Partnership for Change

Skriven av Formue

Varje år får anställda på Burenstam & Partners chansen att bli ambassadör för Partnership for Change, en stiftelse med projekt som bland annat stödjer kvinnor i Etiopien. Förmögenhetsförvaltaren Lina Bjuhrberger är en av dem. Här delar hon med sig av sin resa till Addis Abeba.

Att hjälpa kvinnor stå på egna ben genom att bli självförsörjande och på så sätt göra så att deras barn kan fullfölja skolan, är bara några av de enorma förändringarna som den norska välgörenhetsstiftelsen Partnership for Change bidrar med i sina projekt i bland annat Etiopien.

Burenstam & Partners är en stolt samarbetspartner och alla anställda har möjligheten att donera en del av sin månadslön till stiftelsen. Varje år får en anställd dessutom möjligheten att bli ambassadör. Under 2019 var det förmögenhetsförvaltaren Lina Bjuhrbergers tur. I november var hon en vecka i huvudstaden Addis Abeba för att sätta sig in i vad bidragen går till. Pengarna som doneras skänks inte i klumpform, utan går till specifika projekt.

Man ser hur kvinnorna har fått ett liv tillbaka.

Bland annat besökte Lina projektet Från ved till vävning i Gulele-regionen, där så unga kvinnor som från 13 år och uppåt går tre timmar enkel väg för att plocka ved. På vägen tillbaka bär de 80–100 kilo på ryggen vilket skapar stor belastning på deras kroppar. Som alternativ har en vävstuga startats av Partnership for Change lokala partnerorganisation Women’s Health Association of Ethiopia. Den ägs av kvinnorna som väver allt från sjalar, mattor och saronger för hand. Traditionellt sätt är det männen som ägnat sig åt hantverket. Men efter två år är det nu totalt 150 kvinnor som deltar och deras plagg säljs bland annat i samarbete med paradisefashion.net och genom Ethiopian airlines.

Från ved till vävning i Gulele.

– Man ser hur kvinnorna har fått ett liv tillbaka. Vissa har kastat ut sina män och klarar sig utan dem. Kvinnor i Etiopien är utsatta, det är till exempel mer vanligt att utsättas för våld i hemmet än att inte göra det. Flickor gifts ofta bort i 13-årsåldern till äldre män för att deras familjer inte klarar av att ta hand om dem hemma med husrum och mat. Många går i skolan när de är små men så vid 12, 13 år måste de börja hjälpa till hemma och tvingas sluta skolan. Det skapar en ond spiral. Med hjälp av Partnership for Change får de stöttning, kan jobba, tjäna pengar och stå på egna ben, säger Lina, som fick mycket tid att träffa och lära känna människor på plats.

Det var en känslomässig berg-och-dalbana men jag kom hem med ett större hjärta.

– Får de en möjlighet så tar kvinnorna verkligen den för att så småningom bli självförsörjande. De tar inget för givet, man hjälps åt mycket och tar hand om varandra, unga som gamla. Det är något jag tagit med mig. Det var en känslomässig berg-och-dalbana men jag kom hem med ett större hjärta, säger Lina.

Hur skulle du säga att upplevelsen hjälper dig i ditt arbete?

– Dels kommer jag hem med en ödmjukhet vilket genomsyras i mitt dagliga arbete. Man uppskattar vissa saker lite extra. Jag beskriver min upplevelse för mina kunder, och berättar att de kan vara med på detta om de önskar. Det tillför något i kundmötet och uppskattas av dem. Det finns så mycket mer bakom än bara det finansiella. Vissa kunder efterfrågar hur man kan hjälpa till. På så sätt kan vi skapa lite mer värde, på riktigt. Det är lätt att försvinna bort i siffror och tappa vad som är viktigt i livet. Vi vill kunna hjälpa till att berika vardagen.

Är det något du minns lite extra från resan?

– Det bor 110 miljoner människor i Etiopien, 5 miljoner i Addis. Det är människor överallt. Visst har vi tiggeri även i Göteborg där jag bor men här är det på en helt annan nivå och det drabbar deras eget folk. Innanför porten där de sitter kan det vara en högutbildad som bor och lever. Det är en sådan krasch. För dem är det vardag.

Berätta om något mer projekt ni besökte.

– En man vi träffade har startat ett privat ambulansutbildningsföretag. Privatisering är inte vanligt i Etiopien men det kommer mer och mer. Han ville göra något annorlunda, och inrikta sig på att bli en social entreprenör. Mannen sålde sitt hus, och bosatte sig i lägenhet för att få loss kapital till bolaget. Han sökte aktivt efter människor som inte hade något. Genom tv-reklam berättade han om att han ville utbilda dem till ambulanspersonal. Många kände sig träffade och ansökningarna strömmade in. De är evigt tacksamma att de fått möjligheten att ta sig från landsbygden. Nu kan de köra bil, ambulans och motorcykel och utföra viktig förberedelse inför att patienten kommer till sjukhuset.

Någon av oss har alltid något, då delar vi på det.

Ambulansutbildning i Addis Abeba.

Partnership for Change stöttar den 18 månader långa utbildningen. Efter detta kan de stanna kvar och arbeta. De får ett eget boende där de kan stänga dörren, och låsa om sig på natten. Den livskvaliteten är a och o för dem. Det är en otrolig gemenskap och de har blivit som en familj. Två unga kvinnor som vi träffade har blivit bästa vänner och de hjälper varandra. ”Någon av oss har alltid något, då delar vi på det.” De hjälps åt. Det har en sådan fin ödmjukhet.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss