
Från tullchock till rekyl – ett halvår kantat av dramatik
Med första halvårets böcker stängda väntar en intressant andra halvlek på 2025. Den första innehöll en hel del dramatik varav DeepSeek, Trump-administrationen, DOGE, ”Liberation day”, tullar, borttagna tullar, budgetprocessen i USA (The One Big, Beautiful Bill) och krig mellan Iran och Israel orsakade stora svängningar på världens marknader. Framför allt mars och april stod marknadsmässigt för kraftiga nedgångar när USA:s förslag om tullar var betydligt värre än förväntningarna. Reaktionen fick i sin tur administrationen att backa och skjuta upp de föreslagna tullarna under 90 dagar, vilket blev starten på en mäktig rekyl tillbaka för speciellt riskfyllda tillgångar. En annan drivkraft som präglat det första halvårets marknadsutveckling är försvagningen av dollarn. Trump var under valkampanjen tydlig med att han ville se en svagare dollar, och avsiktligt eller inte har det blivit fallet, trots skolboksteorin om att tullar tenderar att stärka valutan för det land som inför dem.
Valutavindar och börsbergodalbana
Avkastningsmässigt har det som sagt varit något av en berg-och-dalbana med en stark start på året (optimism kring den nya administrationen) till en så kallad ”björnmarknad” i aktier (ett fall större än 20%) följt av en av de snabbaste återhämtningarna någonsin. Globala aktier, i SEK, var från topp till botten ned drygt 22%, fast halvårsnoteringen blev till slut en nedgång på 5%. I lokal valuta är det dock en annan historia och halvårsskiftet innebar faktiskt ett nytt all-time-high för globala aktier, upp 7% på halvåret. För en svensk investerare drog kronförstärkningen på runt 12% (handelsviktad) ned avkastningen på utländska innehav, en reversering från 2023-24, då man fick en rejäl valutamedvind. Vår egen aktiemarknad upplevde ungefär ett lika stort fall från topp till botten som globala aktier under våren, och återhämtningen har också varit liknande. Svenska aktier slutade halvåret med en uppgång på 1%. För juni månad specifikt var svenska aktier oförändrade, medan globala (i SEK) var upp 4%.
Även på räntesidan har det varit en del svängningar, fast den övergripande ränteutvecklingen har under 2025 hittills varit fallande. Världens ”referensränta”, den amerikanska 10-åriga statsräntan, startade året på 4,58% för att vid halvårsskiftet hamna på 4,24%, en nedgång på drygt 30 räntepunkter. Motsvarande tal för en svensk 10-åring är en nedgång på 15 räntepunkter, från 2,41% till 2,24%. Ett svenskt statsobligationsindex (OMRX-T) är upp drygt 2% per halvårsskiftet, varav drygt hälften kom under juni. Sjunkande räntor gynnar även företagsobligationer, men de styrs också av det som kallas ”spreadar”, eller riskpremier utöver den underliggande statsräntan. Dessa spreadar spikade upp under våren (marknaden vill ha en högre riskpremie i oroliga perioder), men har sedan dess fallit tillbaka kraftigt. Företagsobligationer med hög kreditvärdighet, Investment grade, har därför haft ett starkt första halvår med en uppgång på 8% (i USD), varav 3% under juni. Motsvarande siffror för High yield (lägre kreditvärdighet) är 7% (i USD), varav 2% under juni.
Räntor på reträtt och stark efterfrågan på guld i oroliga tider
Juni månad blev i stort sett en fortsättning på maj, med lägre volatilitet och positiva marknader. Kriget mellan Iran och Israel blossade snabbt upp, fast uppmärksamheten kring det försvann lika snabbt efter att USA bombat Irans kärnanläggningar och därefter krävt vapenvila, vilket också skedde. Som brukligt vid oroligheter i mellanöstern är det i första hand oljepriset som påverkas. Vid krigsutbrottet steg det över 10 % för att sedan falla tillbaka under nivån som rådde innan kriget. För halvåret är oljan ned cirka 10 % (Brent). Guld har däremot haft en mycket stark utveckling under 2025 med en uppgång på hela 26% (i USD). Oroliga tider, frågetecken kring dollarn och stor efterfrågan från både centralbanker och konsumenter har drivit guldet allt högre.
Vad ligger i korten för resten av 2025?
Efter ett så pass händelserikt halvår blir naturligtvis den stora frågan vad som ligger i korten för resten av 2025? Trots all oro, svarta rubriker och svängningar ligger ju de flesta tillgångsslag i positivt territorium. Det indikerar att marknaden ser ett relativt ljust scenario, fast märka av 2025 vet vi att det snabbt kan ändras. Här är ett par punkter att ta med sig in i andra halvåret:
- Den globala ekonomin har hittills klarat av året hyggligt. Osäkerheten kring USA:s tullar ligger dock kvar, fristen för alla länder utom Kina löper ut den 7 juli om inga handelsavtal har träffats. Sannolikheten för det är relativt liten men marknaden verkar prisa in en ytterligare uppskjutning av tullarna, skulle de återinföras skulle det vara en mycket stark motvind inte bara för USA:s ekonomi utan på global nivå.
- Trenden för världens centralbanker i år har varit sänkta styrräntor. Undantaget är Federal Reserve i USA, som pausat sin räntesänkningscykel i spåren av tullarna och en inflation som vägrar röra sig ned mot målbilden 2%. Trump har kallat Fed-chefen Jerome Powell diverse osmickrande epitet och krävt räntesänkningar, gärna ned till 1%. Vilket förstås får Fed att än hårdare värna om sitt oberoende, åtminstone till Powells mandat löper ut i maj 2026.
- Vinster/värdering. Med uppgångarna de senaste månaderna har också värderingen följt med och med tanke på att både amerikanska och globala aktier satt nya all-time-highs så befinner vi oss på historiskt sett ganska utsträckta nivåer. Det vill till att de likaledes höga vinstförväntningarna levererar, och en viktig ledtråd kommer under sommaren i och med rapporteringen av det andra kvartalets vinster. April-juni täcker den mest oroliga perioden hittills i år och kommer att ge en fingervisning om hur bolagen tacklade de skiftande förutsättningarna.
Mycket talar för att resten av året kan bli fortsatt svängigt då frågetecknen är många. Samtidigt är det ”normalt” för marknaden att fokusera på risksidan snarare än positiva drivkrafter. Klyschan är att marknaden klättrar längs en ”wall of worry”, vilket sannerligen varit fallet under senvåren. Grundtipset är därför att förbereda sig på ett händelserikt andra halvår och likt det första är det diversifiering och riskspridning som blir en hörnsten för att tackla den miljön.