Fem fördelar med att ha ett äktenskapsförord redo 

Skriven av Formue

Har du någonsin funderat över vad som händer med dina och din partners tillgångar om ni skulle skilja er? Med ett äktenskapsförord kan ni på förhand bestämma vad som ska vara enskild egendom och undantas från giftorätten vid en eventuell bodelning. Här svarar vi på vanliga frågor om äktenskapsförord – och listar fem fördelar med att ha ett.

Redan 1921 fick svenska par möjligheten att registrera äktenskapsförord, och 2021 markerades 100-årsjubileet för denna rättighet. Trots det är det långt ifrån alla som väljer att utnyttja möjligheten. Enligt statistik från SCB gifte sig 44 190 par i Sverige under 2023, men endast 13 265 äktenskapsförord registrerades hos Skatteverket. Det innebär att ungefär 30 procent av paren valde att upprätta ett äktenskapsförord. Samma år uppgick antalet skilsmässor till 21 231 i Sverige (SCB), vilket tydligt visar vikten av att överväga ett äktenskapsförord som en förebyggande åtgärd. 

Vad är ett äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord är ett juridiskt avtal där makar kan bestämma i förväg vilken egendom som ska vara enskild och inte delas om de skiljer sig eller om en avlider. Det kan handla om bostäder, bilar, eller andra tillgångar som de ägde innan de gifte sig, eller som de fått genom arv eller gåva under äktenskapet, samt inkomst och tillgångar som genereras av separat egendom. Syftet med avtalet är att tydliggöra vem som äger vad och förenkla den ekonomiska hanteringen vid en eventuell separation. För att vara giltigt måste avtalet upprättas skriftligt och registreras hos Skatteverket. 

Vad kan du skriva i ett äktenskapsförord?

I ett äktenskapsförord kan ni bestämma vilken egendom som ska förbli enskild och inte delas vid skilsmässa eller dödsfall. Det innebär att ni kan:

  • Ange vilken egendom ni har med er in i äktenskapet som ska förbli enskild.
  • Reglera hur ny egendom som skaffas under äktenskapet ska hanteras, till exempel om den ska vara giftorättsgods eller enskild egendom.
  • Definiera hur gåvor och arv som mottas under äktenskapet ska hanteras.
  • Klargöra vem som ansvarar för eventuella skulder kopplade till den enskilda egendomen.







 

När ska du skriva ett äktenskapsförord?

Att skriva ett äktenskapsförord är viktigt för makar som vill ändra egendomens karaktär från giftorättsgods till enskild egendom, eller vice versa. Det är särskilt viktigt om en av makarna äger betydande tillgångar eller om specifika ekonomiska förhållanden behöver regleras, som arv och gåvor. Det kan också vara viktigt när en part har betydande skulder, för att säkerställa att den andra parten inte blir ansvarig för dessa skulder vid en eventuell separation. För att en sådan reglering ska vara effektiv krävs ett heltäckande äktenskapsförord som bestämmer att all egendom ska vara enskild. Det går inte att i ett äktenskapsförord specificera att en viss skuld ska vara enskild, förutom om skulden är säkrad av enskild egendom.

Kan du skriva och ändra ett äktenskapsförord i efterhand?

Det är möjligt att både skriva och ändra ett äktenskapsförord i efterhand. För att göra en ändring måste båda parter vara överens om villkoren och upprätta ett nytt äktenskapsförord som tydligt specificerar de nya villkoren. Det kan vara för att anpassa sig till ändrade ekonomiska förhållanden eller livssituationer. Det är viktigt att formellt upprätta ändringen och registrera den hos Skatteverket för att säkerställa dess giltighet. 

Hur skriver du ett äktenskapsförord?

Det kan vara en bra idé att ta hjälp av en specialist för att säkerställa att ert äktenskapsförord uppfyller alla formella krav och är korrekt formulerat enligt era behov. För att ett äktenskapsförord ska vara juridiskt giltigt måste det:

  • Upprättas skriftligt
  • Dateras och undertecknas av båda parter
  • Registrerat hos Skatteverket

Vilka vanliga missuppfattningar finns det?

En vanlig missuppfattning är att ett äktenskapsförord endast behövs när man redan har betydande tillgångar. I själva verket är det lika viktigt för att skydda sig mot skulder och för att tydligt klargöra ekonomiska förväntningar. En annan missuppfattning är att ett äktenskapsförord signalerar brist på tillit eller förutser en framtida skilsmässa. Tvärtom är det ofta en förebyggande åtgärd för att hantera de ekonomiska aspekterna av äktenskapet på ett klart och förutsägbart sätt. 

Formues familjerättsjurister hjälper er att skriva ert äktenskapsförord

Fem fördelar med att skriva ett äktenskapsförord:

1) Bestämma vad som ska hända med er egendom

Med ett äktenskapsförord kan ni som makar besluta hur er egendom ska hanteras – vilken som ska vara giftorättsgods och vilken som ska vara enskild. Det gör att ni kan skräddarsy en lösning som passar just er, i stället för att följa den karaktärisering som lagen ger.

2) Skapa klarhet kring gåvor eller arv med villkor om enskild egendom

Det är inte ovanligt att makar får egendom i gåva eller genom arv med villkor om att den ska vara enskild. Om denna egendom byts ut eller blandas med annan egendom kan det uppstå osäkerhet om dess status. Ett äktenskapsförord kan tydligt fastställa att sådan egendom fortsatt ska vara enskild, vilket skapar klarhet och förutsägbarhet.

3) Jämna ut ekonomiska skillnader

Äktenskapsförord förknippas ofta med att undvika en 50/50-delning av egendom som lagen föreskriver, men det kan också användas för att skapa en 50/50-delning eller minska ojämlikheter. Det kan exempelvis röra sig om fall där en maka har ärvt sina föräldrar med villkor om enskild egendom i testamente, medan den andre makens föräldrar inte har villkorat sitt arv. I ett sådant läge kan äktenskapsförordet användas för att göra även den andra makens arv till enskild egendom och på så vis utjämna, helt eller delvis, den ojämlikhet som annars hade uppstått.  

4) Reglera aktier och avkastning

För många entreprenörer är det mer regel än undantag att aktieägaravtal kräver att aktierna ska vara enskild egendom. För att uppfylla det kravet behöver delägaren och deras make eller maka upprätta ett äktenskapsförord. Det är också möjligt att specificera att aktierna ska vara enskilda enligt aktieägaravtalet samtidigt som utdelningen från aktierna, det vill säga avkastningen som betalas till maken privat, ska vara giftorättsgods.

5) Säkerställa svensk lagstiftning vid utlandsvistelse

Precis som på andra rättsområden påverkas även familjerätten och makars ekonomiska förhållanden av EU-förordningar. Om makar bosätter sig i ett annat EU-land, eller om en eller båda makarna har ett annat EU-medborgarskap än svenskt, kan ett äktenskapsförord säkerställa att svensk lagstiftning gäller för deras ekonomiska förhållanden.

Har du frågor kring äktenskapsförord? Här kommer du i kontakt med Formues familjerättsjurister

 

Läs vår guide om sju viktiga juridiska dokument

Få insikt i vilka dokument som kan skydda dig, din familj och dina tillgångar.

Läs guiden

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss