Tips för cybersäkerhet under sommaren

Skriven av Formue

Dayne Skolmen, chef för it-säkerhet hos Formue, delar med sig av en rad tips för hur du kan skydda dig från att någon kommer åt känslig information i din smartphone, surfplatta eller laptop. Det är it-säkerhetstips för sommarresan – men också för din vardag.

Pandemin har gjort att de flesta av oss har semestrat på hemmaplan de senaste åren – men nu, efter ungefär två år, har vi möjlighet att resa någorlunda fritt igen. Om du under årets sommarperiod planerar att resa utanför Sverige, eller redan befinner dig utomlands, är det viktigt att inte glömma bort att skydda dina enheter för att undvika att någon kommer åt känslig information. Det kan vara din smartphone, surfplatta eller laptop.


Dayne Skolmen, chef för it-säkerhet hos Formue.

Just utomlandsresor kan öka risken att drabbas av cyberbrottslighet, också att bli utsatt för stöld. Förutom risken att förlora en smartphone, surfplatta eller laptop, kan cyberkriminella komma åt känslig information när du till exempel är inloggad på offentliga nätverk som, utan din vetskap, innehåller skadlig programvara. Det kan vara offentliga Wi-Fi-nätverk på hotell, flygplatser, tågstationer, restauranger och kaféer.

I den här artikeln får du tips om vad du kan göra för att skydda dina enheter och din känsliga information – både före, under och efter din resa.

Innan du reser

Lämna dina enheter hemma

Det bästa sättet att skydda din information är att lämna dina enheter hemma:

  • Om du inte behöver ta med din surfplatta eller laptop, lämna dem hemma och på ett säkert ställe.
  • Ta bort känslig information från din enhet innan du reser
  • Om du har en extra smartphone, använd den som innehåller minst personlig information

Gör en säkerhetskopiering

Ofta är det mer kritiskt att förlora information som finns i en enhet, än kostnaderna för att förlora den. Därför är det innan du reser viktigt att föra över informationen från en enhet till en annan, eller ha en kopia i molnet. Med det säkerställer du att din information och viktiga filer kan återställas om enheten skulle bli stulen eller krypterad.

Uppdatera operativsystem och programvara

Se till att du har gjort en programvaruuppdatering och att du har den senaste versionen installerad. Det är en viktig säkerhetsåtgärd för din enhets förmåga att skydda och försvara sig mot skadlig programvara. Detta gäller även appar på din telefon – och var särskilt noga med att uppdatera appar som innehåller känslig information och kontrollera att du har den senaste uppdateringen. Ofta gäller just uppdateringarna säkerhets- och buggfixar.

Använd starka lösenord

Det är oerhört viktigt att du har ett lösenord/PIN-kod som skydd på alla dina enheter. Det är den första försvarslinjen mot just säkerhetsintrång. Ett starkt lösenord har 14 tecken. Lösenordet ska vara lätt för dig att komma ihåg, men svårt för andra att gissa sig fram till. Det bör också ha en viss komplexitet (en blandning av siffror, specialtecken, versaler/gemener). Undvik att använda personlig information i ditt lösenord och aktivera alltid, där det är möjligt, multifaktorautentisering (tvåstegsverifiering). Med tvåstegsverifiering identifierar du dig med en tillfällig extern kod. Du kan också använda en lösenordshanterare som lagrar lösenord i ett skyddat område.

Se också till att du har ställt in ett skärmlås för att hindra andra från att komma in på din enhet.

Om du måste upprätta en PIN-kod för till exempel ett värdeskåp eller bankfack i ett hotellrum, se till att koden är unik och att det inte är en kod som du även använder på någon av dina enheter.

När du upprättar lösenord, se alltid till att de är unika, och återanvänd inte ett lösenord som du använt en gång tidigare.

Inaktivera automatisk anslutning

AutoConnect är en väldigt användbar funktion hemma eller på kontoret och de flesta har funktionen påslagen – men det kan orsaka problem om din enhet automatiskt ansluter till ett trådlöst nätverk som är skadligt. Genom att stänga av automatiska anslutningsfunktioner när du är på resande fot kan du minska risken för att du ansluter till skadliga nätverk och istället välja när och till vilket nätverk du vill ansluta.

Medan du reser

Tänk efter innan du klickar

Phishing (nätfiske) är en av de vanligaste metoderna som används av cyberkriminella. Phishing innebär att mottagaren luras att öppna en e-postbilaga, klicka på en länk eller betala en falsk faktura. Om du av misstag öppnar en phishing-länk är det viktigt att du direkt kopplar bort dig från nätverket och startar en virussökning för att bedöma om det var ett skadligt virus. Därefter bör du vidta nödvändiga åtgärder för att ta bort en eventuell skadlig programvara.

Undvik att ansluta till offentliga WiFi-nätverk

Gratis WiFi-åtkomst kan vara lockande, men det är också ett säkerhetsproblem. Det är relativt enkelt att sätta upp ett nätverk som med sitt namn får dig att tro att det är en del av ett hotell eller en flygplats, men genom att ansluta till ett falskt nätverk riskerar du informationsstöld eftersom cyberbrottslingar kan se och spåra din information medan du är ansluten till nätverket. Det generella rådet är därför inte ansluta till offentliga nätverk. Kom ihåg att den säkraste internetanslutningen är en privat anslutning.

Kom också ihåg att dataroaming kan bli dyrt om du reser utanför EU. För att undvika extra avgifter för samtal, sms och surf när du använder ditt abonnemang utomlands, är det ett bra alternativ att köpa ett SIM-kort av en lokal mobiloperatör i det land du befinner dig i.

Om du måste använda ett offentligt nätverk kan du minska risken genom att använda ett VPN (ett virtuellt privat nätverk). Med en VPN-anslutning kan du kryptera din datatrafik och skydda din integritet när du surfar på webben. En VPN-anslutning kan även dölja din IP-adress och göra olika offentliga WiFi-anslutningar säkra. Ett VPN skyddar således dina lösenord, din data, också något du skickar eller tar emot online. Om du inte kan ansluta till ett VPN, försök undvika att göra onlineköp eller ansluta till känsliga system.

Är du utomlands i sommar? Var försiktig när du använder offentliga WiFi-nätverk.

Undvik offentliga datorer

Många hotell erbjuder offentliga datorer som du kan använda. Även om detta kan vara bekvämt är det att rekommendera att du enbart använder dessa i nödfall. Det rekommenderas inte heller att du på dessa datorer loggar in på känsliga konton. Om det är så att du har loggat in någonstans på offentliga datorer, ändra kontots lösenord med en annan enhet, till exempel med en smartphone.

Kom ihåg att du inte vet som har tillgång till dessa datorer, vilka skydd de har, om de har någon skadlig programvara eller om de har några fysiska spårningsenheter anslutna till dem – till exempel så kallade ”keyloggers”, som registrerar vilka tangenter som används på ett tangentbord. På detta sätt kan din inloggningsinformation stjälas, vilket gör att cyberbrottslingar kan få tillgång till dina konton, även senare när du har kommit hem ifrån din resa.

Var uppmärksam på din omgivning

Att bli bestulen på en smartphone, laptop eller surfplatta är ofta en stor säkerhetsrisk eftersom dessa enheter – även din smartklocka – mer ofta än sällan innehåller känslig information. Tänk därför på att:

  • Lämna inte dina enheter utan uppsikt på offentliga platser eller på något transportmedel.
  • Låna inte ut dem till någon du just har träffat.
  • Lämna dem inte i incheckat bagage på planet.
  • Förvara alltid dina enheter på dig eller i hotellrummets kassaskåp.
  • Var extra försiktig när du besöker turistområden.

Var även diskret när du anger dina lösenord eller tittar på känslig information när du befinner dig på offentliga platser. Överväg även att använda ett sekretessfilter till din bärbara dator, för att begränsa din skärms synlighet för andra.

Undvik att ansluta opålitliga tillbehör

Var försiktig med att använda exempelvis USB-enheter och externa hårddiskar till din dator eftersom dessa kan vara infekterade med skadlig programvara som har för avsikt att stjäla din information.

Var försiktig med din positionsdelning

Med positionsdelning på din Android och iOS delar du din realposition och gör det enkelt för kriminella att ta reda på exakt var du befinner dig – att du kanske inte är på ditt hotellrum eller är hemma. Stäng av platstjänster och stäng av din webb- och appaktivitet. Begränsa även den information som du publicerar på dina sociala medier om din specifika vistelseort, för att undvika just detta.

Efter resan

Om du har anslutit någon av dina enheter till ett offentligt nätverk eller använt offentliga datorer under din resa är det en bra idé att byta lösenord när du kommer hem.

Eftersom cyberhot är här för att stanna är flertalet av ovan tips lika användbara hemma som utomlands. Trots det kan det kännas mer stressande och påfrestande att utsättas för en cyberattack när du är på resande fot. Genom att använda ovan tips när du reser minskar du din sårbarhet och är förberedd på det oväntade – och kan resa utan oro och njuta till fullo av din resa.

Dela artikel

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss