Tips för cybersäkerhet under sommaren

Skriven av Formue

Ska du ta med din mobil, surfplatta eller dator på sommarsemestern? Det finns mycket att tänka på för att undvika att bli utsatt för cyberbrott som nätfiske, identitetsstöld och skadlig kod. Här delar Dayne Skolmen, Formues informationssäkerhetschef, sina bästa tips för att skydda dina enheter före, under och efter din resa.

Nätfiske, identitetsstöld, skadlig kod, QR-phishing och ransomware – det finns många olika typer av cyberbrott som kan drabba dina digitala enheter. Om du planerar att resa utanför Sverige i sommar är det extra viktigt att skydda dina enheter och känslig information. Din mobiltelefon, surfplatta, dator – till och med din smartklocka – kan innehålla personlig information, ekonomiska uppgifter och arbetsrelaterade data som är attraktiva mål för cyberkriminella.

Här delar vår informationssäkerhetschef Dayne Skolmen några viktiga cybersäkerhetstips att tänka på före, under och efter din resa för att öka din digitala trygghet under semestern.

Innan du reser

Om möjligt – lämna dina mobila enheter hemma

Det bästa sättet att skydda dina mobila enheter och känsliga uppgifter är att inte ta med dem på resan. Om du har en extra smartphone kan det vara bra att i stället använda den, och minimera mängden personlig information på den. Men om du bestämmer dig för att lämna dina enheter hemma, tänk på att:

  • Förvara dem på en säker plats
  • Ta bort onödig känslig information från din mobil, surfplatta eller dator innan du reser.

Säkerhetskopiera

Din information är ofta mer värdefull än själva enheterna. Se till att säkerhetskopiera alla dina filer till en extern hårddisk eller till molnet innan du reser. På så sätt kan du återställa dina viktiga filer om något skulle hända med din enhet.

Uppdatera operativsystem och programvara

Innan du reser, se till att du har installerat de senaste uppdateringarna för både operativsystem och appar. Det minskar säkerhetshål och gör din enhet säkrare. Speciellt viktigt är det att uppdatera appar som innehåller känslig information. Dubbelkolla att allt är uppdaterat innan du ger dig iväg.

Använd starka lösenord

För att skydda dina enheter, använd starka lösenord, PIN-koder eller biometriska skydd som Face ID. Det utgör din första försvarslinje mot säkerhetsbrott. Se även till att du har ett automatiskt skärmlås aktiverat med en kort tidsperiod för extra säkerhet.

Ett starkt lösenord bör vara minst 14 tecken långt och lätt för dig att komma ihåg men svårt för andra att gissa. Inkludera siffror, specialtecken samt både stora och små bokstäver. Undvik att använda personlig information och aktivera multifaktorautentisering (MFA) där det är möjligt. MFA kräver att du verifierar din identitet med flera faktorer, som lösenord och säkerhetsnyckel.

När du skapar en PIN-kod, till exempel för ett kassaskåp på ett hotell, se till att den är unik och skiljer sig från de du använder för dina enheter. Håll lösenord för olika system separata och undvika att återanvända samma lösenord.

Stäng av automatisk anslutning

Automatisk anslutning är praktiskt hemma och på jobbet och de flesta enheter har den aktiverad som standard. Under resor kan det dock vara riskabelt eftersom enheter kan ansluta automatiskt till okända trådlösa nätverk eller Bluetooth-enheter. För att öka säkerheten, stäng av automatisk anslutning så att du själv kan välja när och var du vill ansluta.

Under resan

Tänk efter innan du klickar

Phishing är en vanlig metod som angripare använder för att lura dig att öppna e-postbilagor, klicka på länkar eller betala falska fakturor. Om du av misstag råkar klicka på en phishing-länk, koppla genast bort dig från internet och kör en virussökning på din enhet för att upptäcka eventuell skadlig programvara. Om du av misstag har gett ut inloggningsuppgifter på en falsk webbplats, ändra omedelbart ditt lösenord.

Har du hört talas om quishing? Läs om säkerhetsriskenrisken med QR-koder

Undvik offentliga WiFi-nätverk

Offentliga WiFi-nätverk kan vara lockande, men de innebär också säkerhetsrisker. Det är relativt enkelt att skapa falska nätverk som ser ut att tillhöra exempelvis hotell eller flygplatser. Att ansluta till sådana falska nätverk kan dock göra att din information kan ses och spåras av cyberkriminella. Det bästa tipset är att helt undvika offentliga WiFi-nätverk. I stället är en privat och säker anslutning det säkraste sättet att surfa på nätet.

Om du ändå måste använda offentliga WiFi-nätverk, överväg att använda en VPN (virtuellt privat nätverk). En VPN skyddar din internetanslutning och förhindrar att någon kan avlyssna dina lösenord eller annan känslig information. Om du inte har tillgång till en VPN, undvik att göra köp online eller ansluta till känsliga system när du är ansluten till offentliga WiFi-nätverk.

Kom också ihåg att när du reser utanför Europa kan dataroaming bli dyrt. Det kan därför vara fördelaktigt att istället överväga att skaffa ett lokalt SIM-kort eller eSIM med ett bra datapaket.

Undvik offentliga datorer

Många hotell erbjuder offentliga datorer för gäster att använda, vilket kan vara praktiskt i vissa situationer. Det är dock bäst att enbart använda dem om det är absolut nödvändigt och att undvika att logga in på känsliga system, såsom din internetbank eller arbetsrelaterade system.

Om du väljer att ändå använda en offentlig dator, se till att omedelbart byta lösenord för ditt konto med en annan enhet, som din smartphone. Det är svårt att veta vem som har tillgång till dessa datorer, hur säkra de är eller om de är infekterade med skadlig programvara som keyloggers, som kan spåra och logga varje tangenttryckning. Att använda offentliga datorer innebär en risk för att dina inloggningsuppgifter kan stjälas, vilket kan ge cyberkriminella tillgång till dina konton även efter att du har lämnat platsen.

Håll koll på din omgivning

Undvik att skriva in lösenord eller granska känsliga uppgifter på platser där andra kan se det. För extra säkerhet när du hanterar känslig information under resan kan du använda en sekretesskärm. Var också särskilt uppmärksam i turistområden. För att skydda dina enheter och information:

  • Se till att aldrig lämna dina enheter obevakade på offentliga platser eller i transportmedel.
  • Undvik att låna ut dina enheter till personer du inte känner väl.
  • Förvara inte dina enheter i incheckat bagage när du flyger.
  • Ha alltid dina enheter med dig eller förvara dem säkert i hotellets säkerhetsskåp.

Undvik osäkra tillbehör

Det är bäst att undvika att ansluta till osäkra tillbehör som USB-enheter och externa hårddiskar från okända källor. Dessa kan vara infekterade med skadlig programvara avsedd att stjäla din information. Var noga med vilka enheter du ansluter till dina elektroniska enheter för att undvika säkerhetsrisker.

Begränsa platsdelning

Genom att dela din plats gör du det enklare för kriminella att ta reda på när du inte är hemma eller på ditt hotellrum, vilket ökar risken för stöld. För att minska dessa risker, undvik att ge ut för detaljerad platsinformation på sociala medier.

Efter resan

Om du har använt offentliga WiFi-nätverk eller offentliga datorer under din resa, är det en bra idé att ändra lösenorden på dina enheter när du kommer hem.

Att lämna tryggheten på hemmaplan och ge sig ut i nya miljöer ökar sårbarheten för cyberbrott. Genom att följa dessa säkerhetstips kan du aktivt minimera riskerna och njuta av din resa med lugn och ro. Det är dock viktigt att komma ihåg att cyberhot är en ständig risk, vilket gör att många av dessa tips är lika viktiga oavsett var i världen du befinner dig.

Läs mer om informationssäkerhet på Formue

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss