Marknadskommentar – maj

Skriven av Michael Livijn

Efter en mycket kaotisk april blev maj en betydligt lugnare affär, fast som Albert Einstein en gång bevisade; allt är relativt. Likväl återvände optimismen och för de flesta tillgångsslag innebar det en återhämtning från det branta fallet under början av april. Sentimentet, eller marknadens humör, stod för en helomvändning från negativa nivåer som inte ens nåddes under inflations- och räntehöjningsåret 2022.

Det drog naturligtvis med sig riskfyllda tillgångar uppåt och globala aktier steg med drygt 5% under maj, mätt i svenska kronor. Vår egen aktiemarknad släpade efter något med en uppgång på drygt 2%. Hittills i år innebär det att globala aktier har fallit 8% i SEK, medan svenska aktier är upp runt 1%. Det ska dock tilläggas att i lokal valuta så är globala aktier upp nästan 4% i år, en hårsmån från ett nytt all-time-high. Kronan har i likhet med de flesta andra valutor förstärkts mot dollarn under året, fast rörelsen under maj var i princip obefintlig, varför globala aktier i lokal valuta landade på samma uppgång som i svenska kronor. Även mot euron var kronan oförändrad. På räntesidan riktades uppmärksamheten främst mot de riktigt långa löptiderna, 30 år, där räntan på dessa obligationer i både USA, Japan och Storbritannien steg kraftigt under första delen av maj. Oro för statsfinanserna låg bakom rörelsen, som dock vände mot slutet av månaden. Ett globalt obligationsindex, BofA Global Aggregate, som innehåller både stats- och företagsobligationer, var oförändrat under maj, mätt i dollar. Den svenska motsvarigheten, OMRX Total Market, steg med måttliga 0,3%.

USA fortsätter att vara centrum i marknadsnarrativet, där tullfrågan rullar vidare. Under maj nåddes en ”deal” med Kina, som i princip innebar att tullarna länderna emellan sköts upp 90 dagar, likt det som skedde den 9 april för övriga länder. Inför ett handelsmöte mellan USA och EU i mitten på månaden gick USA:s president Donald Trump ut på fredagen och hotade med 50% tullar mot EU, ett hot som redan måndagen efter drogs tillbaka. Förutsägbart skapade detta tillfällig turbulens på världens marknader. Fast det faktum att Trumps förhandlingstaktik verkar vara att gå ut med nästan orealistiska krav för att sedan dra tillbaka dem har också gett upphov till akronymen ”TACO” (Trump Always Chickens Out). I korthet innebär det att dessa krav inte behöver tas på alltför stort allvar enligt marknaden, risken är förstås att Trump framöver faktiskt inte blinkar. Framöver kan vi fortsatt förvänta oss utspel fram och tillbaka inom detta område. Förutom tullarna är även utsikterna för USA:s statsfinanser aktuella, då en central del av Trumps valkampanj var att minska budgetunderskottet. I den nya budget som håller på att förhandlas igenom i Kongressen är riktningen dock den motsatta; budgeten riskerar att öka budgetunderskottet (utöver dagens redan ohållbara nivåer) med drygt 2 biljoner dollar de kommande 10 åren. Knappast vad som lovades för bara ett par månader sedan, och en klar anledning till att marknaden alltmer börjat ifrågasätta USA:s statsfinanser via högre räntor i främst långa löptider (läs mer i bond-vigilantes-ar-tillbaka).

Rent ekonomiskt har det varit ett utmanande år med stor osäkerhet kring främst USA:s, men också den globala ekonomins, väl och ve. Tullarna, och de möjliga implikationerna av dem, innebär att både bolag och konsumenter skjuter upp investeringsbeslut när förutsättningarna är så flytande som de är. Ändå så har global ekonomisk data hållit upp bättre än förväntat, och Citigroups ”Economic Surprise Index” har faktiskt kravlat sig upp över noll (data är då bättre än förväntat) under maj för både USA, Europa och Kina. Det betyder förstås inte att det går att blåsa faran över eller att den globala ekonomin är på väg att accelerera igen, snarare att den har klarat osäkerheten hittills över förväntan. Riskerna framöver är sannolikt asymmetriska, det vill säga ett större utfallsrum på nedsidan än på uppsidan vad gäller den ekonomiska tillväxten.

Marknadsmässigt så betyder återhämtningen under maj att de flesta tillgångar nu befinner sig i positivt territorium, vilket i sin tur implicerar att ett ganska ljust scenario nu ligger i kurserna. Tullfrågan är långt ifrån löst, och kan bjuda på dramatik kommande månader. Kom ihåg att de först uppskjutna ömsesidiga tullarna (mot alla utom Kina) löper ut efter 90 dagar, eller i början av juli. Finns inga avtal på plats kommer de att återinföras om inte Trump gör ännu en ”TACO”, och för det finns inga garantier. I ett sådant scenario är det troligt att den globala ekonomin kommer att drabbas negativt och det är inte svårt att se framför sig en negativ marknadsreaktion i så fall. Budskapet från förra månadens kommentar står sig fortfarande, kommande månader blir med största sannolikhet oroliga. Vikten av en väl diversifierad portfölj går inte nog att understryka i nuvarande miljö.

 

Testa om vi är rätt partner för dig och din familj!

När du skickar in detta formulär kommer en av våra medarbetare ta kontakt för ett första förutsättningslöst samtal.

Fråga 1 av 8

Fråga 2 av 8

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 4 av 8.

Fråga 5 av 8.

Fråga 6 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 7 av 8.

Fråga 8 av 8.










Michael Livijn Chefsstrateg

Michael Livijn har över 20 års erfarenhet ifrån finansbranschen. Han tar fram Formues House View, skriver marknadskommentarer, veckobrev, medverkar i Förmögenhetspodden samt under Formues webinarer. Michael är även extern talesperson för Formue.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss