Din portfölj och marknaden just nu – vad behöver du veta?

Skriven av Michael Livijn

Tre högaktuella ämnen just nu är supervalåret som är i full gång, arbetsmarknaden och inflationen i USA, samt “Magnificent 7”. Men vad avslöjar dessa tre områden om marknaden just nu och den framtida utvecklingen? Det skriver Formues chefsstrateg Michael Livijn om, också hur du som investerare kan förhålla dig till vad som händer.

Vill du få veckokommentaren skickad till din epost varje fredag? Klicka här

En av tjusningarna med de globala marknaderna är att det alltid är fullt blås. Med det menar jag att det händer så mycket att det är hart när omöjligt att få en rimlig överblick och framför allt, att fundera kring hur olika händelser och datapunkter dels kan påverka varandra, dels hur de påverkar den framtida utvecklingen. När saker och ting blir för komplexa tenderar vi som människor att förenkla för att kunna närma oss situationen. Det gäller livet i allmänhet, men marknaden i synnerhet. Därför tänkte jag, helt arbiträrt, att plocka upp en del av bitarna och försöka ge en kort överblick(!) av vad som rör sig på marknaderna just nu:

  • Valbonanza. I vår del av världen är såklart fokus på det nyliga valet till EU-parlamentet. För svensk del var det enda som hände att ett mandat gick från ett parti till ett annat (Sverige har 21 av de totalt 705 mandaten), fast på europeisk nivå var det större rörelser. I Frankrike utlyste president Macron nyval efter att hans parti förlorat stort i EU-valet till Marine Le Pens ”Rassemblement National”, och även i Tyskland förlorade de mer etablerade partierna mark till mer populistiska alternativ. Just Tyskland-Frankrike är huvudaxeln i Europasamarbetet, och med en viss osäkerhet om framtiden kring detta samarbete om mer nationellt orienterade partier skulle få större inflytande reser det en del frågor kring de utmaningar som Europa står inför i det globala perspektivet (läs mer om dessa här).

    Även på andra håll har det varit val. I Indien fick visserligen Narendra Modi fortsatt förtroende, men hans parti lyckades inte att behålla sin majoritet i parlamentet. Det betyder en koalition och kompromisser framöver. Med tanke på Indiens starka tillväxt de senaste åren (och för den delen utvecklingen på de indiska marknaderna) betyder det en ökad osäkerhet om den framtida kursen, vilket också reflekterades i att den indiska marknaden föll efter resultatet. Valet i Mexiko innebar dock ett förstärkt förtroende för det regerande partiet Morena och den nya presidenten Claudia Scheinbaum, ett utfall som inte heller togs emot med öppna armar av marknaden.

  • Arbetsmarknad/inflation i USA. Vad arbetsmarknaden tar bort ger inflationen tillbaka. Med det menar jag utfallet av den månatliga skörden av makroekonomisk data från USA. En starkare siffra än väntat för antalet nyskapade jobb (Payrolls) fick marknaden att oroa sig för uppskjutna/färre räntesänkningar från centralbanken Federal Reserve i början av månaden. Sedan kom nya inflationssiffror som också gick emot förväntningarna genom att vara lägre, varpå marknaden genast glömde den förstnämnda siffran. Tillsammans med Feds kommunikation efter onsdagens räntebesked (oförändrad styrränta), som tolkades som mer ”duvaktig” än ”hökaktig” är det återigen gladare toner vad gäller penningpolitiken. Fed väntas följa bland annat ECB och Riksbanken med en möjlig räntesänkning i oktober.
  • Magnificent 7 – igen. De amerikanska techgiganterna har delvis wobblat lite under 2024 och till exempel Tesla har tappat nästan 30 procent. Samtidigt är chipbolaget Nvidia upp 160 procent(!), vilket mer än väl kompenserar för gruppen totalt. Och sett till marknadsvärdet är dessa sju nu hela 32,3 procent av indexet S&P 500 trots att de bara utgör 1,4 procent av de 500 bolagen i indexet. Tilläggas bör att de vid årsskiftet utgjorde 28 procent av indexet. Debatten om koncentrationen är bra eller dålig går vidare, men faktum kvarstår, dessa bolag har under 2023 och under första kvartalet 2024 stått för i princip hela vinstökningen som skett för S&P 500. Så länge den trenden fortsätter kommer de troligen att behålla sin dominans i index, även om det så klart skulle vara nyttigt med en bättre bredd i vinsttillväxten.

Blott ett axplock av fokusområden, likväl har den allomfattande marknaden samma problem som oss dödliga, det går inte att hålla koll på allt. tiotusenkronorsfrågan är naturligtvis vad ovanstående (och allt annat) säger om framtiden? Med risk för att det framstår som att jag glider undan ansvaret tänker jag vara ärlig: jag vet inte. Jag noterar dock att vi haft en mycket stark period i drygt ett halvår, och att det därmed har prisats in en hel del goda nyheter. Därför tror jag mer på att kalibrera sina förväntningar snarare än ha en tvärsäker åsikt om utvecklingen framöver. Jag skulle bli (positivt) förvånad om den bara fortsatte i tangentens riktning under resten av 2024. En sak är jag dock säker på: dagens potpurri kommer att vara annorlunda om inte så länge, och för den med en långsiktig portfölj finns det andra fokusmöjligheter än att försöka få rätsida på vart marknaden ska ta vägen!

Testa om vi är rätt partner för dig och din familj!


Fråga 1 av 8

Fråga 2 av 8

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 4 av 8.

Fråga 5 av 8.

Fråga 6 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 7 av 8.

Fråga 8 av 8.
Tack för dina svar! När du skickar in detta formulär kommer en av våra medarbetare ta kontakt för ett första förutsättningslöst samtal.









Michael Livijn Chefsstrateg

Michael Livijn har över 20 års erfarenhet ifrån finansbranschen. Han tar fram Formues House View, skriver marknadskommentarer, veckobrev, medverkar i Förmögenhetspodden samt under Formues webinarer. Michael är även extern talesperson för Formue.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss