Fem skulpturparker du kan uppleva i sommar

Skriven av Formue

Det är inte bara på konstgallerier och i museisalar du kan uppleva konst. Sommaren ger en spännande möjlighet att utforska konsten utomhus. Några av Europas främsta skulpturparker bjuder in till en unik upplevelse med spektakulär konst, naturens lugn och världsklassig arkitektur. Här är fem skulpturparker vi rekommenderar ett besök i sommar, antingen om du befinner dig i området eller som en specifik konstdestination.

Foto: Flygfoto av Wanås med skulpturparken och Wanås slott. Fotograf: Per Pixel 

1. Château La Coste, Frankrike

Drop: Tom Shannon. Foto: Andrew Pattmann

Château La Coste ligger 20 minuter från Aix-en-Provence i Frankrike och erbjuder en kombination av samtidskonst, arkitektur, hotell och mat- och vinupplevelser. En höjdpunkt på platsen är den unika konst- och arkitekturvandringen genom vingårdarna. Skulpturparken består av 40 skulpturer och installationer av världsberömda konstnärer och arkitekter som Louise Bourgeois, Alexander Calder, Frank O. Gehry, Yoko Ono och Per Kirkeby.

Under sommaren visas fem skulpturer utomhus på Renzo Piano-paviljongen av den tyska konstnären Anselm Kiefer. Dessa skulpturer tillhör serien “Women of Antiquity” och är brudklänningar gjorda i brons. Varje klänning representerar en kvinnlig karaktär från historien och bär med sig individuella attribut. Bland dessa finns en gestaltning av den grekiska lyrikern och poetissan Sappho, som bär ett torn av blyböcker på sina axlar. Denna skulptur utgör konstnärens monument över alla de okända kvinnliga poeterna.

Medan du besöker Château La Coste kan du även njuta av en måltid på någon av platsens restauranger. Vi rekommenderar en avslappnad lunch på La Terrace eller att prova på grillad argentinsk mat på Francis Mallmans restaurang.

Adress: La Puy-Sainte Reparade, Provence, Frankrike
Läs mer

Om du är i Provence och vill upptäcka mer konst och arkitektur, bör du ta en bilresa till LUMA Arles. Detta konstcenter imponerar med sitt tornhus som ritats av den välrenommerade kanadensisk-amerikanska arkitekten Frank O. Gehry. Gehry lät sig inspireras av postimpressionisten Vincent van Gogh och försökte fånga samma ljus som den nederländska konstnären fann i södra Frankrike. Särskilt inspirerad blev Gehry av Van Goghs mästerverk Starry Night, som målades i Arles år 1889.

Om du redan befinner dig i Arles kan vi rekommendera att du tar en drink på hotellet L’arlatan, som i sig självt utgör en konstupplevelse. Hela hotellet är nämligen dekorerat av konstnären Jorge Pardo.

Adress: Parc des Ateliers, 35 Avenue Victor Hugo, 13200 Arles, Frankrike
Läs mer 

2. Wanås Konst, Sverige

Foto: Igshaan Adams, I Am You, 2015. _Permanent. Fotograf: Mattias Givell and Wanås Konst – The Wanas Foundation

Wanås Konst är en plats där konst, natur och historia förenas på ett harmoniskt sätt. Vid Wanås slott finns en unik samling av konst, gömd bland den frodiga parken och de gamla lager- och ladugårdsbyggnaderna. Här får konsten flöda fritt och smälta samman med naturen, utan begränsningar, och den personliga upplevelsen står i centrum. Wanås Konsts permanenta samling består idag av cirka 70 verk, varav de flesta finns i parken. Här finns konstnärer som Jenny Holzer, Nathalie Djurberg och Hans Berg, Dan Graham, Ann Hamilton och Ann-Sofi Sidén representerade. Parken är öppen varje dag, året runt, och välkomnar besökare att utforska konsten i dess naturliga miljö.

Denna sommar presenteras ett stort utomhuskonstprojekt av den samiska konstnären Carola Grahn. Hennes verk utforskar människors relation till naturen, ritualer och heliga platser. Med en touch av mörk humor och referenser till populärkultur och samisk tradition uppmuntrar Grahn till reflektion och handling kring frågor som rör maktstrukturer, jord och ägande, planetens framtid och vår egen livsstil.

Adress: Vanås, 289 90 Knislinge, Sverige
Läs mer

3. The Tarot Garden – Il Giardino dei Tarocchi, Italien

Il Giardino dei Tarocchi är en förtrollande skulpturpark belägen i södra Toscana, Italien. Konstikonen Niki De Saint Phalle, med fransk-amerikanskt ursprung, hade visionen för parken och arbetade med dess utformning och finansiering i nästan 20 år. Tillsammans med sitt team skapade hon en skulpturvandring som består av 22 skulpturer som representerar tarotkortens Major Arcana. Parken kännetecknas av konstnärens unika vision och hon använde speglar, keramik och järn för att ge skulpturerna livfulla färger. Skulpturerna har mjuka, fylliga och feminina former som präglar De Saint Phalles senare verk.

De Saint Phalle blev inspirerad av Park Güells surrealistiska park i Barcelona, Spanien, och den fantasifulla Garden of Monster i Bomarzo, Italien. Hon var en oerhört ambitiös kvinna och lyckades skapa något lika spektakulärt: konst och natur smälter samman i The Tarot Gardens magiska skönhet.

Adress: 58011 Capalbio, Grosseto, Italien.
Läs mer

4. Louisiana Museum of Modern Art, Danmark

Foto: Louisiana Skulpturpark. Övre ängen i Skulpturparken. Alicja Kwade. Pars Pro Toto, 2018. Fotograf: Kim Hansen

En kort tågresa från Köpenhamn finns ett av Skandinaviens mest framstående museer, Louisiana Museum of Modern Art. Museibyggnaden är en ikon inom dansk modernistisk arkitektur och tilläggen till den ursprungliga villan smälter diskret in i den lantliga miljön. Det är inte utan anledning som rummet där Giacomettiskulpturerna visas med utsikt över sjön har blivit en publikfavorit.

Förutom den imponerande konstsamlingen och det ambitiösa utställningsprogrammet kan du även njuta av en unik samling av 45 platsspecifika skulpturer i parken på Louisiana. Vissa av dessa verk är spektakulära och lätt igenkännliga, medan andra är nästan gömda eller smälter in i omgivningen. I skulpturparken hittar du verk av kända konstnärer som Henry Moore, Max Bill, Joan Mirò, Alicja Kwade och Richard Serra.

Museet bjuder på ett samspel mellan naturen, fantastiska vyer och variationer i väder och årstider, vilket alltid ger en ny och unik upplevelse. Louisiana Museum är verkligen en pärla och det är alltid lika trevligt att återvända till de vackra omgivningarna. Under ditt besök är det alltid en bra idé att ta dig tid för en lunch i trädgården och njuta av atmosfären.

I sommar visar museet utställningar med Ragnar Kjartansson, Nan Goldin och Niko Pirasmani.

Adress: Gl Strandvej 13, 3050 Humlebæk, Danmark
Läs mer

5. Kistefos, Norge

Foto: “All of Nature Flows Through Us”, Marc Quinn. Kredit: Kistefos

När det gäller skulpturparker är det omöjligt att inte nämna Kistefos, som visar upp internationell konst i världsklass i Jevnaker. Beläget i en vacker miljö tar Kistefos sina besökare med på en resa genom 51 platsspecifika verk av framstående samtidskonstnärer som Yayoi Kusama, Pierre Huyghe, Jeppe Hein, Ida Ekblad, John Gerrard och Elmgreen & Dragset. Museets skulptursamling sträcker sig från monumentala och djupsinniga verk till överraskande och lekfulla skapelser.

Årets utställning i “The Twist” presenterar den första stora soloutställningen i Norge med den brittiska konstnären Tony Cragg. Det imponerande byggnadsverket, som slingrar sig över floden, är ritat av den hyllade arkitekten BIG. Dessutom visas utställningen “Copy Paste” i Nybruket, där ikoniska verk från Christen Sveaas konststiftelses samling visas upp.

Fram till 1955 fungerade Kistefos som ett fabriksområde och träsliperi som producerade trämassa för den internationella pappersindustrin. Idag välkomnar man allmänheten att utforska de gamla fabrikslokalerna. Här kan man uppleva de gamla maskinerna, som åter är i drift igen. Träsliperiet erbjuder också spännande möten med konsten och skapar en unik atmosfär för besökarna.

Kistefos är en plats där konst, natur, arkitektur och historia möts.

Adress: Samsmoveien 41, 3520 Jevnaker
Läs mer

Detta är bara några av de spektakulära skulpturparkerna som finns att utforska i Europa. Vi hoppas att denna lista kan ge dig inspiration inför dina sommarplaner.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss