Som företag och företagare finns det många viktiga avtal och dokument att ha på plats av olika anledningar. Två av dessa är bolagsordningen och aktieägaravtalet. Här går vi igenom vad, varför, hur – vad de två omfattar, varför du ska upprätta dem och hur du går tillväga när du gör det.
Det finns många viktiga avtal och dokument att ha koll på i företagsvärlden för ett tryggt företagande. Två av dessa är bolagsordningen och aktieägaravtalet som med sina olika syften kompletterar varandra. En av dessa är obligatorisk, den andra frivillig. En av dessa är offentlig, den andra är inget offentligt dokument. En av dessa reglerar företaget, den andra relationerna mellan aktieägarna.
I den här artikeln får du svar på vad bolagsordningen och aktieägaravtalets grundläggande syfte är, vad de omfattar och vilka frågor som kan regleras i dem, också vad som skiljer dem åt och hur du kan upprätta dem.
Vad är en bolagsordning?
Bolagsordningen är ett obligatoriskt dokument för alla aktiebolag. Det är ett nödvändigt dokument för aktiebolag som fastställer regler för hur bolaget ska drivas, till exempel hur nya aktier kan skapas och hur de får säljas eller köpas, styrelsens sammansättning, revisorers roll och krav för ekonomiska rapporter.
Varför är bolagsordningen viktig?
Bolagsordningen skapar klarhet och förutsägbarhet för företaget och dess aktieägare genom att tydliggöra företagets struktur och regler, vilket säkerställer att alla parter känner till sina rättigheter och skyldigheter.
Hur upprättar du en bolagsordning?
Grundarna skriver bolagsordningen vid företagets start och den måste godkännas av Bolagsverket. Den måste vara noggrant utformad och regelbundet uppdateras för att hålla sig i linje med lagstiftning och bolagets utveckling.
Vad är ett aktieägaravtal?
Ett aktieägaravtal är en frivillig juridisk överenskommelse mellan aktieägare i ett bolag som reglerar specifika rättigheter och skyldigheter samt frågor om aktieöverlåtelser, strategiska beslut, vinstdelning och konflikthantering.
Tillsammans med ett äktenskapsförord kan det även fastställa att aktier är enskild egendom och inte ingår i bodelning vid personliga förändringar som till exempel en skilsmässa.
Varför är aktieägaravtalet viktigt?
Genom att klargöra aktieägares agerande i olika situationer minskar du risken för framtida tvister och säkerställer att bolagets verksamhet hanteras smidigt.
Hur upprättar du ett aktieägaravtal?
Aktieägaravtalet skrivs av aktieägarna och anpassas efter företagets specifika behov. För att säkerställa att avtalet är juridiskt bindande och skyddar aktieägarnas intressen kan det vara en bra idé att ta hjälp av en specialist.
Varför behöver du en bolagsordning och ett aktieägaravtal?
Bolagsordningen och aktieägaravtalet kompletterar varandra. Den förstnämnda utgör företagets juridiska ramverken men har begränsningar och är ofta relativt generell och täcker inte alla situationer som kan uppstå mellan aktieägarna. Aktieägaravtalet kan istället möta specifika behov och relationer mellan aktieägarna samt situationer och frågor som kan uppstå och påverka deras samarbete.
Vilka formkrav finns?
Bolagsordningen måste innehålla obligatoriska uppgifter enligt aktiebolagslagen och ska godkännas av Bolagsverket. Aktieägaravtalet har dock inga specifika lagstadgade formkrav, men för att vara juridiskt bindande bör det vara skriftligt och hantera relevanta frågor som påverkar ägandet och styrningen av bolaget. Det ska även undertecknas av alla parter och förvaras av bolaget.
Har du frågor om viktiga juridiska dokument? Här kommer du i kontakt med Formues jurister
Läs vår guide om sju viktiga juridiska dokument
Få insikt i vilka dokument som kan skydda dig, din familj och dina tillgångar.