Alexandra von Melen: ”Pandemin har påverkat barnen”

Skriven av Caroline Lundh

I år firar Min Stora Dag 20-årsjubileum – organisationen som med en ”Stor Dag” vill ge barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser en paus ifrån sjukhus, mediciner och behandlingar. Vi på Burenstam & Partners väljer, liksom flera år tillbaka, att ge årets julgåva till Min Stora Dag.

Det sägs ofta att julen är barnens högtid, men för en del barn innebär det sjukhus, mediciner och behandlingar. Det är för dem Min Stora Dag finns. Genom att anordna vad man har valt att kalla ”Stora Dagar” vill man ge barn som lever med sjukdomar och diagnoser en upplevelse – och med det en paus.

– En ”Stor Dag” kan vara allt mellan himmel och jord. Det kan vara en träff med idolen eller en så kallad ”hemester” tillsammans med familjen, berättar Alexandra von Melen, insamlings- och marknadschef för Min Stora Dag.


Alexandra von Melen, insamlings- och marknadschef Min Stora Dag

Pandemin har påverkat

Bara i år har man anordnat runt 6 000 dagar och enligt Alexandra von Melen är det i år dagar som är viktigare än någonsin.

– Pandemin som varit och är har påverkat barnen. Det kan vara barn som är extra infektionskänsliga och därför behöver vara ännu längre ifrån vänner och lek. Vi satte oss snabbt tidigare i vår i kreativa möten och skissade fram alternativa digitala infektionsfria och pandemisäkrade träffar. Under året har det varit mycket digitala träffar och många aktiviteter som har kunnat göras säkert och på distans.

Samarbetar med sjukvården

För att lyckas med arbetet samarbetar Min Stora Dag med sjukhus och barnkliniker runtom i Sverige. De har möjlighet att nominera barn på mellan fyra och 18 år som har en allvarlig sjukdom eller diagnos och som bor i Sverige.

– Det ger extra kraft. Uppmuntran, självförtroende och inspiration, samtidigt som det kompletterar sjukvården i deras arbete. När vardagen är svår och kretsar kring mediciner och behandlingar så gör en glädjefylld upplevelse stor skillnad.

Åtta av tio fick extra energi

Undersökningsföretaget Novus som årligen och på uppdrag av Min Stora Dag presenterar en rapport för att utvärdera dagarna presenterade tidigare i år fjolårets rapport. I den avslöjas att åtta av tio barn efter en Stor Dag fick extra energi, kraft och ork, och fler än nio av tio att de fick en paus i vardagen. 87 procent svarar att den stora dagen fick dem att känna sig speciellt utvalda och viktiga. På föräldrasidan svarar fler än nio av tio att de tycker att den stora dagen påverkat barnet positivt.

”Nyp mig så jag vet att jag inte drömmer”, sa en 13-årig pojke som i fjol fick träffa herrlandslaget i fotboll.

Alexandra berättar att det är tack vare över 250 volontärer som det är möjligt att fortsätta – och privatpersoner, företag och stiftelser som väljer att ge en gåva. På Burenstam & Partners valde vi även i år att ge en julgåva till Min Stora Dag.

– Vi skänker till Min Stora Dag för att det gör skillnad för barn och unga med allvarliga sjukdomar och prognoser och bidragen ger kraft och glädje till barn som kämpar, avslutar Merit Rodén, CFO Burenstam & Partners.

 

Caroline Lundh Content Manager

Caroline initierar, producerar och driver text och innehåll som publiceras på Formues blogg Insikt, samt övrig kommunikation för Formue i Sverige.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss