Bukowskis klockexpert tipsar

Skriven av Formue

Klockor är en tidlös och säker investering. Men hur ska man tänka för att välja rätt? Burenstam & Partners träffar Bukowskis klockexpert Carl Palmegren som ger sina bästa tips på vintageklockor som håller i tiden.

I takt med det ökade internationella intresset för klockor, har även Skandinavien fått upp ögonen för en säker investeringsmöjlighet – vintageklockor. Auktionsverket Bukowskis har en lång tradition och stor expertis på området. De har märkt av hur intresset ökat i Sverige.

– Klockor i Sverige har bevarats väldigt bra, mycket tack vare vårt klimat. Vi har en stor klockskatt här i Sverige, säger Bukowskis klockspecialist Carl Palmegren. Det viktigaste menar han är att satsa på kvalitet, vilket alltid lönar sig.

En kvalitetsklocka är en investering som alltid går att sälja igen. Kom ihåg: Allt som glimmar är inte guld.

Hur behåller man då värdet på sin klocka?

Enligt Carl Palmegren är en klocka till för att användas men man ska försöka att inte repa den för mycket och undvika stötskador.

– Vid en eventuell service ska man undvika att byta ut för många komponenter i klockan. Originaldelar är alltid bra för att behålla värdet på klockan och om delar behöver bytas ut be då om att få tillbaka originaldelarna separat, säger han och lägger till att något som är viktigt att tänka på är även att en reparation kan få stor effekt på värdet. Urverkets funktion har en förvånansvärt liten betydelse för värdet av en vintage-klocka.

– Originaldelar och en boett i fint skick är alltid mer värdefullt än ett felfritt urverk.

Vid en service av en äldre klocka är det viktigt att tänka på att det yttre skalet (boett, urtavla, visare) ska lämnas så orört som möjligt. Undvik att till exempel byta ut urtavlor, polera klockan och byta visare. Bukowskis sålde hösten 2017 en Omega Speedmaster med originaldelar från 1958 för 2,2 miljoner kronor, ett halvår senare sålde vi annan Speedmaster från samma år men som hade varit inne på en service. Urverket var felfritt men urtavla, visare och glasring var utbytt, klockan såldes för 100 000 kronor.

 

Carl Palmegren

Carl Palmegren

Vad ska man tänka på när man köper en klocka på auktion?

– Läs Bukowskis konditionsrapporter, där beskriver vi specialister skicket på klockan i boetten, urverket, urtavla och visare.

Hur försäkrar man sig om att den är äkta?

– Vi går igenom samtliga delar på varje klocka innan den läggs ut till försäljning. Vidare så undersöker vi att serienummer och referensnummer är tidsenliga och korrekta för varje modell. Vid enstaka fall, konsulterar vi museum eller tillverkares arkivavdelning för att säkerställa att samtliga av klockans delar är korrekta till just den modellen.

Varför skiljer sig priser så mycket inom ett varumärke?

– Det är framförallt trender som styr och sedan är vissa modeller mer efterfrågade än andra, vilket exempelvis kan bero på om en känd person har haft en speciell klocka. Sedan påverkar även faktorer som proveniensen, hur teknisk komplicerad klockan är och om urverket är avancerat.

Vilka är de främsta klockvarumärkena att samla på?

– De senaste åren har vi sett en stor och ökad efterfrågan på klockor av Rolex och Patek Philippe.

Patek Philippe

Patek Philippe klockor

Har det varit en bra investering att investera i klockor?

– Samlarklockor har varit en riktigt bra investering som under de senaste åren har ökat väldigt mycket i värde. Och har du köpt en klocka på auktion de senaste åren har den med sannolikhet ökat i värde, då det alltid är bra att köpa på auktion.

Vilken prisklass säljer Bukowskis klockor inom? Och vad är rekordpriset ni har uppnått?

– Vi säljer klockor från 3000 kronor till över en miljon kronor. Vårt rekord är en Omega Speedmaster, första generationen för 2,2 miljoner kronor, som också blev ett världsrekord.

I november gick höstens upplaga av auktionen Important Timepieces av stapeln. Hur gick det?

– Fantastiskt bra. Höstens Important Timepieces fick bästa resultatet någonsin för klockauktioner i Norden. Det blev ett nytt auktionsrekord som sammanlagt klubbade klockor för närmare 10 miljoner kronor, med ett snittpris som fortsätter öka och som stadigt närmar sig 100 000-kronorsnivån.

 

[sc name=”kontakt_forvaltning”]

 

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss