Julen står för dörren och vi som uppskattar god julmat och julmys vet att det snabbt kan visas på vågen i januari. Många av oss startar därför det nya året med goda intentioner om att gå ned i vikt – och råden haglar. Det råder heller ingen brist på goda råd när det kommer till hur du bygger upp och förvaltar en förmögenhet. Men det kanske är som att gå ned i vikt, att det mest effektiva rådet faktiskt är ganska enkelt?
Låg- och högkolhydrater, långa och korta fasteperioder, fettperioder, hög kontra låg träningsintensitet. Efter julens många frestelser är det lätt att gå vilse i sökandet efter råd om en lyckad viktnedgång. En sak är dock experterna på området tämligen överens om; om du äter mindre än du förbränner så går du ner i vikt. Jag är ingen bantningsexpert (det vet de som känner mig), men det här rådet verkar vettigt. Men kanske är det lättare sagt än gjort?
Samma tankesätt gäller när du ska bygga upp en förmögenhet (oavsett storlek). Om du spenderar mindre än du tjänar och investerar mellanskillnaden på ett förnuftigt sätt kommer du över tid ha potential att bygga upp betydande medel. Till exempel kommer 100 000 över en tioårsperiod med en tvåprocentig årlig genomsnittlig avkastning efter skatt och inflation nå över 130 000 (även detta efter skatt och inflation). Det är bara att starta beräkningarna.
Sätt mål och ha en plan
De som över tid lyckas med sin viktnedgång har en sak gemensamt. De sätter upp ett tydligt mål och har en konkret plan för hur de ska nå dit – och de följer sin plan. Samma princip gäller när du ska bygga upp en förmögenhet. Sätt upp tydliga mål och ha en plan. Här finns ytterligare en parallell mellan en viktnedgång och förvaltning. När du sätter upp mål om att till exempel gå ner fem kilo är det sällan enkom för att vågen ska visa en siffra som är lägre än den tidigare. Det handlar om att det därigenom kanske blir enklare att leka med barnbarnen på vardagsrumsgolvet, kanske att bestiga det där berget du länge drömt om. Eller kanske bara för att må bättre. Detsamma gäller när det kommer till finansiell förvaltning. Det är inte fyra eller fem procent i avkastning i sig som ska vara målet, snarare vad en specifik avkastning kan göra för dig och din familjs liv.
Sätt upp ett mål: Kanske kommer du äntligen upp på den där bergstoppen du länge drömt om.
Lätt att falla ur kurs
Okej, vi sätter upp några mål och gör en plan för hur vi ska nå dem. Många av oss har finansiella medel till övers, kanske egenskapade, kanske via ett arv, en gåva eller via utdelning. Så varför misslyckas vi med att bygga upp värden? Svaret är likt svaret vid en viktnedgång; vi faller ur kurs!
Kanske behöver du ta ut pengar för att hjälpa barnen med ett boende, kanske för att vidareutveckla ditt företag, kanske köpa drömbilen. Problemet är att marknaden inte tar hänsyn till när du behöver pengar. Kanske är aktiemarknaden nere i en dipp precis när du behöver sälja. Med det försvinner mycket av den ackumulerade avkastningen iväg, direkt.
Det viktigaste du kan göra är att noga fundera över vad du kommer att behöva pengar till i framtiden och att planen som är satt tar höjd för det. Du bör också ha en tydlig översikt över hur mycket du har och hur mycket du spenderar (den som ska gå ned i vikt kanske väger sin mat och mäter sin kaloriförbrukning). Sedan måste du försöka hålla dig till planen – oavsett frestelser och känslor du upplever omkring dig (marknadsturbulens är ett bra exempel på båda).
Extremt är sällan bra
En extrem viktnedgång fungerar sällan bra över tid och få vill leva på ett ekonomiskt minimum. Trots det läser vi allt oftare om yngre individer som väljer att förtidspensionera sig för att leva ett lyckligt liv med låga kostnader. För de flesta handlar det om att ha ett realistiskt förhållningssätt till den egna konsumtionen, och vad man vill uppnå.
Om du lyckas med detta har du goda förutsättningar att bygga upp en finansiell förmögenhet som kommer hjälpa dig att leva det liv du drömmer om. Om jag hade haft ett ess i rockärmen hade du varit den första jag berättade det för. Tyvärr är det som att gå ned i vikt, det enkla är det bästa – hur svårt det än är.