Fyra frågor att ha koll på inför höstens marknadsutveckling

Skriven av Michael Livijn

Med hösten nära skriver vår chefsstrateg Michael Livijn om den senaste marknadsturbulensen. Han beskriver hur marknaden klättrar uppför en “wall of worry”, där ständiga risker kan leda till nedgångar. Dessutom listar han fyra frågor som kan ge svar på hur hösten kan utvecklas.

Marknadens vägar är från tid till annan outgrundliga och de senaste veckorna är onekligen ett bra exempel på detta faktum. Vad som under en period kändes som en ordentlig rekyl, med stora rörelser i många tillgångsslag och en klar ”risk-off” i humöret, har under den gångna veckan förbytts i ett relativt lugn och comeback för de flesta marknader. Det är nästan som om rekylen aldrig ägde rum, eller åtminstone är känslan så. Visst, globala aktier, för att ta ett exempel, är ned cirka fem procent sedan toppen i mitten av juli, likväl är de upp runt 15 procent i år. Som jag tog upp i förra veckobrevet (läs mer här) är en rörelse på fem procent ned nästan garanterad under ett kalenderår, så rekylen i början av augusti borde inte ses som en fullständig överraskning.

Läge att blåsa faran över? Nja, det är ju inte riktigt så marknaden fungerar. Jag har ett flertal gånger tagit upp att marknaden klättrar längs en ”wall of worry”, att det ständigt finns olika risker som kan innebära kommande nedgångar. Och med början av augusti i färskt minne, finns det möjligen några frågor att ställa nu när vi snart går in i hösten? Föga förvånande är svaret ja, fast det hade ni ju redan gissat. Här är fyra av dem som marknaden (och jag!) gärna vill ha svar på:

  • Status på den amerikanska ekonomin? En av orsakerna till oron var att ett par ekonomiska datapunkter i USA kom in sämre än väntat i slutet av juli. Genast ställde marknaden om från ”hyggliga ekonomiska utsikter” till ”recessionen är i princip redan här”. Centralt kommande månader är vilket av de två scenarierna som är mest rätt. Vi ska heller inte glömma bort resten av världen, där både Europa och Asien (Kina) väger tungt i den globala utvecklingen av ekonomin.
  • Hur agerar centralbankerna? Förväntningarna på världens centralbanker är att riktningen för styrräntorna är nedåt, oavsett om det gäller Riksbanken, ECB eller Federal Reserve. Den stora frågan är hur mycket och hur snabbt? Två faktorer avgör, inflationen och den ekonomiska utvecklingen. Vad gäller den förstnämnda har inflationsdata, oavsett land/region varit positiv på sistone, vilket ska ställas emot det faktum att centralbankerna själva har kommunicerar att man vill vara helt säkra att inflationen inte tar fart igen. Samtidigt ska detta vägas mot den ekonomiska utvecklingen, tacklar den av mer än väntat blir det visserligen sänkningar, fast av ”fel” anledning. Drömscenariot från marknadens sida är att centralbankerna sänker precis så mycket att inflationen inte ökar samtidigt som de lägre räntorna stöttar ekonomin och därmed undviker en lågkonjunktur. Balansgången är delikat och risken för ett policy-misstag inte försumbar.
  • Hur påverkades sentimentet av rekylen? Året hittills, med undantag av april, har präglats av så kallad ”risk-on”, eller en hög riskvilja. De flesta nyheter och datapunkter har tolkats positivt, oavsett valör. Humöret fick sig dock en rejäl knäck i slutet av juli och även om det till viss del har hämtat sig så är försiktigheten större i nuläget. Blir tolkningsföreträdet positivt eller negativt i höst?
  • Är AI-hypen över och fortsätter breddningen av vinsterna? Ytterligare en faktor till oron runt månadsskiftet var att vissa av mega-techbolagen (Magnificent 7), som till exempel Amazon, signalerade att investeringarna i artificiell intelligens (AI) kanske inte burit den förväntade frukt som marknaden hoppats på. Totalt sett tjänar dock dessa bolag enormt med pengar och har det senaste året stått för i princip hela vinsttillväxten i USA (S&P 500). Andra kvartalets rapportering gick i liknande spår, fast nu börjar de övriga 493 bolagen i detta index att bidra så smått. Förväntningarna inför kommande kvartal är att vinsttillväxten ska breddas från tech-bolagen till övriga sektorer. Om detta inte sker, klarar Magnificent 7 att hålla upp vinsttillväxten?

Ovanstående frågor är naturligtvis inte de enda, men någonstans måste jag dra gränsen och min syn är att de fyra är centrala för hur hösten kommer att utveckla sig. De ska heller inte ses som enskilda frågor utan överlappar varandra på många plan. Förutom dessa kommer det, tro mig, att dyka upp event, kantbollar, nya narrativ och många, många åsikter om vart marknaden är på väg resten av året. Välkommen till höstterminen!

Prenumerera på Michael Livijns marknadsuppdateringar

Du får veckokommentaren en gång i veckan och videoserien "Marknaden" direkt i din inbox.




Input the campaign name that submitters should be added to.





Michael Livijn Chefsstrateg

Michael Livijn har över 20 års erfarenhet ifrån finansbranschen. Han tar fram Formues House View, skriver marknadskommentarer, veckobrev, medverkar i Förmögenhetspodden samt under Formues webinarer. Michael är även extern talesperson för Formue.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss