Tre anledningar till varför du ska ha en framtidsfullmakt

Skriven av Formue

Har du funderat på vad som skulle hända om du plötsligt inte kan ta hand om dig själv eller ditt företag på grund av sjukdom, skada, åldrande eller andra oförutsedda händelser? Med en framtidsfullmakt är du förberedd på det oväntade. Här svarar vi på vanliga frågor om framtidsfullmakter och listar tre anledningar till varför du bör ha en.

Det är lätt att blunda för oväntade händelser när allt rullar på och livet känns stabilt. Men tänk dig en plötslig förändring: en morgon när du vaknar och kroppen inte lyder, en allvarlig olycka, eller en situation där du inte längre kan kommunicera eller sköta din ekonomi. Dessa oväntade ögonblick kan kännas främmande och skrämmande, men de kan också vända upp och ner på livet på sätt som vi inte kan förutse. Det är här en framtidsfullmakt kan göra stor skillnad. En framtidsfullmakt är ett av de viktigaste dokumenten att ha tillgängligt även om det förhoppningsvis aldrig behöver användas.

Här går vi igenom vad en framtidsfullmakt är, vad som kan hända om du inte har en, vad den bör innehålla, hur du upprättar den och var du förvarar den. Vi listar också tre viktiga anledningar till varför det är bra att ha en framtidsfullmakt redo.

Vad är en framtidsfullmakt?

En framtidsfullmakt är ett juridiskt dokument som ger dig möjligheten att välja en person du litar på att sköta dina personliga och ekonomiska angelägenheter, till exempel hantering av bankkonton, betalningar, boendefrågor och medicinsk vård, om du en dag inte längre kan göra det själv på grund av till exempel fysisk eller psykisk sjukdom. Du kan anpassa din framtidsfullmakt efter dina specifika behov och önskemål, vilket minskar risken för att tredje part, såsom kommunen eller tingsrätten, behöver utse en god man åt dig. Det ger även dina närstående trygghet eftersom du kan förklara dina önskemål och behålla kontrollen över hur dina tillgångar hanteras. Enligt lagen är det den du ger framtidsfullmakten till som har att avgöra när du är i ett sådant tillstånd att du inte längre har förmåga att ta hand om dig själv och framtidsfullmakten behöver tas i bruk.









 

Vad händer om du inte har en framtidsfullmakt?

Om du hamnar i en situation där du inte längre kan ta hand om dig själv och inte har en framtidsfullmakt, måste en god man utses för att sköta dina personliga och ekonomiska angelägenheter. Den gode mannen kan vara en närstående, men det är inte alltid fallet, och de beslut som tas kanske inte överensstämmer med dina önskemål. Dessutom har den gode mannen enligt lag väldigt begränsade befogenheter och måste ofta ha godkännande från Överförmyndaren för mer omfattande åtgärder, som att köpa eller sälja fastigheter eller fördela tillgångar till dina barn eller barnbarn. 

Vad bör ingå i din framtidsfullmakt?

En framtidsfullmakt är avgörande för att säkerställa korrekt hantering av dina ekonomiska, personliga och juridiska angelägenheter när du inte längre kan ta hand om dem själv. Nedan är viktiga punkter att inkludera i din framtidsfullmakt:

  • Ekonomiska tillgångar: Fullmakten bör omfatta hantering av dina ekonomiska tillgångar, som bankkonton, pensions- och försäkringsärenden, investeringar, samt möjligheten att säga upp abonnemang och tjänster som inte längre behövs. Den kan även inkludera rätten att sälja fastigheter och andra tillgångar.
  • Gåvor: Du kan ge fullmaktshavaren befogenhet att ge gåvor till dina närstående enligt dina önskemål och att säkerställa att gåvorna behandlas korrekt.
  • Representation gentemot myndigheter: Fullmakten kan tillåta din representant att agera på dina vägnar gentemot offentliga myndigheter.
  • Företagsägande: Om du äger ett aktiebolag, bör fullmakten innehålla anvisningar om hur företaget ska skötas. Det kan inkludera beslut om val av styrelseledamöter, beslutsprocesser och eventuell utdelning av vinster.
  • Personliga önskemål och behov: Det är viktigt att inkludera dina personliga önskemål och behov. Det kan handla om boende- och vårdalternativ, dagliga behov och fritidsaktiviteter, samt beslut om relationer och kontakter med familjemedlemmar.
  • Livskvalitet: Fullmakten kan också omfatta aktiviteter som främjar din livskvalitet, till exempel resor, hobbyer och andra sociala aktiviteter.

Genom att noggrant planera och specificera alla dessa områden i din framtidsfullmakt kan du säkerställa din trygghet och ditt välbefinnande i framtiden, även om du inte längre kan ta egna beslut. Det är viktigt att upprätta fullmakten med omsorg och att regelbundet se över och uppdatera den vid behov.

Hur upprättar du en framtidsfullmakt?

För att säkerställa att din framtidsfullmakt är giltig, kan det vara viktigt att ta hjälp av en specialist. Nedan följer de formella krav som måste uppfyllas för att fullmakten ska vara juridiskt bindande:

  • Ålder och vid sina sinnes fulla bruk: Du måste vara över 18 år och vid dina sinnes fulla bruk vid tidpunkten för upprättandet av fullmakten.
  • Skriftlig form: Fullmakten måste vara skriftlig och undertecknad av dig personligen.
  • Vittnen: Underteckningen måste ske i närvaro av två vittnen som också ska skriva under samtidigt. Vittnena får inte vara jäviga för att säkerställa fullmaktens giltighet och opartiskhet. Det betyder att inga familjemedlemmar varken till dig själv eller fullmaktshavaren får lov att vara vittnen.
  • Datum: Det är viktigt att ange datum på dokumentet för att tydligt visa när fullmakten upprättades. Detta kan vara avgörande om det uppstår frågor kring din förmåga att förstå innebörden av fullmakten vid tidpunkten för undertecknandet.
  • Bifogat läkarintyg: Om så önskas kan fullmakten inkludera krav på ett läkarintyg som styrker att du inte längre har förmågan att ta hand om dig själv. Detta kan vara till hjälp för att fullmakten ska kunna tas i bruk vid rätt tidpunkt.

Hur förvaras framtidsfullmakten?

Det finns ingen specifik förvaringslösning för framtidsfullmakter. Det betyder att du själv måste ta ansvar för att förvara den på en säker plats. Det är också viktigt att kommunicera med din fullmaktshavare om var framtidsfullmakten förvaras och säkerställa att fullmaktshavaren har åtkomst till förvaringsplatsen. Att ha en tydlig och lättåtkomlig förvaringsplats för din framtidsfullmakt är avgörande för att säkerställa dess effektivitet och användbarhet när det behövs. 

Tre anledningar till att skriva en framtidsfullmakt:

1. Bevara din självständighet

Välj en fullmaktshavare, en reserv och begränsningar 

Med en framtidsfullmakt kan du själv välja vem som ska ta hand om dina angelägenheter när du inte längre kan göra det. På så sätt säkerställer du att det tas hänsyn till just dina önskemål och preferenser. Många väljer sin partner eller nära familjemedlem, men det är klokt att även utse en reserv ifall den först valda personen av något skäl inte längre kan företräda dig. Du har även möjlighet att bestämma riktlinjer och begränsningar för förvaltningen som fullmaktshavaren måste följa. Till exempel kan du kräva att din bostad endast får säljas när du och dina närmaste inte längre kan bo där, eller att större gåvor endast får ges till vissa personer, exempelvis till dina barn, och under vissa förutsättningar. 

2. Skydda dina ekonomiska intressen

Undvik en ineffektiv förvaltning av dina tillgångar 

Med en framtidsfullmakt kan du se till att dina tillgångar och din ekonomi hanteras så som du önskar och enligt dina preferenser, i stället för att hamna i en situation med godmanskap där en god man tar hand om dina tillgångar. Det innebär vanligtvis att tillgångarna placeras på ett konto med låg ränta och ingen aktiv förvaltning, vilket sällan är en optimal förvaltning. Om du har ett företag kan du i en framtidsfullmakt bestämma vem som ska företräda dina aktier i bolaget. Det kan också vara lämpligt att se till att framtidsfullmakten även fungerar vid ett generationsskifte, så att sjukdom eller annat hälsotillstånd inte omöjliggör ett planerat generationsskifte.  

3. Trygghet för din familj

Ta hänsyn till dina närstående och undvik konflikter 

Med en framtidsfullmakt kan du minska stressen bland dina närstående genom att ge dem tydliga riktlinjer om hur du vill att saker och ting ska skötas. För dina närstående kan det kännas tungt att behöva förhålla sig till en god man som kanske inte känner till dina behov och önskemål, och till Överförmyndaren i kommunen, vars godkännande krävs i vissa situationer och har lång handläggningstid. Genom en framtidsfullmakt kan du även ge tydliga instruktioner för att förebygga konflikter och osämja angående dispositionen av din bostad, stuga och andra tillgångar du äger. 

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig här, eller kontakta oss här om du vill ha hjälp med att upprätta en framtidsfullmakt

 

 

Läs vår guide om sju viktiga juridiska dokument

Få insikt i vilka dokument som kan skydda dig, din familj och dina tillgångar.

Läs guiden

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss