Här är Tibber – el till inköpspris

Skriven av Caroline Lundh

Det heldigitala elbolaget Tibber använder smart teknik för att hjälpa konsumenter minska sin elförbrukning och välja mer hållbar energi. Formues kunder är indirekt investerade i Tibber genom PE-fonden Summa Equality och Balderton. Fonden är inkluderad i Formues Private Equity-lösningar.

Elbolaget Tibber genomförde nyligen en kapitalanskaffning på 100 miljoner dollar där PE-fonden Summa Equity tog den största andelen på hela 70 miljoner dollar. Den existerande investeraren Balderton fanns med i investeringsomgången med ytterligare tillskott av kapital genom fonden Balderton Growth. Formues årgångslösning 2021-22 inom Private Equity investerade i Summa Equity i september i fjol, och i Balderton Growth Private Equity 2020-21. Med det är många av Formues kunder indirekt investerade i Tibber.

Mål om att minska elförbrukningen med 20 procent

Tibber grundades 2016 av norska Edgeir Vårdal Aksnes, vd, och svenska Daniel Lindén, produktchef. Företaget är världens första heldigitala elföretag och har som målsättning att med smart teknologi minska elförbrukningen i bostäder. Företaget köper enbart el ifrån förnybara källor, och i deras app kan kunderna se var elen kommer ifrån.

— Det är roligt att se att Tibber, som har som mål att minska elförbrukningen i bostäder med 20 procent, har blivit en del av Summa Equitys portföljer, säger Jan Nylund, chef för Private Equity hos Formue.

Nöjd med samarbetet

Tim He, partner i Summa Equity, berättar i ett pressmeddelande att han ser fram emot att samarbeta med Tibber.

— Vi är glada över samarbetet med Edgeir, Daniel och Tibber-teamet och att ta del av resan i att hjälpa hushåll att gå över till mer hållbar energi på ett smart och effektivt sätt, säger Tim He.

»Förnybar el till inköpspris«

Tibber har som mål att ge användarna möjlighet att använda el på ett smartare sätt. Vardal poängterar att företaget inte tjänar pengar på kundernas användning.

— I stället köper kunderna förnybar el till inköpspris utan några tillägg, bortsett ifrån juridiska och obligatoriska avgifter, säger Aksnes.

Enligt Aksnes gör Summa Equitys finansiering det möjligt att investera i ny teknologi och lansera nya produkter. Detta kommer att bidra till att man ytterligare kan reducera elförbrukningen och göra hemmen mer oberoende av de svenska kärnkraftverken.

— Konsumenter behöver bättre verktyg för att effektivt ta kontroll över sin elförbrukning. Vi har varit pionjärer inom smart styrning för hushåll, med smart laddning av elbilar, smart uppvärmning av hem, säger Aksnes.

Daniel Lindén (till vänster) tillsammans med Edgeir Vårdal Aksnes

Sparar pengar och bidrar till förnybar energi

Summas investeringsstrategi är att investera i företag som bidrar till att lösa de globala utmaningarna och FN:s hållbarhetsmål. Tibber passar därmed bra in i deras portfölj, vars mål är att minska elförbrukningen och att fler väljer hållbar energi. Idag har företaget över 400 000 kunder runtom i Norge, Sverige och Tyskland – med önskan om att växa ytterligare i Europa.

Att lyckas med övergången till hållbara energikällor är bland de viktigaste utmaningarna de kommande tio åren. Tim He berättar i pressmeddelandet att han är imponerad över Tibbers vision om att bygga världens största virtuella batteri, samt erbjuda ren och prisvärd energi till sina kunder:

— Konsumenter har i ökande grad stora energireservoarer i elbilar och uppkopplade hem. Genom att utnyttja teknologin sparar Tibbers kunder pengar och energi samtidigt som de bidrar till att mer el kommer ifrån förnybara källor.

home-page-v3-header-se

Spännande investeringsuniversum

Summa Equity etablerades 2016 och fokuserar på små och mellanstora företag både i tillväxt- och förvärvsstrategier.

— Summa fokuserar på områden kopplat till megatrender som demografiska förändringar, resursbrist, teknikförändringar. Vi behöver förvaltare som finansierar snabbväxande företag som kan lösa de utmaningar som finns inom dessa områden och vi ser det här som ett väldigt spännande investeringsuniversum, säger Jan Nylund.

Balderton, som etablerades för över 20 år sedan, är en venture capital-förvaltare i London som investerar i uppstartsföretag runtom i hela Europa. Formues kunder har varit exponerade mot Balderton sedan 2016, och enligt Jan Nylund är Balderton en av de större venture capital-förvaltarna som har kommit längst med att systematisera hållbarhetsmålen i sin investeringspolicy.

Caroline Lundh Content Manager

Caroline initierar, producerar och driver text och innehåll som publiceras på Formues blogg Insikt, samt övrig kommunikation för Formue i Sverige.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss