Startups som gör världen bättre!

Skriven av Formue

Sverige ligger i framkant vad gäller innovation inom miljömässig och social hållbarhet. Var finns det störst potential just nu? Vi möter Europas främsta hub för startups som verkligen gör skillnad. Oskar Malm Wiklund är ansvarig för medlemmarna på Stockholms-baserade Norrsken House, ett co-working-kontor samt kreativt kluster för entreprenörer som just nu hittar lösningar på vår tids största utmaningar. Stiftelsen Norrsken Foundation hjälper vissa av bolagen genom att investera pengar, kunskap och ett unikt nätverk. Här är några av Oskars främsta tips! 

Gör plast nedbrytbart 

Biofiber tech består av forskare som har tagit fram en innovativ metod för att föra in träfiber i plastproduktion. De kan göra en slutprodukt till hälften nedbrytbar. De stora plastproducenterna vill sällan ändra sina metoder då det kräver stora investeringar. Den här processen kan implementeras i existerande plastproduktion och man behöver inte förändra något i produktionen. Detta kommer ha stor effekt!  

Belönar återvinning 

Pantapå försöker förenkla återvinning av olika förpackningar. De har tagit fram en standard för att panta vad som helst, om det så är schampoflaskan, plastpåsen, brödpåsen eller diskmedelsflaskan som konsumenten kan panta i utbyte för pengar. I Sverige är vi vana vid att panta, men i många länder är det inte vanligt förekommande och Pantapå driver nu utvecklingen av detta både internationellt och i Sverige 

Pantapå

Minskar ensamhet och bostadsbrist 

Ett Tak föddes utifrån Sveriges bostadsbrist. De matchar ihop pensionärer som bor ensamma i större bostäder än vad de behöver med personer som letar boende, som studenter och nyinflyttade. På så sätt minskar de både ensamhet och bostadsbrist. De har byggt en teknisk plattform för att matcha ihop vad man söker efter.  

Ett tak

Stärker kvinnor 

Futebol  força jobbar med fotboll som ett sätt att stärka unga kvinnor i Afrika. De använder fotboll och sporten som ett sätt att ge en plattform för kvinnor att bygga identitet, utveckla ledarskap och team-buildingMan kan säga att det är en stöttepelare i livet för att bygga upp sociala strukturer. Detta har fått stor spridning.  

Futebol da forca

 

Gör matsystemet mer hållbart 

Norrsken har investerat mycket inom matsektorn. Detta inkluderar nätverket WeFarm som skapar möjlighet för bönder att kommunicera och Ignitia som ger hyperlokala väderleksrapporter med hjälp av artificiell intelligens i tropiska länder för att ge instruktion till småskaliga bönder så att de kan planera sin skörd. Att minska matsvinn är ett stort område och här har de investerat i MatsmartKarmaOlio och WhywasteEtt annat företag som Norrsken ser mycket potential inom är Innoscentia som har tagit fram sensorer som man kan implementera i matförpackningar för att se när köttet blir dåligt med hjälp av att förpackningen ändrar färg genom ett inbyggt organiskt material 

Olio

 

 

 


Få insikt, direkt i din inbox!


Genom att skicka in formuläret ger du ditt medgivande att motta nyhetsbrev eller annan relevant information av oss. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.


Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss