Fem tecken på hopp mitt i klimatkrisen

Skriven av Philip Mitchell

I år kom den ekologiska skuldens dag (Earth Overshoot Day) redan den 1 augusti, vilket innebär att vi har förbrukat årets kvot av förnybara resurser och nu lever över våra tillgångar. Sommaren har också präglats av negativa nyheter om klimatkatastrofer och rekordhöga temperaturer, vilket kan kännas överväldigande. Men det finns ljusglimtar – här listar vår Senior Sustainability Advisor Philip Mitchell fem positiva förändringar du kanske inte kände till.

1. Kinas utsläpp når sin topp

Trots den positiva utvecklingen med en kraftig ökning av elbilar, solcellspaneler och vindkraft är Kina fortfarande världens största källa till växthusgasutsläpp och stod för 26 procent av de globala utsläppen under 2023, medan EU bidrog med sex procent. Det är värt att notera att 2023 tycks ha varit året då Kinas utsläpp nådde sin högsta nivå. En kombination av ekonomiska utmaningar, särskilt inom byggsektorn, och en växande satsning på hållbara energikällor, tillsammans med en successiv minskning av industrins koldioxidavtryck, ligger bakom denna vändpunkt.

2. Förnybar energi överträffar snart kolkraft

Förnybar energi, främst vind- och solkraft, har snabbt vuxit men har hittills inte matchat kolkraftens elproduktion, som är den mest skadliga källan. Vi står dock inför en viktig milstolpe: globalt väntas förnybar energi överträffa kolkraft innan 2025, vilket är tidigare än många länders mål, inklusive Indien. I EU står förnybar energi redan för 35 procent av elproduktionen och har nu överträffat kolkraft och andra fossila bränslen.

3. Transparensen ökar genom regleringar av leveranskedjor

Flera exempel visar hur regleringar kan öka transparensen i leveranskedjor. EU har tagit viktiga steg för att öka transparensen genom nya regleringar. Ett exempel är den nyligen införda förordningen mot avskogning, som säkerställer att företag aktivt arbetar för att minska avskogningen och skydda både skogar och biologisk mångfald. Samtidigt har EU rullat ut CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive), som börjar gälla 2027. Denna nya lag kommer att kräva att företag tar ett aktivt ansvar för arbetsvillkor hos sina leverantörer samt för klimat- och miljöfrågor. Detta förväntas ge investerare bättre information för att fatta välgrundade beslut om hållbara investeringar.

Norge är också ett bra exempel på hur regleringar kan öka transparensen. Deras Åpenhetsloven, som började gälla 2022, kräver att stora företag granskar och rapporterar om arbetsvillkoren hos sina leverantörer. Detta initiativ har satt en hög standard för transparens och ansvar och inspirerat andra att följa efter.

4. Investerare återvänder till hållbara fonder

Efter en period av kraftig tillväxt under 2021 har intresset för hållbara fonder minskat de senaste två åren. Under det första kvartalet 2024 sålde fler investerare hållbara fonder än de köpte, vilket ledde till ett negativt kapitalflöde – det vill säga att mer kapital flödade ut från dessa fonder än in.

Trots detta har trenden vänt under det senaste kvartalet. Kapitalflödet till hållbara fonder har ökat, främst tack vare europeiska investerare som fortsätter att satsa på hållbara alternativ. I USA och andra delar av världen är kapitalflödet fortfarande negativt, men nedgången har avtagit mellan första och andra kvartalet 2024. Dessutom har hållbara fonder nu börjat prestera bättre jämfört med traditionella fonder, vilket tyder på en positiv förändring på marknaden.


Vill du veta hur dina investeringar påverkar miljön? Testa vårt verktyg här

5. Juridiska framgångar i kampen mot klimatförändringar

Även om det globala antalet rättsfall som rör klimatfrågor har minskat något under de senaste två åren, ser vi en ökning av sådana processer i den södra delen av världen, där miljöskador är mest akuta och behovet av stöd är stort. Särskilt uppmärksammade är de rättsfall som rör vilseledande miljöpåståenden, där företag framhäver sina produkter eller tjänster som mer miljövänliga än de faktiskt är. Sedan 2017 har över 70 procent av dessa fall lett till fällande domar, och trenden fortsätter uppåt.

Nationella myndigheter står också inför ökat juridiskt tryck. I april 2024 fastslog Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna att Schweiz inte uppfyllt sina åtaganden för hälsa och välbefinnande, på grund av brister i landets regelverk för att minska växthusgasutsläpp. I ett separat fall drog den brittiska regeringen tillbaka sitt stöd för en ny kolgruva i Cumbria, en region i nordvästra England, efter ett beslut i den brittiska högsta domstolen tidigare i somras.

Ett steg i rätt riktning

Att vara optimistisk handlar inte om att blunda för klimatförändringarnas allvar, utan om att fokusera på de lösningar som faktiskt gör skillnad. Den globala uppvärmningen är farligt nära att nå 1,5-gradersmålet från Parisavtalet 2016, men det finns fortfarande hopp. Exemplen ovan visar att vi, steg för steg, rör oss i rätt riktning och pekar på konkreta åtgärder för att mildra de värsta effekterna av klimatförändringarna.

Läs mer om hur Formue arbetar med hållbarhet i sina portföljer

Källor:
Förnybar energi vs kol: IEA
Kinas utsläpp nådde toppen: “Carbon Brief”
Klimaträttsfall: [LSE]
Principer från Vita huset: White House

Philip Mitchell Senior Sustainability Advisor

Philip har arbetat inom finansbranschen i över 26 år och sedan 2019 med särskilt fokus på hållbarhet. Han är en del av Formues Nordic Sustainable Ownership Center och ger rådgivning till finansiella kunder kring Net Zero-planering, regulatorisk rapportering och engagemang.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss