mitt schema. Det var då jag kom på idén med en rörlig meditationsbuss, säger Carla Hammond, vars mål är att göra meditation mer tillgänglig och inte bara för en specifik målgrupp.

Meditation håller just nu på att ta samma resa som yoga för 10 år sedan

– Meditation håller just nu på att ta samma resa som yoga för 10 år sedan. Det kommer mer och mer bevis för att det reducerar stress, hjälper en att må mentalt bättre samt är bra för hjärtat. Vår ambition är att få människor att inse att meditation är en cool vardaglig wellness-aktivitet, precis som att träna. Det är lika viktigt att ta hand om hjärnan. Tio minuter om dagen kan ha radikal påverkan på våra kroppar, både fysiskt och psykiskt. Jag hoppas att det kommer växa ännu mer och bli en del i skolor och rekommenderad av läkare, säger Hammond.

6 digitala verktyg som boostar din hjärnhälsa!

Calm – App som hjälper dig att meditera och sova.

Head space – App som hjälper till att reducera stress, att fokusera och sova bättre.

Muse – En ’wearable’ som mäter hjärnaktivitet och hjälper dig att fokusera vid meditation.

Sleepio – App som hjälper dig att sova bättre

BrainHealth – App som hjälper dig att fokusera bättre, optimera din mentala energi och att prioritera bättre.

 

 

 


Få insikt, direkt i din inbox!


Genom att skicka in formuläret ger du ditt medgivande att motta nyhetsbrev eller annan relevant information av oss. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.


Dela artikel

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss