Fyra saker att tänka på när ditt bolag blir uppköpt

Skriven av Joel Uddenäs

Att sälja företaget och “göra en exit” är ett mål för många startup-grundare – men det är viktigt att förstå hur en sådan transaktion påverkar både grundare och anställda delägare personligen. Här listar Formues skattejurist Joel Uddenäs vad du ska tänka på vid en exit, oavsett ägarandel.

Idag är en så kallad exit, ett externt uppköp eller en börsintroduktion, ofta målet för många entreprenörer och deras nyckelanställda. Efter år av hårt arbete och ofta begränsad personlig ekonomi vill alla parter att affären ska gå igenom så snabbt som möjligt. Men grundare och anställda delägare hamnar ofta i kläm när det finns kunskapsbrist i hur transaktionen påverkar dem personligen.

Att bli uppköpt innebär stora förändringar, men rätt förberedelser och en tydlig strategi kan öppna upp för nya möjligheter till tillväxt och personlig ekonomisk utveckling. Genom att förstå den finansiella och juridiska aspekten, kommunicera effektivt med personal och intressenter, samt planera strategiskt för framtiden, kan du navigera processen med framgång.

Här listar Formues skattejurist Joel Uddenäs några av de viktiga aspekterna att tänka på vid en ”exit” oavsett om du är liten eller stor ägare i bolaget.

1. Är budet rätt?

Det är viktigt att komma ihåg att budet och upplägget för förvärvet kommer från köparen. Att ta in en oberoende rådgivare som representerar dig som säljare är en värdefull investering för att säkerställa rätt pris och en juridiskt fördelaktig transaktion. Ofta ställs krav på återinvestering i bolaget med lovord om hög framtida avkastning. Våga ställ krav och trygga din position mot köparen.

2. Säkerställ din personliga skatteposition

När en extern köpare kommer in i bilden finns det ofta kunniga jurister och bolagsexperter involverade som kan ge ett sken av att det juridiska och tekniska med hela transaktionen täcks. Detta är till en viss del sant, dock ingår sällan att köparen säkerställer säljarnas personliga skattesituation.

Ofta betyder transaktionen för grundarna tillika de ägare som äger mest så pass mycket pengar att investering i personlig skatterådgivning innan transaktionen är en självklarhet. Dock är ofta situationen inte densamma för mindre delägare (ofta de anställda) som lider av informationsbrist om och hur transaktionen ska gå igenom.

Vad är egentligen bäst? Bör jag behålla mitt ägande privat eller genom ett eget bolag? Hur säljer jag in mina aktier till ett eget bolag? Utlöser en försäljning till eget bolag skatt? Hur rapporterar jag detta i deklarationen? Vad innebär ett andelsbyte, och vad är det bästa alternativet för mig?

Det finns inga enkla svar på dessa frågor, eftersom varje situation är unik och beror på dina individuella förutsättningar och mål. Men att inte ta sig tid att förbereda sig kan leda till en onödigt oförmånlig skattesituation. Det är särskilt viktigt att du vet hur försäljningen ska rapporteras korrekt i deklarationen. Rapporterar du försäljningen fel kan Skatteverket påföra skattetillägg och i värsta fall åtala för skattebrott.

När det kommer till skatt går det inte att vara efterklok. Genom att göra ett grundligt förarbete innan transaktionen säkerställer du en bekvämare tid efter transaktionen.

Läs också: Fem tips för att ta ditt startupbolag till exitbolag

3. Planera inför framtiden – sätt din förmögenhetsplan

En exit innebär ofta en markant förändring i ekonomin. För en entreprenör som under många år levt med en begränsad budget kan det plötsligt innebära en övergång till en förmögenhet, vilket också medför en förändrad livssituation. Att köpa ny bostad, sommarhus eller betala av bolånen blir kanske aktuellt – men hur bör du tänka kring det kapital som återstår?

Vi ser ofta att det finns en stark drivkraft att “lyckas igen”, vilket leder till snabba investeringar i högriskprojekt och onoterade tillgångar. Fokus borde istället ligga på att utvärdera sin livssituation och skapa en långsiktig förmögenhetsplan innan nya riskfyllda investeringar görs. En sådan plan är ett levande dokument som regelbundet behöver ses över och justeras för att anpassas till förändringar i livssituationen, ekonomiska förhållanden och framtida mål. Varje förmögenhetsplan är unik, men vanligtvis innehåller de följande komponenter:

  • Mål och prioriteringar: Identifiera specifika finansiella mål. Det kan handla om att köpa ett hus, betala för barnens utbildning eller säkerställa en trygg pension.
  • Kapitalbehov: Hur mycket löpande inkomster behöver du och din familj årligen framåt för att täcka era kostnader? Kommer er livssituation ändras och tillika era utgifter?
  • Investeringar: Identifiera lämpliga investeringsstrategier baserat på riskprofil och tidshorisont.
  • Skatteanalys: Analysera hur du kan säkerställa att du betalar rätt skatt genom att till exempel använda olika skattefördelaktiga konton och investeringar.
  • Arv och succession: Planera för hur tillgångarna ska överföras till nästa generation eller välgörenhet.

Läs också: Specialistens tre tips för ett lyckat generationsskifte

4. Få juridiken på plats

Oavsett om du är förmögen eller inte, är det viktigt att ha grundläggande familjejuridiska dokument som äktenskapsförord, testamente och framtidsfullmakt på plats. Detta blir dock ännu mer relevant när din förmögenhetsmassa ökar. Vid en exit eller uppköp tillkommer ofta ny förmögenhet, och det blir ännu viktigare att noga överväga hur du vill att dina tillgångar ska fördelas vid en oväntad händelse som skilsmässa eller dödsfall. Att aktierna i bolaget var enskild egendom betyder inte nödvändigtvis att försäljningslikviden också är det…

Nu är det också viktigt att börja tänka på nästa generation. Många av våra kunder planerar inte att spendera hela sin förmögenhet under sin livstid och är ärliga med att den ska gå vidare till deras barn. Dock är många av dem inte redo att inkludera sina barn i planeringen och låter detta istället vänta till ett arvskifte, vilket tyvärr ofta ger oönskade effekter och i många fall konflikt mellan arvtagarna. Ett generationsskifte som sker när alla parter är vid livet minskar risken för denna typ av konflikt och en sund familjerelation kan räddas.

Har du frågor kopplat till ovan? Här kommer du i kontakt med Formues jurister

 

Läs vår guide om sju viktiga juridiska dokument

Få insikt i vilka dokument som kan skydda dig, din familj och dina tillgångar.

Läs guiden

Joel Uddenäs Head of Tax & Legal

Joel Uddenäs är utbildad skattejurist och specialiserad inom svensk och internationell skatterätt. Han har under flera års tid arbetat i London med amerikanska och brittiska skattefrågor. Joel har god vana av att arbeta i frågor rörande bland annat fåmansföretag, omstruktureringar och individbeskattning ur ett nationellt såväl som internationellt perspektiv. Han har även bred erfarenhet avseende rådgivning till familjer och dess företag i generatonsskiftesprocessen.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss