Déjà vu all over again?

Skriven av Michael Livijn

Minnesgoda läsare noterar förstås att rubriken luktar lite återanvändning, jag kontrar med att riktigt bra citat tål att upprepas eftersom dessa citat ofta träffar så rätt. Och vad syftar jag då på? Jo, starten på september hade en viss resonans med exakt det som hände…

…under starten av augusti. Liksom då var det en sämre än förväntad makrosiffra som var en av anledningarna, även om en hel del av orsakerna till augusti-raset var frånvarande denna gång. Detta faktum triggar åtminstone hos mig en viss nyfikenhet över reaktionen i början av veckan. Upplagt för en liten jämförelse med andra ord:

  •  Ingen rotation. Inför augusti hade framför allt större bolag, och specifikt megatech-bolag i USA, haft en knackig utveckling samtidigt som småbolag gjort en strålande comeback under samma tidsperiod. Denna gång sålde allt av, oavsett storlek. Visst, chip-bolaget Nvidia fick mycket uppmärksamhet då det den 3 september stod för det största fallet i marknadsvärde hos ett enskilt bolag någonsin (278 mdr $), men fallet var som sagt bredare än så för marknaden som helhet.
  • Ingen carry-trade. En annan stark drivkraft i augusti-fallet var den så kallade carry-trade:en, där man lånar i en valuta med låg ränta (i detta fall japanska yen) och investerar pengarna i tillgångar med högre avkastning. Bank of Japans räntehöjning i slutet av juli fick yenen att stärkas och ”vände” hela carry-trade:en, vilket definitivt bidrog till oron då. Idag är investerarna inte längre ”korta” japanska yen, utan svagt ”långa”.
  • Inga förväntningsförändringar på Federal Reserve. Under sommaren skiftades förväntningarna på kommande räntesänkningar från centralbanken Federal Reserve i USA flitigt (till sist landade marknaden i en sänkning de kommande 4 mötena). Under augusti och början av september har förväntningarna legat i princip fast.
  • Inget trubbel i chipsektorn. Nvidia hamnar ofta nuförtiden, vare sig vi vill det eller inte, i centrum och ovanstående siffra i marknadsvärdestapp reser så klart en del frågor. Under rapportsäsongen i juli framkom en del väl inlindade formuleringar från till exempel Amazon att satsningen på artificiell intelligens kanske inte hade gett så snabba resultat (läs: vinster) som förväntat. Dock, den globala försäljningen av chip ökade med 2,7% från juni till juli och växte därmed med 18,7% i årstakt (den siffran kom dagen innan fallet den 3 september). Dessutom, Nvidias rapport förra veckan slog återigen förväntningarna.

Det lämnar såklart frågan: vad var det egentligen som hände? Jag ska absolut inte hävda att jag har något rakt svar på den frågan, fast jag har några funderingar. En av dessa rör sentimentet, eller helt enkelt marknadens humör. Fallet i augusti föregicks av en mycket lång period (sedan oktober -23) av girighet, eller ”greed”, på marknaden. Med undantag av april var det riskviljan som satt i förarsätet och de flesta nyheter, goda som dåliga, tolkades positivt. I en sådan miljö är det lätt för både den enskilde investeraren och marknaden som helhet att invaggas i en falsk trygghet om att utvecklingen bara kommer att fortsätta i samma riktning. När det väl vänder, vilket det gjorde med besked i början av augusti, brukar reaktionen bli ganska våldsam. Här misstänker jag att muskelminnet fortfarande är relativt färskt hos marknaden efter förra månaden. När det börjar brännas av någon anledning så är säljknappen betydligt närmare, vilket jag tror var en klart bidragande orsak till fallet i början av veckan.
Sedan ska vi heller inte glömma bort att nämnda period av girighet, eller ”risk-on” på marknaden, faktiskt har producerat en fantastisk avkastning. Sedan botten i slutet av förra oktober är globala aktier upp 21% (svenska aktier 33%!), så en hel del positiva nyheter/förväntningar ligger troligen i kurserna. Med sjunkande räntor under perioden har även ränteplaceringar haft en fin utveckling. Vetskapen om detta kan bidra till att marknaden hellre fäller än friar när något oförväntat dyker upp. Och tro mig, det kommer det att göra. Återstår att se om det blir deja vu all over again!

 

Prenumerera på Michael Livijns marknadsuppdateringar

Du får veckokommentaren en gång i veckan och videoserien "Marknaden" direkt i din inbox.




Input the campaign name that submitters should be added to.





Michael Livijn Chefsstrateg

Michael Livijn har över 20 års erfarenhet ifrån finansbranschen. Han tar fram Formues House View, skriver marknadskommentarer, veckobrev, medverkar i Förmögenhetspodden samt under Formues webinarer. Michael är även extern talesperson för Formue.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss