En hållbar livsstil – för alla!

Skriven av Formue

 

Om det tidigare var förknippat med något flummigt och mossigt, har det tack och lov aldrig varit så hett som nu att leva hållbart! Vad säger den senaste forskningen om hur vi kan bidra till en positiv utveckling för generationer framåt? Vi listar 5 tips! 

Det är svårt att undgå den senaste tidens stora uppmärksamhet kring klimatförändringar och miljöhot. Under World Economic Forum i Davos i januari kom man fram till att de fem största riskerna på fem års front är alla miljörelaterade. Enligt FN:s organ IPCC har vi snart bara 8 år på oss att uppnå Parisavtalets mål om max 1,5 graders uppvärmning. Redan nu förorsakar den höjda temperaturen extrema väderförhållanden som leder till värmeböljor, bränder och stigande vattennivåer. För att en verklig omställning ska ske, måste stora systemförändringar komma på plats med politiker och företag som går i bräschen. Men det finns också en hel del som privatpersoner kan och bör ta till sig!  

1. Mat – ät mer grönt för planeten och hälsan

Under januari 2019 kom en rapport, EAT-Lancet Commission on Food, Planet Health, från samlade forskare världen över, där ibland svenska klimatforskaren Johan Rockström, som visade hur människor behöver ställa om sin kost för att gynna både hälsa och miljö. Det var tydligt att det främsta rådet var att människor behöver äta mindre rött kött. Medan svenskar äter i snitt 700 gram rött kött i veckan, rekommenderar EAT-Lancet enbart 0–200 gram rött kött i veckan(Detta skiljer sig från svenska Livsmedelsverket som rekommenderar svenskar att inte äta mer än 500 gram rött kött och charkuterier i veckan.) Dessutom identifierar EAT-rapporten att vi behöver äta mer grönt, framför allt i form av en tio gånger högre konsumtion av baljväxter och linser samt en fördubbling av grönsaker. Världsnaturfonden följde upp med Köttguiden med liknande råd. ”Genom att äta mindre men miljömässigt bättre kött och välja mer protein från växtriket kan du som konsument bidra till en mer hållbar köttkonsumtion,” skriver dem. 

Planetary health plate

 

2. Resa – minska ditt koldioxidutsläpp 

Flygskam har seglat upp som ett vedertaget begrepp det senaste året. Enligt Naturvårdsverket släpper flyget ut 74 000 gånger mer koldioxid än tågetFörutom mer uppenbara sätt som att utnyttja kollektivtrafik istället för bilen, innoveras det nu flitigt för att fler ska välja mer hållbara sätt att resa på, detta sker i allt från klimatkompensation när man väl flyger till fler utökade tågresor. I framtiden kan det till exempel bli möjligt att ta nattåg från Malmö till London på 16 timmarAndra alternativ inkluderar att resa mer lokalt – många väljer att upptäcka vad Sverige har att erbjuda. Och fler och fler så kallade hållbara retreats poppar upp världen över där man kan njuta med gott samvete. Ett exempel är The Brando i Polynesierna som Barack Obama satte på kartan när han valde att skriva sina memoarer på ön. De 35 rummen är byggda med lokala material, man gror sina grönsaker på plats och får luftkonditionering genom ett havsvattensystem.  

 

Brando spa

 

3. Konsumtion – shoppa smart

Trots att medvetenheten höjts enormt lever vi fortfarande i ett slit-och-släng-samhälleModebranschen är en av de mest ohållbara och förorenande branscherna. Enligt Naturvårdsverket ger textilier och kläder som de svenska hushållen konsumerar upphov till mer än 4 miljoner ton koldioxid. 

Tidskriften Pys.org som fokuserar på senaste forskningen inom det här ämnet, beskriver hur modeindustrin orsakar 10 procent av de globala koldioxidutsläppen. År 2050 förutspås det till hela 25 procent. Hållbar produktion och konsumtion är listat som några av de största utmaningarna vi har enligt FNs globala mål. Världsnaturfonden (WWF) har en smart guide på sin hemsida där man uppmanar till att gå från att sälja produkter till att människor använder tjänster. En så kallad ”Cirkulär ekonomi innebär att man går från en linjär ekonomi där produkter tillverkas, används och sedan slängs – till ett mer cirkulärt och kretsloppsanpassat system, beskriver dem. Detta kan vara allt från lånegarderoben Something Borrowedappen Karma som minskar matsvinn och semesterboende genom Airbnb 

 

Something Borrowed

 

4. Bostaden – minska på elförbrukningen

Varför inte börja tänka mer klimatsmart i ditt eget hem? Förutom att välja inredning med kvalité (helst vintage!) snarare än något trendigt och nytt, kan du även minska på din elkonsumtion genom att sänka inomhustemperaturen och byta till energisnåla vitvaror. WWF vill att vi halverar utsläpp från fossila bränslen från våra bostäder. Detta kan göras med hjälp av LED-lampor, dra ut mobilladdare när de inte används och tvätta i lägre temperaturer. Dessutom kan vi tänka lite extra på att inte slänga mat utan planera måltiderna för minskat matsvinn. 

 

5. Börsen  Spara hållbart 

Enligt WWF har finanssektorn en viktig roll att spela för att vi ska kunna hålla den globala uppvärmningen till max 1,5 grader. Till viss del har detta arbete påbörjats. Men betydligt mer arbete krävs för att Europas stora kapitalägare ska investera i linje med Parisavtalet. Vad kan du som privatperson göra? Det gäller att välja smarta sätt att placera dina pengar på. Ibland krävs även rätt expertis. Burenstam och Partners jobbar för att placera besparingar hållbart. Enligt vår chefsekonom Rose Marie Westman är just miljö och hållbarhet en av de stora trenderna som kommer påverka världsekonomin under året. 

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss